Κτηματολόγιο: Το Δημόσιο διεκδικεί εκατοντάδες σπίτια σε Σαρωνίδα - Λαύριο

Σε αναστάτωση οι κάτοικοι των περιοχών

Σαρωνίδα

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται εκατοντάδες κάτοικοι στον δήμο Σαρωνικού και τον δήμο Λαυρεωτικής, καθώς το Δημόσιο φέρεται να διεκδικεί τις περιουσίες τους.

Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί λόγω αμφισβητήσεων από την Κτηματική Υπηρεσία, κατά τη διαδικασία σύνταξης του Κτηματολογίου, ιδιοκτησιών ιδιωτών της Κοινότητας Σαρωνίδας (σε πρώτη φάση) σε εφαρμογή της 1151/1872 Δικαστικής Απόφασης.

«Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέχρι σήμερα έχουν σταλεί περισσότερες από 1.000 ειδοποιήσεις – ενστάσεις από την Κτηματική Υπηρεσία Αθηνών – Ανατολικής Αττικής», αναφέρουν σε ανοικτή πρόσκληση επιστολή οι δήμαρχοι Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, Πέτρος Φιλίππου και Δημήτρης Λουκάς, αντίστοιχα.

Η δικαστική απόφαση του 1872 έκλεισε τη διαφορά του Δημοσίου αρχικά με την κοινότητα Κερατέας και στη συνέχεια με την οικογένεια Σερπιέρι, ιδιοκτήτες των λατομείων στο Λαύριο: επιδίκασαν όλες τις εκτάσεις της Κερατέας και του Λαυρίου στο ελληνικό Δημόσιο, μετέπειτα δε, με την έναρξη λειτουργίας της γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου, όλες οι λατομευόμενες εκτάσεις είχαν παραχωρηθεί στην ως άνω εταιρεία από το ελληνικό Δημόσιο, είτε κατά χρήση είτε κατά κυριότητα.

«Η απόφαση παρέμεινε ξεχασμένη για έναν αιώνα. Επανήλθε επί δικτατορίας, όταν ξεκίνησαν απαλλοτριώσεις για να κατασκευαστεί το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λαύριο. Κάποιος δασάρχης ανέσυρε την ξεχασμένη απόφαση και υποστήριξε ότι το Δημόσιο δεν όφειλε αποζημιώσεις, γιατί οι εκτάσεις ήταν δημόσιες. Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 η Κερατέα έκανε μια προσφυγή και τελικώς κατάφερε να εξαιρεθεί από την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων με μια ρύθμιση στον ν. 719/1977», λέει ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, στην Καθημερινή.

Η υπόθεση επανήλθε την τελευταία δεκαετία και κατατέθηκαν στη Βουλή αρκετές τροπολογίες για την εξαίρεση και των υπολοίπων περιοχών από τις αποφάσεις του 1867 και 1872, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

«Η απόφαση παρέμεινε ξεχασμένη για έναν αιώνα. Επανήλθε επί δικτατορίας, όταν ξεκίνησαν απαλλοτριώσεις για να κατασκευαστεί το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λαύριο. Κάποιος δασάρχης ανέσυρε την ξεχασμένη απόφαση και υποστήριξε ότι το Δημόσιο δεν όφειλε αποζημιώσεις, γιατί οι εκτάσεις ήταν δημόσιες. Πριν από μία διετία υπήρξε συμφωνία να κατατεθεί τροπολογία που θα λύσει οριστικά το ζήτημα. Για κάποιους λόγους, όμως, τελικά δεν κατατέθηκε. Η κύρια αιτία είναι ότι το Δημόσιο φοβάται πως μαζί με τους νόμιμους ιδιοκτήτες θα δικαιώσει και τυχόν καταπατητές», αναφέρει ο κ. Φιλίππου.

«Μύλος» με τις εκτός σχεδίου περιοχές

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, οι επιτροπές αντιρρήσεων θα δικαιώσουν τους ιδιώτες, ειδικά στις εντός σχεδίου περιοχές, όπως έχει γίνει και σε ανάλογες περιπτώσεις στην Αττική. Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί με τις εκτός σχεδίου περιοχές.

Βάσει στοιχείων της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», οι επιτροπές αντιρρήσεων για τους επίμαχους δήμους δεν έχουν καν συσταθεί. Επομένως, ακόμη κι αν δεν υπάρξει νομοθετική αντιμετώπιση του ζητήματος, όπως ζητούν οι τοπικές αρχές, η υπόθεση δεν πρόκειται να έχει κάποια άμεση εξέλιξη για τουλάχιστον ένα-δύο έτη ακόμα.

Ανοικτή συγκέντρωση για το θέμα στις 12 Νοεμβρίου 2019

«Στο παρελθόν (πριν τρία χρόνια περίπου) είχε δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στο Δήμο Λαυρεωτικής με πρόστιμα και αποβολές από τις ιδιοκτησίες κατοίκων του Λαυρίου. Κατόπιν πρωτοβουλίας του Δήμου Λαυρεωτικής και με την στήριξη βουλευτών της περιοχής μας, ψηφίστηκε τροπολογία στο Κοινοβούλιο με την οποία αναστέλλεται η έκδοση, η βεβαίωση, η είσπραξη και η εκτέλεση Πρωτοκόλλων Διοικητικής Αποβολής, Καθορισμού Αποζημίωσης Αυθαίρετης Χρήσης και Επιβολής Ειδικής Αποζημίωσης που εκδόθηκαν από την ΕΤΑΔ – Κτηματική υπηρεσία του δημοσίου για τους κατοίκους των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, μέχρι την κύρωση των οριστικών εγγράφων του εθνικού κτηματολογίου των ανωτέρω Δήμων», εξηγούν οι δύο δήμαρχοι στην ανοικτή επιστολή τους.

Οι κ. Φιλίππου και Λουκάς έχουν προγραμματίσει ανοικτή συγκέντρωση για το θέμα σήμερα στις 19.00 στη Σαρωνίδα (cafe Δωδώνη Λεωφ. Σαρωνίδος 3), ζητώντας και την παρουσία των βουλευτών της Ανατολικής Αττικής. Στόχος, όπως λένε, είναι να τους η πρόταση τροπολογίας που θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή για την επίλυση του προβλήματος.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top