Νέος νόμος Κατσέλη: «Ομπρέλα προστασίας» για 200.000 δανειολήπτες

Προστασία για α' κατοικία μέχρι το όριο των 250.000 ευρώ

Σε συμφωνία κατέληξαν τραπεζίτες και κυβέρνηση στη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πλαίσιο για την προστασία της κύριας κατοικίας, το οποίο θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη, θα καλύπτει -σύμφωνα με το Έθνος- 200.000 δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια που έχουν ως εγγύηση την κύρια κατοικία.

Συμφωνία κυβέρνησης και τραπεζιτών για τα κόκκινα δάνεια

Τα κριτήρια για την ένταξη στη νέα ρύθμιση, όπως σας έχει ενημερώσει το star.gr, θα είναι τρία:

•    Το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος ξεκινά από 21.000 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ουσιαστικά, μια τριμελής οικογένεια πρέπει να έχει εισόδημα έως 36.000 ευρώ

•    η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην είναι μεγαλύτερη των 250.000 ευρώ

•    το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 130.000 ευρώ.

Όσοι δανειολήπτες υπαχθούν στη ρύθμιση θα μπορούν να προστατεύουν την πρώτη τους κατοικία, ρυθμίζοντας την οφειλή τους με επιτόκιο 2% και διάρκεια αποπληρωμής έως και 25 έτη, ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα κουρέματος, όταν το υπόλοιπο του δανείου υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτά τα ποσά καλύπτουν το 90% των δανειοληπτών, ενώ το Δημόσιο θα επιδοτεί το 1/3 της δόσης.

Σε non paper το Μέγαρο Μαξίμου ανέφερε πως η κοινή πρόταση «θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top