Καλοκαιρινή άδεια: Πόση δικαιούστε, τι επίδομα θα πάρετε

Υπολογίστε online τις μέρες και όσοι εργάζεστε εκ περιτροπής

Ξαπλώστες σε παραλία

Αναλυτικές διευκρινήσεις για την ετήσια άδεια των εργαζομένων, που -για την πλειοψηφία- κορυφώνεται στα τέλη Ιουλίου και φτάνει ως τα τέλη Αυγούστου, έδωσε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ).

Όπως επισημαίνει, η άδεια είναι μετ’ αποδοχών, δηλαδή ο εργαζόμενος δικαιούται στη διάρκεια της άδειάς του τις αποδοχές, που θα έπαιρνε αν εργαζόταν κανονικά με πλήρη απασχόληση.

Στις αποδοχές αυτές συμπεριλαμβάνονται όλα τα καταβαλλόμενα μηνιαία επιδόματα και οι προσαυξήσεις.

Καλοκαιρινή άδεια και επίδομα: Πόσες μέρες και πόσα χρήματα δικαιούστε

Δικαιούται επίσης επίδομα αδείας, το οποίο είναι ίσο με τις αποδοχές των ημερών άδειας, με ανώτατο όριο το ½ του μισθού, για τους αμειβόμενους με μισθό ή τα 13 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Οι μισοί τουλάχιστον από τους μισθωτούς πρέπει να πάρουν άδεια μέσα στο χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, ενώ ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγήσει την άδεια εντός δύο μηνών από το χρονικό σημείο κατά το οποίο διατυπώθηκε το σχετικό αίτημα.

Η άδεια πρέπει να χορηγείται έως το τέλος του ημερολογιακού έτους που αφορά, ακόμα κι αν δεν την έχει ζητήσει ο εργαζόμενος, ενώ απαγορεύεται η πρώτη περίοδος της αδείας να είναι μικρότερη των 5 ή 6 ημερών, ανάλογα με το εάν πρόκειται για πενθήμερη ή εξαήμερη εργασία.

Μπορείτε να υπολογίσετε την άδεια που δικαιούστε στην ειδική online εφαρμογή της ΓΣΕΕ:

- Για την άδεια των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση κάντε κλικ εδώ

- Για την άδεια των εργαζομένων με εκ περιτροπής εργασίας κάντε κλικ εδώ

Δείτε εδώ αναλυτικά τις διευκρινήσεις της ΓΣΕΕ για την ετήσια άδεια των εργαζομένων

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top