Αλλάζουν όλα σε κύριες και επικουρικές συντάξεις: Ποιοι κερδίζουν

Αναδιάρθρωση στα ποσοστά αναπλήρωσης θέλει το υπουργείο Εργασίας

Γιαγιά-κουκλάκι και χρήματα

Πολλές ανατροπές ετοιμάζει στο ασφαλιστικό η νέα κυβέρνηση, ετοιμάζοντας για… ολικό λίφτινγκ τον νόμο Κατρούγκαλου.

Οι εισφορές, οι συντάξεις, τα αναδρομικά και οι εκκρεμείς συντάξεις και εφάπαξ συνιστούν ένα δυνητικά εκρηκτικό µείγµα που ακουµπά 2,5 εκατοµµύρια συνταξιούχους, 3,5 εκατοµµύρια εργαζόµενους και εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους.

Αλλάζουν όλα στις επικουρικές συντάξεις - Πώς θα υπολογίζονται

Πιλότος για τις αλλαγές, φυσικά, θα είναι οι αποφάσεις, που αναμένεται να εκδώσει, το Συμβούλιο της Επικρατείας, για τη συνταγματικότητα του νόμου.

Τι αλλάζει σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

Ποσοστά αναπλήρωσης για κύρια σύνταξη

Στόχος της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι η αναδιάρθρωση των ποσοστών αναπλήρωσης που δείχνουν το ύψος της ανταποδοτικής σύνταξης.

Πρώτες πληρωμές για νέα κυβέρνηση: Πότε θα δοθούν ΚΕΑ, επιδόματα, συντάξεις

Υπενθυμίζεται πως η ανταποδοτική είναι το δεύτερο βασικό κοµµάτι της σύνταξης που προστίθεται στην εθνική σύνταξη, για να προκύψει το συνολικό ποσό. Στόχος είναι η αύξηση της ανταποδοτικότητας των συντάξεων, οι οποίες µετά την 25ετία ασφάλισης και ιδιαίτερα για όσους αποχωρούν µε υψηλές συντάξιµες αποδοχές είναι υποανταποδοτικές.

Αύξηση του μισθού κατά 9% από τη μείωση των εισφορών

Με το ισχύον καθεστώς, η αναπλήρωση στη 15ετία µόνο για το τµήµα της ανταποδοτικής είναι στο 11,55%, στην 20ετία στο 15,87%, στην 25ετία στο 20,68%, στην 30ετία στο 26,37%, στην 35ετία στο 33,81% και στην 40ετία στο 42,80%. Μαζί µε την εθνική σύνταξη -που είναι για όλους όσοι έχουν 20ετία ασφάλισης και πάνω στα 384 ευρώ- η συνολική αναπλήρωση διαµορφώνεται υψηλότερα.

Μια αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν πολύ χρόνο ασφάλισης θα οδηγούσε σε µεγαλύτερη ανταποδοτικότητα τις µεσαίες και υψηλές συντάξεις.

Παράδειγμα: Με συντάξιµες αποδοχές 1.500 ευρώ (µετράνε τα χρόνια από το 2002 και µετά) και 39 χρόνια ασφάλισης, η ανταποδοτική σύνταξη σήµερα είναι 612 ευρώ. Με µια αύξηση της αναπλήρωσης κατά δύο ποσοστιαίες µονάδες, η ανταποδοτική σύνταξη διαµορφώνεται στα 642 ευρώ.

Μεγάλη μεταρρύθμιση στις επικουρικές συντάξεις

Η μεγάλη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα είναι στο μοντέλο της επικούρησης.

Το νέο σύστηµα ασφάλισης αναµένεται να ισχύσει για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας και πρωτοασφαλίζονται από 1/1/2021 και µετά.

Δε θα αφορά δηλαδή τους σηµερινούς ασφαλισµένους και συνταξιούχους, αλλά θα είναι -όπως και σήµερα- υποχρεωτικό.

Κάθε εργαζόµενος αναµένεται να µπορεί να επιλέγει να ασφαλιστεί µε ατοµική µερίδα:

-    στο ΕΤΕΑΕΠ, το δηµόσιο Ταµείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών

ή

-    σε κάποιο επαγγελµατικό επικουρικό ταµείο, που θα λειτουργεί από µη κρατικούς φορείς υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Τράπεζας της Ελλάδας. Διαχειριστής του νέου συστήµατος αναµένεται να είναι το ΕΤΕΑΕΠ.

Στο νέο σύστηµα επικουρικής θα είναι αναβαθµισµένος ο ρόλος του ιδιωτικού τοµέα (π.χ. ασφαλιστικές εταιρείες τραπεζών, ιδιωτικές ασφαλιστικές). Οι εισφορές του εκάστοτε εργαζόµενου δεν θα χρησιµοποιούνται για την πληρωµή των σηµερινών επικουρικών συντάξεων (αναδιανεµητικό σύστηµα), αλλά θα κεφαλαιοποιούνται στον ατοµικό του «κουµπαρά» και ο ασφαλισµένος θα παρακολουθεί την απόδοση των εισφορών του. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top