Ποσοτική χαλάρωση τέλος - Η Ελλάδα δεν πρόλαβε να επωφεληθεί

Ο Ντράγκι ανακοίνωσε τη λήξη του προγράμματος QE της ΕΚΤ στο τέλος του 2018

Ο Μάριο Ντράγκι

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων QE στο τέλος του 2018, όπως ανακοίνωσε χθες κι επίσημα ο Μάριο Ντράγκι, θέτοντας έτσι τέλος, σε μία ιστορικής σημασίας πολιτική για την τόνωση ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στο πρόγραμμα αυτό προσέβλεπε και η Ελλάδα, όμως δεν κατάφερε να ενταχθεί μέχρι τώρα και ούτε θα μπορέσει, αφού σε λίγες μέρες παύει να υφίσταται. 

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ άρχισε να αγοράζει τίτλους- κρατικά ομόλογα τον Μάρτιο του 2015.  Στόχος ήταν το πρόγραμμα να φτάσει το 1 τρις ευρώ. Τελικά, το πρόγραμμα διήρκησε σχεδόν τέσσερα χρόνια από το 2015-2018, φτάνοντας τα 2,6 τρις ευρώ. Πολλές ήταν οι χώρες που επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα και κυρίως η Ιταλία, από την οποία η ΕΚΤ αγόρασε ιταλικά ομόλογα συνολικής αξίας 363 δισ. ευρώ, δίνοντας έτσι μεγάλη ανάσα στην αγορά της. (Πορτογαλία: ομόλογα ύψους 36 δισ. ευρώ, Βέλγιο: ομόλογα 72,9 δισ. κ.α.).

Στη λίστα των αγορών της ΕΚΤ δε συμπεριλήφθηκε η χώρα μας, αν και το είχε μεγάλη ανάγκη. 

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ το καλοκαίρι του 2018 είχε επιμείνει στη θέση του ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούσαν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, «τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο, θα παύσει η κατ΄εξαίρεση αποδοχή τους (waiver)».  

                [ Waiver: Πρόκειται κατά κάποιον τρόπο για παρέκκλιση της ΕΚΤ από τον κανόνα ότι δεν μπορεί να δεχθεί υποβαθμισμένα ομόλογα                     ως εγγύηση]

Ο Μάριο Ντράγκι είχε διασαφηνίσει πως δεν εγγυάται τη συνέχιση του waiver, παρά μόνο εάν η αξιολόγηση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι θετική.

Τον Αύγουστο του 2018 η «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια «έθαψε» την όποια ελπίδα για την ένταξη στο QE. Η χώρα τότε έχασε το waiver, που θα συνέχιζε να έχει, αν είχε αποδεχθεί μία πιστοληπτική γραμμή στήριξης από την Ε.Ε. -την οποία ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ ως κεκαλυμμένο μνημόνιο- αντί για το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, στο οποίο εισήλθε και το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε χώρα της Ευρωζώνης που εξέρχεται από μνημόνιο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top