Αντικαπνιστικός: Τσουχτερά πρόστιμα έως 10.000 ευρώ για παραβάτες

Πρόβλεψη και για ανάκληση άδειας σε καταστήματα

Από 100 έως 10.000 ευρώ κυμαίνονται τα πρόστιμα για όσους παραβιάζουν το αντικαπνιστικό νόμο, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το πρόστιμο για τον καπνιστή διπλασιάζεται, σε σχέση με αυτό που ίσχυε με τον νόμο του 2010. Πλέον οι παραβάτες, που καπνίζουν σε κλειστούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε κλειστούς χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, στα αεροδρόμια (εκτός των ειδικών χώρων καπνιστών), στους δημόσιους χώρους εργασίας καθώς και στους χώρους αναμονής δημοσίων υπηρεσιών, θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ.

Προειδοποίηση Κικίλια: Τσουχτερά πρόστιμα από 20 Νοεμβρίου για κάπνισμα

Ακόμη υψηλότερο, 200 ευρώ, θα είναι το πρόστιμο για τους θεριακλήδες που καπνίζουν σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους, στους οποίους συναθροίζονται ανήλικοι όπως παιδικοί σταθμοί, σχολεία, παιδικές χαρές κλπ. 

Για καταστήματα κάτω των 100 τ.μ. το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 500 ευρώ, ενώ σε αυτά άνω των 100 τ.μ. το πρόστιμο θα διαμορφώνεται στα 2.000 ευρώ. Για κάθε νέα παράβαση το πρόστιμο θα αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ, ενώ στην πέμπτη υποτροπή θα προβλέπεται και οριστική ανάκληση άδειας.

Την «πάτησε» καπνιστής στη Ρόδο: Τον «έδωσε» θαμώνας καφετέριας

Για τα νυχτερινά κέντρα και τους χώρους εστίασης άνω των 300 τ.μ., τα πρόστιμα για τους υπευθύνους των καταστημάτων ξεκινούν από 6.000 ευρώ και ανεβαίνουν κατά 1.000 ευρώ για κάθε υποτροπή.

Όσον αφορά τους οδηγούς ή τους επιβάτες ΙΧ αυτοκινήτου, που καπνίζουν ενώ επιβαίνουν στο όχημα και ανήλικοι κάτω των 12 ετών, το πρόστιμο θα ανέρχεται σε 1.500 ευρώ.

Δείτε εδώ ολόκληρη την ΚΥΑ με τα πρόστιμα του νέου αντικαπνιστικού νόμου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top