Κοινωνικό Μέρισμα: Το λάθος που «εξαφάνισε» χιλιάδες δικαιούχους

Πότε θα διορθωθεί και τι πρέπει να κάνεις

κοινωνικο μερισμα

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να διορθωθεί το τεχνικό λάθος στην πλατφόρμα του Κοινωνικού Μερίσματος, που είχε ως αποτέλεσμα να «εξαφανιστούν» χιλιάδες δικαιούχοι.

Μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας που έχουν υποβάλει ανελλιπώς όλες τις φορολογικές τους δηλώσεις και έκαναν την αίτηση στο koinonikomerisma.gr μέσα στο Σαββατοκύριακο, έφαγαν… «άκυρο» με την αιτιολογία ότι δε βρίσκονταν στη χώρα μας τα τελευταία πέντε χρόνια.

Κάπως έτσι, «χάθηκαν» από το σύστημα χιλιάδες δικαιούχοι, κυρίως άνεργοι και συνταξιούχοι, παρά το γεγονός ότι πληρώνονται ή επιδοτούνται από το ελληνικό Δημόσιο. 

Όλες οι ερωτήσεις και απαντήσεις για το κοινωνικό μέρισμα

Κοινωνικό μέρισμα: Μάθε πόσα χρήματα δικαιούσαι – Αναλυτικός πίνακας

Μπείτε στην πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος με τα διαπιστευτήριά σας για το TAXISnet. Φωτογραφία: Παναγόπουλος Γιάννης/Eurokinissi

Πώς εντοπίστηκε το λάθος

Όταν διαπιστώθηκε ότι ο παραπάνω λόγος απόρριψης εμφανιζόταν σε πολύ υψηλό ποσοστό επί των αιτήσεων που απορρίφθηκαν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής είχαν απορριφθεί ήδη 129.764 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 22.748 (δηλαδή η 1 στις 6) εμφανιζόταν να έχει γίνει από άτομα που δε ζούσαν στη χώρα από το 2013 και μετά.

Πότε θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές

Όσοι κάνουν πάντως την αίτησή τους ως την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να δουν τα λεφτά τους στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ως την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου. Την ίδια ημέρα ή και μία μέρα νωρίτερα, αναμένεται να πάρουν τα αναδρομικά τους και τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ή και οι άλλοι δικαιούχοι των ειδικων μισθολογίων (Δικαστές, Διπλωμάτες ΥΠΕΞ, Σώματα Ασφαλείας, Πανεπιστημιακοί, Ιατροί του ΕΣΥ, μουσικοί Κρατικής Ορχήστρας κ.λπ).

Ξεκινά σήμερα η υποβολή δηλώσεων και μέσω των λογιστικών γραφείων

Ήδη έχουν υποβληθεί πάνω από 800.000 αιτήσεις και έχουν εγκριθεί περισσότερες από 500.000, δηλαδή πάνω από το 1/3 των δικαιούχων που προβλέπεται ότι θα λάβουν φέτος το έκτακτο επίδομα.

Έως το απόγευμα της Κυριακής –παρόλο που το σύστημα υποδοχής των αιτήσεων έκλεισε για ώρες το Σάββατο μέχρι να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά τεχνικά προβλήματα που είχαν εκδηλωθεί από την Παρασκευή το βράδυ που άνοιξε η πλατφόρμα- είχαν γίνει 705.000 αιτήσεις και είχαν εγκριθεί 417.000 εκ αυτών (ποσοστό περίπου 60%).

«Ανοίγουν» τηλεφωνικές γραμμές ώστε να επικοινωνούν οι πολίτες με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Μέσα στην ημέρα να δοθεί στους ενδιαφερόμενους πολίτες και η δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να καταγράφονται προβλήματα και να δίνονται λύσεις, ακόμα και με έκδοση ειδικών αποφάσεων ει δυνατόν, στον λιγοστό χρόνο που απομένει για να υποβληθούν οι αιτήσεις. 

Βήμα-βήμα: Πώς να κάνετε αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα https://www.koinonikomerisma.gr, για να διαπιστώσουν αν είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος και να υποβάλουν αίτηση για την καταβολή του, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Τα έξι βήματα της δικαδικασίας:

Βήμα 1: Μπείτε στην πλατφόρμα

Βήμα 2: Ελέγξτε τα στοιχεία σας

Βήμα 3: Συμπληρώστε τον IBAN σας

Βήμα 4: Ενημερώστε τους φιλοξενούμενούς σας να δώσουν τη συγκατάθεση τους

Βήμα 5: Δείτε, αν πληροίτε τα κριτήρια επιλεξιμότητας

Βήμα 6: Αποδεχθείτε το κοινωνικό μέρισμα του 2018.

Αν κατά τα τέσσερα πρώτα βήματα έχει προκύψει η ανάγκη διόρθωσης των στοιχείων σε ΚΕΠ ή στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), για να ενημερωθεί η πλατφόρμα με τις αλλαγές που έχουν γίνει, πρέπει οι πολίτες να ζητήσουν να γίνει επαναξιολόγηση του νοικοκυριού τους, κάνοντας την επιλογή στην οθόνη «Αξιολόγηση επιλεξιμότητας κοινωνικού μερίσματος». Η διαδικασία θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ολοκληρωθεί εντός της σχετικής προθεσμίας αποδοχής του κοινωνικού μερίσματος.

Για την υποστήριξη της εφαρμογής του κοινωνικού μερίσματος, οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην ακόλουθη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@koinonikomerisma.gr. Οι ερωτήσεις θα ομαδοποιούνται και οι απαντήσεις θα προστίθενται στη σελίδα των Συχνών Ερωτήσεων: https://www.koinonikomerisma.gr/Home/Info

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top