«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την επένδυση στο Ελληνικό

Απέρριψε τις προσφυγές κατοίκων κατά της κατασκευής ουρανοξυστών

Ελληνικό

Το πράσινο φως άναψε σήμερα  η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Χρήστο Ντουχάνη, για την επένδυση στο Ελληνικό Αττικής και ειδικότερα για τα  έργα που πρόκειται να κατασκευαστούν στο λεγόμενο μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού-Αγίου Κοσμά.

Τα  έργα στην ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού ύψους 6 δις. ευρώ θα υλοποιηθούν από επενδυτικό σχήμα υπό την εταιρεία Lamda Development, συμφερόντων του Ομίλου Λάτση.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με δύο αποφάσεις της (1305 και 1306/2019) απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης με τις οποίες 550 περίπου  κάτοικοι  της περιοχής του Ελληνικού και οργανώσεις ζητούσαν  να ακυρωθεί το  από 28.2.2018 Προεδρικό διάταγμα για την έγκριση του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, συνολικής εκτάσεως 6.008.076  τ.μ.

Επίσης ζητούσαν να ακυρωθεί το σκέλος που προέβλεπε την κατασκευή έξι ουρανοξυστών μέγιστου ύψους 200 μέτρων στην περιοχή. 

Οι δικαστές έκριναν ότι ο αριθμός των έξι ειδικών κτιρίων είναι εύλογος προκειμένου αυτά να επιτελέσουν την αρχιτεκτονική τους λειτουργία ως τοποσήμων και ότι από τις συνοδευτικές του σχεδίου αρχιτεκτονικές μελέτες θα εξαρτηθεί αν θα εξαντληθεί το μέγιστο προβλεπόμενο ύψος των 200 μ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας (κατά πλειοψηφία, με 9 μειοψηφήσαντες) αποφάνθηκαν ότι «είναι απορριπτέοι οι λόγοι ακυρώσεως, σύμφωνα με τους οποίους η πρόβλεψη των συγκεκριμένων υψών κτιρίων είναι αντίθετη με τη συνταγματική επιταγή της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι με το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα δεν παραβιάζονται οι συνταγματικές επιταγές του άρθρου 24 για  το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον που έχει αναχθεί σε συνταγματικά προστατευόμενη αξία.

Απορρίφθηκαν οι ισχυρισμοί των προσφευγόντων ότι  το σχέδιο επιφέρει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στις όμορες περιοχές. Ως προς το τελευταίο διατυπώθηκε μειοψηφία 10 συμβούλων Επικρατείας ειδικά ως προς το παράκτιο μέτωπο της επίμαχης έκτασης.   

Του Κωνσταντίνου Γεώργιζα   
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top