Στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου η τελική απόφαση για τις συντάξεις

Καμία συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας 19 Νοεμβρίου

eurogroup

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

 

Θετική για την προοπτική της κατάργησης της περικοπής των συντάξεων από το 2019, είναι η σχετική έκθεση του επικεφαλής της ομάδας της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο, η οποία παρουσιάστηκε περιληπτικά στο euro working group της Πέμπτης (15/11). 

Τα βασικά ευρήματα της έκθεσης είναι πως το λεγόμενο δημοσιονομικό κενό - το κενό που προέκυπτε ανάμεσα στους στόχους και τη δημοσιονομική επίπτωση των εξαγγελιών της ΔΕΘ - έχει κλείσει πλήρως, με μέτρα που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά. 

Κατά συνέπεια, η Κομισιόν γνωμάτευσε ότι παρά την κατάργηση των περικοπών και την προσθήκη των μέτρων της ΔΕΘ, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% επιτυγχάνεται με ασφάλεια.

 Η Κομισιόν στο μοντέλο της υπολογίζει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,3% το 2019, αντί για 2,0% ακριβώς γιατί η μη περικοπή των συντάξεων θα έχει αναπτυξιακό αντίκτυπο τριών μονάδων - όπως ακριβώς είχε γνωματεύσει στις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις. 

Κατά το euro working group της 15ης Νοεμβρίου, δεν έγινε καμία συζήτηση για τα ευρήματα της έκθεσης της Κομισιόν. Ο Ντέκλαν Κοστέλο την παρουσίασε και ακολούθησαν τρεις τεχνικής φύσεως ερωτήσεις από Κράτη Μέλη, αλλά τίποτε άλλο. Ο Ντ.Κοστέλο εξήγησε ακροθιγώς τον τρόπο με τον οποίο “όλα τα μέτρα χώρεσαν στο στόχο”. 

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση τώρα θα στείλει στην βουλή τον τελικό της προϋπολογισμό, μετά την επίσημη και τελική γνωμάτευση της Κομισιόν την Τετάρτη 21/11, όπως εδώ και μήνες γράφει η Real News.

Το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου θα εγκρίνει τη γνωμάτευση της Κομισιόν και στη συνέχεια θα συζητήσει τη 2η και πιο σημαντική έκθεση, αυτή για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που υπάρχουν από το πρόγραμμα διάσωσης (ενισχυμένη εποπτεία). 

Ο λόγος για τον οποίον οι δύο εκθέσεις γράφτηκαν ταυτόχρονα έχει να κάνει με την πολιτική επιλογή της Κομισιόν να βοηθήσει στην αποκατάσταση της αίσθησης κανονικότητας γύρω από την ελληνική οικονομία. Ο Επίτροπος Μοσκοβισί επενδύει πολύ από το πολιτικό του κεφάλαιο για να εμπεδώσει αυτή την κανονικότητα και ίσως αυτή η επένδυση να είναι το πλέον αποτελεσματικό μέτρο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών στους ελληνικούς τίτλους. 

Από την άλλη, μέχρι στιγμής η έκθεση για την μεταμνημονιακή παρακολούθηση (που δεν σχετίζεται και δεν έχει επίπτωση στις συντάξεις) δεν είναι απόλυτα θετική. Η έκθεση δείχνει σωρεία νομοθετημένων και υλοποιημένων μέτρων που δεν έχουν εφαρμοστεί από τη διοίκηση, και καταδεικνύει μια σειρά από ήδη γνωστά προβλήματα (επενδύσεις, δικαιοσύνη, μη εξυπηρετούμενα δάνεια κτλ). 

Αυτή θα είναι και η έκθεση που θα σταλεί στα κοινοβούλια. Από τα συμπεράσματά της εξαρτάται η εκταμίευση ή όχι των ποσών που επιστρέφονται στην Ελλάδα από τα κέρδη επί ελληνικών ομολόγων. 

Προς το παρόν όλοι οι εμπλεκόμενοι κρατούν χαμηλά τους τόνους για προληπτικούς λόγους. Παρά το γεγονός ότι τα ελληνικά μέτρα για τις συντάξεις είναι εκτός διαδικασίας για τα κοινοβούλιο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ακροδεξιοί και λαϊκιστές θα εκμεταλλευτούν την υπόθεση για να δημιουργήσουν αναταραχή, όχι με αποκλειστικό στόχο την Ελλάδα, αλλά την ίδια τη ΕΕ. Οι ίδιοι κύκλοι, που είναι γνωστοί στις Βρυξέλλες και βρίσκονται πίσω από την προπαγάνδα  του Βrexit, την ακροδεξιά και τις παλινωδίες στην Ιταλία θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν μια αναταραχή για τις ελληνικές συντάξεις στο γερμανικό, το φιλανδικό ή κάποιο άλλο κοινοβούλιο, όχι για να πετύχουν την εφαρμογή του μέτρου, αλλά για να δείξουν ότι η Μέρκελ, ή ο Πέτερι Όρπο (Υποικ.Φιλανδίας), ή o Γουόπκε Κούκστρα (Υποικ Ολλανδίας) “χαρίστηκαν στον Τσίπρα ή τους Έλληνες”. 

Τι θα γίνει τη Δευτέρα:


Το EWG δεν είναι δημόσια συνεδρίαση και είχε συγκληθεί αποκλειστικά και μόνο για να προετοιμάσει το πρόσθετο (και όχι έκτακτο) Eurogroup της Δευτέρας 19/11.

 Αυτό το Eurogroup δε θα κάνει καμία απολύτως συζήτηση για την Ελλάδα ούτε στο προσκήνιο, ούτε στο παρασκήνιο. Ο λόγος είναι πως έχει συγκληθεί για πολύ σημαντικότερα θέματα για τα οποία η ευρωζώνη έχει χρόνο να αποφασίσει ως το Δεκέμβρη. Τέτοια είναι η ρευστότητα για την εκκαθάριση τραπεζών, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός εγγύησης καταθέσεων, ο λεγόμενος προϋπολογισμός της ευρωζώνης, οι νέες λειτουργίες του ESM, η συνεργασία ESM και Κομισιόν στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης και πριν από αυτά, αλλά και οι κανόνες αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους, με single limb CACs (collective action clauses - ρήτρες συλλογικής δράσης). 

Η ιστορία των single limb CACs είναι απείρως σημαντικότερη από οποιαδήποτε υποπερίπτωση της ελληνικής εσωτερικής μεταμνημονιακής συζήτησης, διότι καθιστούν την αναδιάρθρωση κρατικού χρέους ευκολότερη ως προς τη λήψη αποφάσεων. Αντί να εξετάζεται ξεχωριστά το αν μπορεί να αναδιαρθρωθεί το κάθε ομόλογο, οι ίδιες αποφάσεις θα ισχύουν για όλους τους τίτλους και τους κατόχους τους. Στο μέλλον ο ESM θα πραγματοποιεί τη διαπραγμάτευση της αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους, εκ μέρους των κρατών με τους ιδιώτες πιστωτές. Αν κάτι τέτοιο υπήρχε το 2012, το PSI θα είχε ακόμα μεγαλύτερη επίπτωση στην ήδη καθοριστική του συμβολή στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 
 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top