Επιστρέφονται αναδρομικά έως 16.500 ευρώ το 2019

Έως το Πάσχα αναμένεται να βγει η δικαστική απόφαση

Χρήματα σε γυάλα

Αναδρομικά, που θα κυμαίνονται από 450 ευρώ έως 16.500 ευρώ, ανάλογα με τη σύνταξη, θα λάβουν 2,4 εκατομμύρια συνταξιούχοι.

Τα αναδρομικά αφορούν παράνομες -όπως κρίθηκαν- μειώσεις που έγιναν από τους μνημονιακούς νόμους, ενώ το «κλειδί» βρίσκεται στο αν οι δικαστές θα κρίνουν συνταγματικό τον νόμο Κατρούγκαλου, όσον αφορά τον επανυπολογισμό των παλιών συντάξεων.

Πήραν αναδρομικά και χάνουν επιδόματα: Κόφτης σε χιλιάδες ειδικά μισθολόγια

Αν βγει συνταγματικός, τότε τα αναδρομικά περιορίζονται για το διάστημα από Ιούνιο 2015 ως Μάιο 2016, βάσει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) του 2015, που λέει πως θα έπρεπε να μην επιβάλλονται οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις ενώ και τα Δώρα που καταργήθηκαν (με το ν. 4093) θα πρέπει να επιστραφούν.

Οι ανώτατοι δικαστές αναμένεται να δημοσιοποιήσουν την απόφασή τους έως το Πάσχα.

Νόμος Κατρούγκαλου: Τι γίνεται με τα αναδρομικά μετά την εφαρμογή του

Το να βγει συνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου, δε σημαίνει ότι ακυρώνονται οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων για τα έτη από το 2016 ως και 2018 (τουλάχιστον), διότι μέσα στο διάστημα και οι παράνομες μειώσεις συνεχίστηκαν να επιβάλλονται και τα δώρα δεν επεστράφησαν στις συντάξεις.

«Μαύρα» σενάρια από ΔΝΤ από την επιστροφή αναδρομικών και δώρων

Ωστόσο, για να πάρουν αναδρομικά για την περίοδο αυτή οι συνταξιούχοι θα έπρεπε να έχουν κινηθεί ή θα πρέπει να κινηθούν δικαστικά με αγωγές.

Πώς θα φορολογηθούν τα ποσά που θα δοθούν

Τα ποσά που θα δοθούν δε θα είναι αφορολόγητα.

Ανοίγει η «κάνουλα»: Επιστρέφουν αναδρομικά 3 δισ. ευρώ σε όλο το Δημόσιο

Οι επιστροφές θα έχουν κράτηση 20% για φόρο και 6% για ασθένεια, γιατί θεωρούνται μέρος σύνταξης που επιστρέφεται και υπόκειται σε φορολογία και σε κρατήσεις υγειονομικής περίθαλψης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top