Συντάξεις, αναδρομικά και εισφορές: Ποιοι και πόσα κερδίζουν μετά το ΣτΕ

Έρχεται νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο εντός του έτους

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο με τρεις μεγάλες τομές ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση, μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον νόμο Κατρούγκαλου.

Οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν τη ζωή εκατομμυρίων ασφαλισμένων και συνταξιούχων, αφού θα αφορούν τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, καθώς και τα ποσοστά αναπλήρωσης των νέων συντάξεων.

Τι αλλάζει σε συντάξει και εισφορές

Επικουρικές συντάξεις

Με την απόφαση του ΣτΕ ακυρώνονται οι μειώσεις έως 50%, που έγιναν τον Ιούνιο του 2016 στις επικουρικές 265.000 συνταξιούχων, οι οποίοι είχαν άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ.

Έρχονται αυξήσεις στις συντάξεις – Τι σημαίνει η απόφαση του ΣτΕ

Επιστροφές, όμως, των αντισυνταγματικών περικοπών δε θα υπάρξουν για όλους, παρά μόνο για όσους έκαναν αγωγές (πχ. από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι και σήμερα).

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο περιορίζει μεν την αναδρομικότητα, αλλά ορίζει ένα διάστημα 6 μηνών από εδώ και πέρα, ώστε η κυβέρνηση να φέρει νέο νόμο για τις επικουρικές, που θα αποκαθιστά τις αντισυνταγματικές περικοπές του παρελθόντος.

Εισφορές

Αφορούν 1,2 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, των οποίων οι εσιφορές κρίθηκαν αντισυνταμγατικές, για λόγους ισότητας και ισονομίας.

Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το όριο του 20% των εισφορών, που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, ενώ για τους μισθωτούς το ανάλογο ποσοστό είναι 6% και το υπόλοιπο καλύπτεται από τον εργοδότη.

Το ποσοστό του 20% έχει ήδη πέσει στο 13,3% από την 1/1/2019, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αλλάξει το σύστημα υπολογισμού των εισφορών, βάσει του οποίου οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες πληρώνουν εισφορές από το 2017 με βάση το εισόδημα, που δηλώνουν στην εφορία, αρχικά του προπροηγούμενου έτους και ακολούθως του προηγούμενου.

Νέες συντάξεις

Οι νέοι συνταξιούχοι, των οποίων η σύνταξη υπολογίστηκε με βάση τα νέα, αντισυνταγματικά – πλέον – ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου εκτιμώνται σε περίπου 110.000.

Σε αυτούς, θα πρέπει να εφαρμοστούν νέα, αναλογικότερα και δικαιότερα ποσοστά αναπλήρωσης.

Με την απόφαση του ΣτΕ ανοίγει ο δρόμος για αυξήσεις στους συντελεστές αναπλήρωσης (και άρα μεγαλύτερες συντάξεις), προκειμένου να ενισχυθεί η ανταποδοτική σχέση εισφορών – παροχών.

Σήμερα, η ανταποδοτικότητα είναι στο 46,80% για 42 χρόνια ασφάλισης, δηλαδή λιγότερο από το μισό του συντάξιμου μισθού.

Αναδρομικά: Ποιοι διεκδικούν ποσά έως 7.000 ευρώ

Όσον αφορά τα αναδρομικά, θεωρείται «κλειδωμένη» η επιστροφή των ποσών για το δεκάμηνο, που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος του 2015) και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος του 2016). 

Τα ποσά φτάνουν έως τις 7.000 ευρώ και η επιστροφή μπορεί να γίνει σε έως 72 δόσεις, για να μην ανατραπεί ο προϋπολογισμός.

Συνταξιούχοι του Δημοσίου: Διεκδικούν έως 7.340 ευρώ.

Συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ και τραπεζών: Διεκδικούν έως 6.770 ευρώ.

Συνταξιούχοι του ΙΚΑ: Διεκδικούν έως 6.402 ευρώ.

Συνταξιούχοι του ΝΑΤ: Διεκδικούν έως 5.576 ευρώ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top