Ηλεκτρονικές Αποδείξεις: Τι θα γίνει με διατροφή και ενοίκιο για το 30%

Βροχή τα σχόλια στο opengov – Στα σκαριά αλλαγές από το ΥΠΟΙΚ

Αποδείξεις

Ευνοϊκότερο πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις ζητούν εκατοντάδες πολίτες.

Η υποχρέωση συλλογής e-αποδείξεων ίσες με το 30% του εισοδήματος θεωρείται ανέφικτη από πολλούς φορολογούμενους και τα σχόλια στο opengov, όπου έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο πριν κατατεθεί η τελική ρύθμιση στη Βουλή, πέφτουν βροχή.

Οι βασικές ενστάσεις, που διατυπώνουν οι φορολογούμενοι, είναι για τον μη υπολογισμό του ενοικίου και της διατροφής στα έξοδα για την υποχρέωση συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 30% του εισοδήματος.

Μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ένας πολίτης, έχει εισόδημα 1.100 ευρώ, εκ των οποίων δίνει 450 διατροφή στην πρώην σύζυγό του και 300 ευρώ για ενοίκιο. Δεδομένου ότι αυτές οι δαπάνες δεν αφαιρούνται από το εισόδημα, για τον υπολογισμό του 30%, ακόμη κι αν ξοδεύει ολόκληρο το εναπομείναν ποσό των 350 ευρώ κάθε μήνα σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, πάλι δε θα φτάσει το όριο των 4.620 ευρώ, που απαιτείται εν προκειμένω. Έτσι, θα κληθεί να πληρώσει και φορο-πέναλτι στο 22% επί της διαφοράς των ζητούμενων αποδείξεων που πρέπει να μαζέψει ο φορολογούμενος με αυτές που τελικά συγκέντρωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σοβαρά το να αφαιρείται το ποσό της διατροφής από το εισόδημα, βάσει του οποίου θα υπολογίζεται το 30% για τις υποχρεωτικές ηλεκτρονικές συναλλαγές.

e-Αποδείξεις: Πλαφόν 20.000 ευρώ βάζει το υπουργείο Οικονομικών

Ωστόσο, στο θέμα του ενοικίου θεωρείται πολύ δύσκολο να αλλάξει κάτι, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Εξάλλου, δεν είναι λίγοι οι φορολογούμενοι που θέτουν και άλλα ζητήματα, όπως την αφαίρεση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και των δανειακών υποχρεώσεων από το εισόδημα υπολογισμού για τις υποχρεωτικές ηλεκτρονικές αποδείξεις.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top