Μέσα Ιουλίου ξεκινούν οι αιτήσεις για το «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον»

Η επιδότηση φτάνει έως το 70% - Τι αλλάζει στα εισοδηματικά όρια

Από τα μέσα Ιουλίου θα ανοίξει τις πύλες του το νέο πρόγραμμα ανακαίνισης σπιτιού, «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», το οποίο ήδη έχει «αναβαθμίσει» ενεργειακά, αλλά και αισθητικά, χιλιάδες σπίτια.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, το πρόγραμμα θα έχει διευρυμένα εισοδηματικά όρια προκειμένου να έχουν δυνατότητα ένταξης και νοικοκυριά με μεγαλύτερο οικογενειακό εισόδημα.

Τι αλλάζει στα εισοδηματικά κριτήρια για το νέο «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»

Σε γενικές γραμμές προϋποθέσεις συμμετοχής και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι ίδια με εκείνα που ίσχυσαν στον πρώτο κύκλο του «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον».

Η μόνη, αλλά σημαντική, διαφορά είναι ότι το ανώτατο εισοδηματικό όριο των 45.000-50.000 ευρώ θα αυξηθεί δραματικά, στις 80.000 ευρώ, ενώ ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και καταργηθεί το εισοδηματικό όριο.

Υπενθυμίζεται πως -βάσει των περιουσιακών κριτηρίων- το ανώτατο μέγεθος κατοικίας, που θα καλύπτεται, είναι τα 250 τετραγωνικά μέτρα.

Το πρόγραμμα θα καλύψει τελικά 25.000 νοικοκυριά, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι 400 εκατομμύρια ευρώ.

Φοιτητικό επίδομα: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις – Ποιοι δικαιούνται τα 1.000 ευρώ

Aφορά την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας, με επιδότηση που φτάνει το 70% για ποσά έως 25.000 ευρώ, ενώ θα προβλέπεται άτοκο τραπεζικό δάνειο για το υπόλοιπο του ποσού.

Νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» για 20.000 κατοικίες

Τι αλλάζει στα εισοδηματικά κριτήρια για το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»

Ο κ. Βερροιόπουλος έκανε λόγο -μιλώντας στα Νέα- και για διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων των δικαιούχων νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως «η έβδομη κατηγορία δικαιούχων, στην οποία είχαν τη δυνατότητα χορήγησης άτοκου δανείου -όχι επιδότησης- φυσικά πρόσωπα και οικογένειες με εισόδημα έως 40.000 ευρώ, θα ανέβει στα 80.000 ευρώ».

Εκτός αυτού, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πρόγραμμα δε θα διαφέρει ιδιαίτερα ως προς τα κριτήρια και τους όρους από το προηγούμενο, το «Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ», με αποτέλεσμα το ανώτατο εισοδηματικό κριτήριο να είναι οι 45.000 ευρώ (για οικογένεια), ενώ,όσον αφορά στο σπίτι, το ανώτατο μέγεθος που θα καλύπτεται είναι τα 250 τετραγωνικά μέτρα.

Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον: Εισοδηματικά Κριτήρια

Τα εισοδηματικά κριτήρια για το προηγούμενο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» - Αυτό που θα αλλάξει είναι τα μέγιστα εισοδηματικά όρια, από τις 45.000 ευρώ, στις 80.000 ευρώ (η έβδομη κατηγορία δικαιούχων, είναι αυτοί που έχουν τη δυνατότητα χορήγησης άτοκου δανείου, όχι επιδότησης)

Ποιες εργασίες καλύπτει η επιδότηση του «Εξοικονόμηση κατ' οίκον»

Οι εργασίες που καλύπτονται είναι οι:

- αντικατάσταση κουφωμάτων

- τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος

- τοποθέτηση συστημάτων σκίασης

- η αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης

- αναβάθμιση παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Αναβαθμίζονται ενεργειακά και τα δημόσια κτίρια

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος ο κ. Σταθάκης είπε πως στο προηγούμενο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 43.000 κατοικίες, εκ των οποίων οι 15.000 έχουν ήδη αναβαθμιστεί ενεργειακά ενώ οι επενδύσεις που κινητοποιήθηκαν έφτασαν τα 640 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων Μιχάλης Βερροιόπουλος, τόνισε πως η ενεργειακή αναβάθμιση του 10% των κτιρίων της χώρας που προβλέπεται από το εθνικό σχέδιο ενέργειας και κλιματικής αλλαγής οδηγεί σε επενδύσεις άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τη δεκαετία 2020 - 2030 καθώς και σε δημιουργία πάνω από 25.000 νέων θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η προκήρυξη προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων του Δημοσίου συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Η αναβάθμιση αφορά σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, κολυμβητήρια, κλπ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top