Πάνε καλά τα έσοδα: Μεγάλη υπέρβαση στόχου κατά 287 εκατομμύρια ευρώ

Σκυλακάκης: Ο στόχος για 3,5% πλεόνασμα θα επιτευχθεί

Βέβαιος ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί το 2019 δήλωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο υφυπουργός Οικονομικών παρουσίασε τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, τα οποία δείχνουν υπέρβαση των καθαρών εσόδων του προϋπολογισμού κατά 287 εκατ. ευρώ, πέραν του στόχου.

Στο οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος 2019, το ύψος των ων καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 33.127 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2.421 εκατ. ευρώ ή 7,9 % έναντι του στόχου, που έχει περιληφθεί για το 2019 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2019.

Οι τέσσερις «άσοι» της κυβέρνησης για το πλεόνασμα του 2020

Το μεγάλο «στοίχημα» για την κυβέρνηση είναι κατά πόσο θα γίνει το ίδιο και για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2020.

Οι θεσμοί  περιμένουν να ακούσουν από την κυβέρνηση πώς σχεδιάζει να το πετύχει, δεδομένου ότι μεσολάβησε και η εξαγγελία φοροελαφρύνσεων από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, το κόστος των οποίων υπολογίζεται σε 1,2  δισ. ευρώ.

«Tρεις μέρες σε δύο λεπτά»: Το... hard rock βίντεο Μητσοτάκη για τη ΔΕΘ!

Τα 16 μέτρα που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Ετσι, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει παράλληλα στους δανειστές τα υπόλοιπα «χαρτιά» της που περιλαμβάνουν, σύμφωνα με την Καθημερινή:

1. Τη μείωση των οροφών των πιστώσεων. Οπως  το 2019, για το οποίο υπάρχουν πλέον συγκεκριμένες προβλέψεις για υποεκτέλεση δαπανών, έτσι και το 2020, οι δαπάνες θα είναι μικρότερες από αυτές που εκτιμώνται έως τώρα. Ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης θα προσαρμόσει προς τα κάτω τις οροφές των πιστώσεων του νέου προϋπολογισμού, το προσχέδιο του οποίου θα κατατεθεί στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου.

2. Την επισκόπηση δαπανών (spending review), από την οποία η εξοικονόμηση δεν προβλέπεται, πάντως, εντυπωσιακή σε πρώτη φάση.

3. Μία σειρά από πρωτοβουλίες για την αύξηση των εσόδων, όπως το ηλεκτρονικό τιμολόγιο.

4. Την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top