Οι ελληνικές επιχειρήσεις ψάχνουν διευθυντές και… δε βρίσκουν!

Το brain drain «έδιωξε» πάνω από 500.000 ανθρώπους μέσα σε 10 χρόνια

Brain drain

Σημαντικές ελλείψεις σε επιστημονικό δυναμικό, όπως μηχανικούς, χημικούς, δικηγόρους, αντιμετωπίζουν πάνω από τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Ο λόγος, σύμφωνα με έκθεση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) είναι το brain drain, σύμπτωμα της πολυετούς κρίσης, που οδήγησε την περίοδο 2008-2017 πάνω από 500.000 ανθρώπους, κυρίως νέους και νέες, να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να αναζητήσουν καλύτερη τύχη αλλού.

Εκτός από επιστημονικό προσωπικό, η έρευνα του ΣΕΒ (πραγματοποιήθηκε το διάστημα Ιουλίου - Οκτωβρίου 2018) έδειξε ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις και σε ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη (13% επί του συνόλου των επιχειρήσεων), καθώς και σε τεχνικούς (26,3% του συνόλου).

Μάλιστα, σε ορισμένους κλάδους, όπως η ψηφιακή οικονομία, οι ελλείψεις είναι πολύ μεγαλύτερες, αφού εντοπίζονται στο 59,6% των επιχειρήσεων.

Ο ΣΕΒ προτείνει 20 μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ανάμεσα στα οποία είναι:

-    Συστηματική μέτρηση και παρακολούθηση του φαινομένου brain drain.

-    Στοχευμένες πολιτικές για ανάπτυξη κλάδων υψηλής εξειδίκευσης.

-    Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της παραγωγικής εργασίας.

-    Θέσπιση κινήτρων που ενθαρρύνουν τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη.

-    Διασύνδεση Ελλήνων του εξωτερικού με την εγχώρια επιχειρηματική και ερευνητική κοινότητα.-    Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top