Ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες: Το Δημόσιο πληρώνει 500 εκ. ευρώ

Επισπεύδει τις διαδικασίες το ΥΠΟΙΚ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου

Τις διαδικασίες για μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου επισπεύδει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η εξόφληση ενός σημαντικού μέρους των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς αποτελεί ένα από τα τέσσερα προαπαιτούμενα που εντάχθηκαν στην απόφαση του Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση οφείλει έως τα τέλη Ιανουαρίου, οπότε και θα ξεκινήσει η 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, να έχει καταφέρει να αποπληρώσει ένα μέρος από τις ληξιπρόθεσμες - εδώ και χρόνια - υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, ώστε να μη δει «κίτρινη κάρτα» στην επόμενη έκθεση εποπτείας, που συνδέεται με τη διαπραγμάτευση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο είναι να «ρίξει» το ΥΠΟΙΚ στην αγορά έως 500 εκατομμύρια ευρώ μέχρι την άφιξη των δανειστών στην Αθήνα.

Το σχέδιο δράσης, που έχουν εκπονήσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και οι συνεργάτες του, προβλέπει μείωση του καθαρού υπολοίπου, σύμφωνα με τον ορισμό της μεταμνημονιακής εποπτείας, από 1,6 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2019, στο 1 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019. Κατά τη δεύτερη φάση του σχεδίου, έως το τέλος του 2020, πρέπει να έχει εξοφληθεί το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών. Το 2021 θα έχει παραμείνει ένα ποσό 150 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των εκκρεμών συντάξεων.

«Πρωταγωνιστές» στις οφειλές είναι οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης με 583 εκατ. ευρώ, αλλά και τα νοσοκομεία με 447 εκατ. ευρώ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top