Νέες αντικειμενικές: «Φωτιά» στον ΕΝΦΙΑ για 7.000 δήμους και οικισμούς

Το «σοκ» για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα έρθει μετεκλογικά

Υπολογισμοί φόρου

«Κεραμίδα» στον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων θα έρθει σε χιλιάδες ιδιοκτήτες προς το τέλος του 2019.

Οι νέες αντικειμενικές τιμές για τα ακίνητα, που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, θα βάλουν στο σύστημα και 7.000 «ξεχασμένους» δήμους και οικισμούς, κυρίως μικρού πληθυσμού, που μέχρι τώρα είναι εκτός αντικειμενικού συστήματος.

Τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν τον Δεκέμβριο του 2010 με την ένταξη 4.500 περιοχών από συνολικά 25 νομούς της χώρας.

Σε αυτές τις περιοχές εφαρμόζεται ένα σύστημα ενδεικτικών τιμών στις φορολογητέες αξίες. Παραδείγματος χάριν, σε περίπτωση μεταβίβασης ενός ακινήτου ο προσδιορισμός της αξίας γίνεται με συγκριτικά στοιχεία που διαθέτει η εφορία από πωλήσεις γειτονικών ακινήτων.

Μάλιστα, εξαιτίας της πρακτικής αυτή, μεγάλος αριθμός πολιτών ήταν αναγκασμένος να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια για να μειώσει την τελική φορολογική επιβάρυνση κατά τη διαδικασία της μεταβίβασης.

Η απόφαση για την ένταξη αυτών των περιοχών, που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης και ορίων οικισμού στο αντικειμενικό σύστημα, θα διαμορφώσει υψηλότερες αξίες σε σχέση με αυτές που ισχύουν στις τιμές ζώνης αυτών των δήμων. Συνεπώς, οι κάτοικοι αυτών των οικισμών, έστω και αν πρόκειται για μικρού πληθυσμιακού μεγέθους θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένους φόρους σε περίπτωση που μεταβιβάσουν ή κληρονομήσουν ακίνητα ή προβούν σε γονική παροχή. 

Ανεβάζουν τον ΕΝΦΙΑ σε 7.000 δήμους και οικισμούς

Όσον αφορά τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ), οι τιμές στις αντικειμενικές αξίες είναι «τεχνητά συμπιεσμένες», ώστε ο ετήσιος λογαριασμός του φόρου να παραμείνει σε λογικά επίπεδα.

Με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές θα υπολογιστεί από το νέο έτος και ο φόρος ακινήτων, ο οποίος θα πιθανόν να είναι αισθητά μεγαλύτερος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top