ΔΕΗ: Μειώσεις 30-65% σε υψηλές χρεώσεις ρεύματος στο νυχτερινό τιμολόγιο

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο – Άρση μονιμότητας και ελαφρύνσεις για νοικοκυριά

Δείτε τι δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης στην εκπομπή «Καλημέρα» του ΣΚΑΪ 

Τον εξορθολογισμό του ύψους της τιμολόγησης των καταναλωτών για τη νυχτερινή κατανάλωση για πάνω από 1600 Kwh, δρομολογεί το Υπουργείο Ενέργειας.

Όπως εξήγησε ο Κωστής Χατζηδάκης, στόχος είναι να διορθωθεί η αδικία του 2018 και οι αλλαγές να οδηγήσουν σε σημαντικές ελαφρύνσεις στα νοικοκυριά, ιδίως για αυτά που χρησιμοποιούν θερμοσυσσωρευτές.

Σκληραίνουν τη στάση τους οι εισπρακτικές της ΔΕΗ για τις οφειλές

ΔΕΗ: Έρχονται μειώσεις έως και 65% στο νυχτερινό τιμολόγιο

Μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, ο Υπουργός Ενέργειας εξήγησε πως οι μειώσεις θα είναι της τάξης από 30% έως 65% σε όσους έχουν πολύ υψηλή κατανάλωση, για να διορθωθεί η αδικία όσων είχαν πάνω από 1600 κιλοβατώρες και καλούνταν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά. 

Για εκείνους που κάνουν χαμηλή κατανάλωση, ξεκαθάρισε πως οι τιμές θα παραμείνουν χαμηλές.

Για τις αλλαγές στη ΔΕΗ και την κατάργηση της μονιμότητας, ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως «θέλουμε μία σύγχρονη ΔΕΗ, που θα στέκεται στα πόδια της. Πάμε να αλλάξουμε τα πάντα στην αγορά ενέργειας».

Ο Υπουργός Ενέργειας επανέλαβε ότι «θέλουμε να εφαρμόσουμε το μοντέλο του ΟΤΕ», προσθέτοντας πως στόχος είναι η ΔΕΗ να μπορεί να σταθεί στον ανταγωνισμό.

ΔΕΗ: Καταργείται η μονιμότητα - Αποκρατικοποιείται η ΔΕΠΑ

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ – Τι περιλαμβάνει

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει την απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και τη στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Μέσω αυτού αντιμετωπίζονται θέματα προσλήψεων προσωπικού αορίστου χρόνου στη ΔΕΗ, προσλήψεων στελεχών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, μετακινήσεων ανάμεσα σε θυγατρικές, μεταφοράς προσωπικού στο Δημόσιο κλπ..

Περιλαμβάνονται επίσης ρυθμίσεις για τη νέα πολιτική προμηθειών της ΔΕΗ, τον περιορισμό της έκπτωσης που μπορούν να έχουν οι εργαζόμενοι για τις ανταγωνιστικές χρεώσεις ρεύματος, τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Κρήτης. Δίνεται παράταση της προσωρινής ενιαίας άδειας λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. ρυθμίζονται θέματα εταιρικού μετασχηματισμού και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, ενώ απαντώνται και διατάξεις για την αγορά φυσικού αερίου, τη στήριξη της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την ηλεκτροκίνηση.

Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική επίθεση: «στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι ο σχεδιασμός αποδοτικών μέτρων από πλευράς κόστους και αποτελέσματος για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στην τελική κατανάλωση μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών, με σκοπό τη μόχλευση κεφαλαίων από εμπλεκόμενους στην αγορά ενέργειας φορείς, την ενίσχυση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και των πρωτοβουλιών που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο του Καθεστώτος Επιβολής Υποχρέωσης Ενεργειακής Απόδοσης και στην ελάττωση του κόστους επίτευξης μονάδων εξοικονόμησης ενέργειας.

Για την υλοποίηση του ανωτέρω στόχου προτείνεται η παροχή εξουσιοδότησης προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έκδοση απόφασης σχετικά με τη συγκρότηση επιτροπής για την διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου ανταγωνιστικών διαδικασιών στην ενεργειακή απόδοση, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια προς τον ίδιο σκοπό».

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων Σαββατοκύριακου του STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top