Το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου

Πώς ο.. «Ηρακλής» θα «καθαρίσει» 30 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια

Συμβόλαιο σε επιχείρηση

Σχέδιο προστασίας του ενεργητικού των τραπεζών, με μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, υπό τον τίτλο «σχέδιο Ηρακλής», έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι να ενταχθούν στο σχήμα μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου της τάξης των 30 δισ. ευρώ, από σύνολο 75 δισ. ευρώ.

Η κεντρική ιδέα του σχήματος είναι να μεταφερθούν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών σε ένα «όχημα» ειδικού σκοπού και να τιτλοποιηθούν σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με την ποιότητά τους, senior, mezzanine και junior* .

Το ελληνικό Δημόσιο θα εγγυηθεί τα πρώτα δάνεια (senior) και οι τράπεζες θα πληρώνουν για την εγγύηση αυτή κάποια προμήθεια. Η εγγύηση θα είναι της τάξεως των 9 δισ. ευρώ.

Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι το σχήμα «δεν θα κοστίσει ούτε ένα ευρώ στον Ελληνα φορολογούμενο» και θεωρούν ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν το προηγούμενο διάστημα, οδήγησαν στη διατύπωση του σχεδίου με τέτοιο τρόπο, ώστε να τύχει θετικής υποδοχής από την Κομισιόν.

Όπως εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών, θα υπάρξει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς οι τίτλοι θα διατεθούν σε μία περίοδο αρνητικών επιτοκίων.
 

* Η διαφορά τους έγκειται στην προτεραιότητα πληρωμών και «απορρόφησης» ζημιών. To senior τμήμα έχει προτεραιότητα και, εάν ικανοποιηθεί η απαίτησή του εις ολόκληρο, τότε ακολουθεί το mezzanine και μετά το junior τμήμα. Έτσι, το senior τμήμα είναι το έσχατο, που θα υποστεί ενδεχόμενες ζημιές, διότι αυτές απορροφώνται αρχικά από το junior και μετά από το mezzanine.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top