Στον αέρα η πρώτη κατοικία – Νέες ενστάσεις από τους θεσμούς

Θα τα πουν εκ νέου με την κυβέρνηση σήμερα, Τρίτη

Νέες ενστάσεις εγείρουν οι θεσμοί όσον αφορά στην προστασία της α΄ κατοικίας, με τη συμφωνία να φαντάζει μακρινή με τα μέχρι τώρα δεδομένα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του οικονομικού συντάκτη του Star, Γιώργου Παππού, αργά το απόγευμα της Δευτέρας ολοκληρώθηκε μαραθώνια τηλεδιάσκεψη σε τεχνικό επίπεδο, όπου επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι των Ευρωπαίων για τις «αντοχές» του συστήματος υποδοχής και επεξεργασίας των αιτήσεων.

Άκαρπη η τηλεδιάσκεψη με την ΕΚΤ για την πρώτη κατοικία

Συγκεκριμένα, οι δανειστές φοβούνται ότι αν γίνουν 200.000 αιτήσεις το σύστημα δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί, θα μπλοκάρει και η διαδικασία θα εκφυλιστεί, όπως συμβαίνει και με τον νόμο Κατσέλη. 

Ώρα αποφάσεων για «κόκκινα» δάνεια: Έρχονται πλειστηριασμοί και εξώσεις

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις μήνες, αλλά οι θεσμοί δε φάνηκε να πείστηκαν. 

Ένα ακόμα ζήτημα που τους προβληματίζει είναι ότι αν κάποιος απορρίπτεται δε θα χάνει το δικαίωμα της δικαστικής προστασίας. 

Νέο πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία

Οι ενστάσεις αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα τα πολύ χαμηλά περιουσιακά κριτήρια για να ενταχθεί κάποιος στο σύστημα προστασία α’ κατοικίας, ώστε, όπως λένε οι θεσμοί, να μικρύνει η περίμετρος και να αποφευχθούν όλα τα παραπάνω. 

Σήμερα, Τρίτη, είναι προγραμματισμένη άλλη μια τηλεδιάσκεψη υπουργών με τους επικεφαλής των θεσμών για τα περιουσιακά κριτήρια που θα πρέπει να ισχύσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση φέρεται να αποδέχεται χαμηλότερα όρια (15.000- 20.000 καταθέσεις αντί 5.000 ευρώ που ζητάνε οι ξένοι και 100.000 αξία υπόλοιπων ακινήτων) και η περίμετρος υπολογίζεται ότι θα μικρύνει σε περίπου 150.000 δανειολήπτες, αριθμός που θεωρείται διαχειρίσιμος. Πάντως ακόμα κι έτσι είναι αμφίβολο αν θα κλείσει το ζήτημα. 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top