Με κάρτα ακόμη και στον φούρνο: Καλπάζει το «πλαστικό» χρήμα στην Ελλάδα

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στα POS η χώρα μας

POS και πιστωτική κάρτα

Πρωτοφανή διείσδυση στις καθημερινές μας συναλλαγές έχει κάνει το πλαστικό χρήμα, μετά (και) την επιβολή των capital controls και του ημερησίου ορίου αναλήψεων.

Οι Έλληνες, που προτιμούσαν τη χρήση μετρητών, την οποία «ξορκίζει» το υπουργείο Οικονομικών λόγω της φοροδιαφυγής, έχουν κάνει μεγάλη στροφή τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουν υπερδιπλασιαστεί οι πληρωμές με χρεωστικές και πιστωτικές.

Πλέον, οι πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες έχουν ξεπεράσει τα 16,5 εκατομμύρια (από 12 εκατ. το 2014), ενώ ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία από τη χρήση τους: το 2014 κάναμε 88 εκατομμύρια συναλλαγές συνολικής αξίας 6,1 δισ. ευρώ, ενώ το 2017 είχαμε ήδη φτάσει τις 400 εκατομμύρια πληρωμές με κάρτες, συνολικής αξίας 21,5 δισ. ευρώ (στοιχεία ΕΚΤ).

Την ίδια ώρα, η μέση αξία της κάθε συναλλαγής με κάρτα μειώνεται αισθητά τα τελευταία χρόνια (από 68,9 ευρώ το 2014 στα 42,5 ευρώ το 2017), το οποίο δείχνει ξεκάθαρα τη διαρκώς αυξανόμενη τάση των Ελλήνων καταναλωτών να πληρώνουν με κάρτα ακόμη και στις καθημερινές, χαμηλής αξία, συναλλαγές τους (πχ. στον φούρνο, το μπακάλικο ή το κρεοπωλείο).

Πρώτοι στην Ευρώπη στα POS

Η «κουλτούρα» της πληρωμής με κάρτα δεν οφείλεται φυσικά (μόνο) στην ανάγκη που προέκυψε λόγω των capital controls.

Μεγάλο ρόλο έχει παίξει ρόλο η απόφαση για όριο στις πληρωμές με μετρητά (500 ευρώ, θα μειωθεί σε 300 ή 200 το 2019) αλλά και η απόφαση να γίνει υποχρεωτική η χρήση POS στις επιχειρήσεις αλλά και σε δεκάδες κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών.

Υποχρεωτική η πληρωμή με κάρτα για ποσά άνω των 300 ευρώ

Είναι χαρακτηριστικό πως η χώρα μας είναι στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ως προς την αναλογία POS και πληθυσμού.

Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της συγκεκριμένης περιοχής ως προς την αναλογία POS τερματικών και πληθυσμού, με 48.854 POS ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους (έρευνα της Mastercard).

POS… οδηγούν σε κατασχέσεις

Την ίδια ώρα, ο πονοκέφαλος με τα ληξιπρόθεσμα χρέη καλά κρατεί, αφού ξεπέρασαν και τα 103 δισ. ευρώ.

«Δεν πληρώνω» για τους φόρους και τον Οκτώβριο! Ένα δις πάνω οι οφειλές

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ένας στους δύο φορολογούμενους έχει ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Μάλιστα, όσον αφορά τους επιχειρηματίες, η εικόνα είναι πολύ χειρότερη, σύμφωνα με τον φοροτεχνικό και ειδικό γραμματέα λογιστών Πάτρας, Δημήτρη Μπόκαρη, αφού «επτά στους δέκα επιχειρηματίες χρωστούν στην εφορία».

Τα μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών POS δημιουργούν έναν επιπλέον πονοκέφαλο στους επιχειρηματίες καθώς τα χρήματα περνούν αυτομάτως από τον επιχειρηματικό λογαριασμό, ο οποίος όμως είναι εξασφαλισμένος από κατασχέσεις μόνο μέχρι το ποσό των 1.250 ευρώ.

Με το… άγρυπνο μάτι της εφορίας να καραδοκεί, μόλις οι πληρωμές στον έμπορο μέσω POS περάσουν το ακατάσχετο όριο, «η εφορία, που λογικά παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τους λογαριασμούς, κλειδώνει τους λογαριασμούς για να τραβήξει τα χρήματα από αυτούς που χρωστάνε», όπως εξηγεί ο κ. Μπόκαρης.
 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top