Μείωση εισφορών και σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

Τα τρία σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση

Κέρματα και πορτοφόλι

Υπό εξέταση βρίσκεται τυχόν µείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελµατίες, αυτοαπασχολούµενους και αγρότες.

Κι αυτό γιατί ήδη έχουν µειωθεί από την έναρξη του 2019 από το 20% στο 13,33% για την κύρια ασφάλιση, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε εκκρεµότητα η απόφαση του Συµβουλίου της Επικρατείας για το αν είναι συνταγµατική ή όχι η σύνδεση των εισφορών µε το πραγµατικό εισόδηµα, όπως εφαρµόζεται σύµφωνα µε τις διατάξεις του νόµου Κατρούγκαλου.

Το σχέδιο για τη μείωση εισφορών – Πόσα κερδίζει η τσέπη μας

Σύµφωνα µε πληροφορίες, εξετάζονται τα εξής σενάρια:

-    Θεσµοθέτηση ενός χαµηλότερου ανώτατου ορίου ασφαλιστέου εισοδήµατος (σήµερα είναι το 10πλάσιο του κατώτατου µισθού, δηλαδή 6.500 ευρώ εισόδηµα τον µήνα).

-    Υπολογισµός των εισφορών της επόµενης χρονιάς, µετά την αφαίρεση των εισφορών που καταβλήθηκαν την προηγούµενη χρονιά από το εισόδηµα των µη µισθωτών.

-    Πλήρης αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών των µη µισθωτών από το φορολογικό εισόδηµά τους και δηµιουργία σταθερών εισφορών ανάλογα µε τα έτη ασφάλισης.

Σύµφωνα µε τους αρµόδιους στο υπουργείο Εργασίας, οι προωθούµενες λύσεις θα στηριχθούν στα συµπεράσµατα από τη σύγκριση όλων των δυνατών µοντέλων, που εφαρµόστηκαν κατά την περίοδο της κρίσης, προκειµένου να επιλεγεί η καταλληλότερη, τόσο για τη βιωσιµότητα του συστήµατος όσο και για την επιβίωση και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και των εργαζοµένων σε αυτές.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top