Χρέη σε εφορία: Μεγάλο «κούρεμα» σε πρόστιμα και προσαυξήσεις

Ιδιαίτερα γενναιόδωρη για τους μικρούς οφειλέτες η νέα ρύθμιση

Κλεψύδρα και χρήματα

Μεγάλο κούρεμα σε προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα φέρνει η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων, την οποία σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ρύθμιση, στην οποία θα υπάρχουν και εισοδηματικά κριτήρια, εντάσσονται μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, μπλοκάκια και επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, καθώς και επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν στον εξωδικαστικό και είναι βιώσιμες.

Νέο πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία

Η ρύθμιση θα αφορά αποκλειστικά όσους δεν μπορούν να ενταχθούν σε εκείνη του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα ενταχθούν και οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι 31-12-2018.

Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, η ρύθμιση θα πρέπει «να λειτουργήσει γρήγορα, εύκολα και με λίγες παραμέτρους».

Ωστόσο, δε θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά για τους οφειλέτες. Όπως είπε δεν μπορεί δύο φορολογούμενοι να χρωστούν ίδιο ποσό και να τους χορηγηθεί ο ίδιος αριθμός δόσεων, τη στιγμή που ένας εκ των δύο έχει τριπλάσιο εισόδημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ρύθμιση θα προβλέπει:

Διαγραφή των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Ανάλογα με το ύψος της οφειλής αλλά και τον χρόνο που δημιουργήθηκαν αυτές, θα κλιμακώνεται το «κούρεμα» στις προσαυξήσεις, το οποίο θα φθάνει στην πλήρη διαγραφή σε ορισμένες περιπτώσεις.

• Για τους μικρούς οφειλέτες η ρύθμιση θα είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη, δεδομένου ότι το πλήθος των οφειλετών έχει χρέη μεταξύ 3.000-5.000 ευρώ.

• Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι οφειλέτες είναι ότι τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση να μην έχουν δημιουργήσει νέα χρέη ή τουλάχιστον να τα έχουν τακτοποιήσει μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων. Στην περίπτωση δηλαδή που η ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου, θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί τυχόν οφειλές του πρώτου διμήνου του 2019. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top