Ξαναφέρνουν και το ΕΚΑΣ μετά τη 13η σύνταξη;

Πότε μπαίνει το έξτρα βοήθημα στους λογαριασμούς των δικαιούχων

Οριστικά την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Μαΐου, θα μπει στους λογαριασμούς 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων το έξτρα βοήθημα. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνεχίζουν, πάντως, να ερίζουν για το εάν είναι 13η σύνταξη ή απλώς ένα προεκλογικό επίδομα.

Πετρόπουλος: Στις 20 Μαΐου η καταβολή της 13ης σύνταξης

Η αντιπολίτευση επισημαίνει ότι η καταβολή του ποσού θα γίνει από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και άρα είναι επίδομα. Η κυβέρνηση επιμένει ότι είναι  μέτρο μόνιμου χαρακτήρα. Στη μέση, οι συνταξιούχοι που περιμένουν πώς και πώς να εισπράξουν. 

ΠΟΙΟΙ ΧΑΝΟΥΝ- ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ

Κερδισμένοι είναι περίπου 800.000 συνταξιούχοι των 500 ευρώ, που θα πάρουν άλλη μία σύνταξη. Χαμένοι είναι περίπου 270.000 συνταξιούχοι, που παίρνουν πάνω από μία κύρια σύνταξη, καθώς το έξτρα ποσό θα υπολογιστεί από το άθροισμα όλων των συντάξεων κι όχι από καθεμία χωριστά.

13η σύνταξη: Πώς θα διορθωθούν οι αδικίες στα ποσά

Για παράδειγµα, συνταξιούχος που έχει σύνταξη γήρατος 750 ευρώ και σύνταξη χηρείας από τον ΕΦΚΑ 450 ευρώ, θα λάβει επιπλέον 360 ευρώ µεικτά. "Προσομοιάζει σε επίδομα" δηλώνει στο Star o φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης  

ΝΔ: ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ

«Αν μπορούσε ο κ. Τσίπρας θα το έβαζε σε φακελάκι προ των εκλογών και θα το έδινε» σχολίασε χαρακτηριστικά από τη ΝΔ η Εκπρόσωπος Τύπου Σοφία Ζαχαράκη.   

ΜΙΚΡΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 120 ΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διορθώσεις έφερε, εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών στη ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων. Οι 18 δόσεις έγιναν 24 για τις τακτικές φορολογικές υποχρεώσεις και φτάνουν στις 36 για έκτακτες περιπτώσεις, με την υφυπουργό Οικονομικών να παραδέχεται: «Δεν μπορούμε παραπάνω». 

ΞΑΝΑΦΕΡΝΟΥΝ ΤΟ ΕΚΑΣ; 

Το υπερπλεόνασμα είναι 1,1 δισ. ευρώ, ενώ οι παροχές της κυβέρνησης κοστολογούνται σε 1,2 δισ. ευρώ (δηλαδή περισσότερα από το υπερπλεόνασμα). Το Υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι τα  έσοδα από τις 120 δόσεις θα υπερκαλύψουν το κόστος και την ίδια ώρα κλείνουν το μάτι και για νέες παροχές. 

Συγκεκριμένα εξετάζουν την επαναφορά του ΕΚΑΣ, αλλά και της έκπτωσης φόρου για όσους πληρώνουν εφάπαξ τις υποχρεώσεις τους. 
«Με αυτές τις τροπολογίες, που εντάσσονται σε σχέδιο θα πάμε και θα κερδίσουμε και τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.  

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Την ίδια ώρα οι εταίροι ανησυχούν για τον προϋπολογισμό, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου.    

Σοβαρή ανησυχία στο Εurogroup για τις εξαγγελίες στην Ελλάδα!


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top