Αναμονή έως τρία χρόνια για σύνταξη λόγω… ψηφιακής «τρύπας» στον ΕΦΚΑ

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας οι εκκρεμότητες μειώθηκαν κατά 75%

Στοίβα από κέρματα

Ακόμη και τα τρία χρόνια μπορεί να ξεπεράσει η αναμονή για την έκδοση νέων συντάξεων για συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με συνδικαλιστικούς κύκλους, μέρος του προβλήματος οφείλεται στο χρέος ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ του ενιαίου φορέα προς τον βασικό ανάδοχο του πληροφοριακού συστήματος του Ταμείου.

Από το υπουργείο Εργασίας, πάντως,  τονίζουν ότι η ύπαρξη της οφειλής δεν αποτελεί τη βασική αιτία της καθυστέρησης, επισημαίνοντας τον όγκο της δουλειάς που έχει γίνει με την ενοποίηση του ΕΦΚΑ και την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα ασφαλιστικά ταμεία, με ελλιπή στοιχεία, χειρόγραφα αρχεία και απουσία ψηφιοποίησης των δεδομένων των ασφαλισμένων τους. 

Παράλληλα, ισχυρίζονται ότι οι εκκρεμότητες τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί κατά 75%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συνταξιοδότηση ατόμων με παράλληλη ασφάλιση, που αφορά περίπου 17.000 δικαιούχους.

Κάποιοι από αυτούς περιμένουν ακόμη και τρία χρόνια, καθώς δεν έχει εκδοθεί καμία συνταξιοδοτική απόφαση για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και μετά.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top