Επίδομα στέγασης: Έως 2.520 ευρώ για 300.000 δικαιούχους!

Από το 2019 η καταβολή του – Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Σπίτι από ευρώ

Από το 2019 θα ξεκινήσει η καταβολή του επιδόματος στέγασης, το οποίο εκτιμάται πως θα αφορά περίπου 300.000 οικογένειες.

Το ύψος του επιδόματος θα κυμαίνεται από 840 έως 2.520 ευρώ τον χρόνο (δηλαδή από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα), βάσει των μελών της οικογένειεας. Ξεκινά από τα 70 ευρώ για το σπίτι με ένα άτομο (μονοπρόσωπο νοικοκυριό) και αυξάνεται κατά 35 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Για παράδειγμα, τετραμελής οικογένεια δικαιούται 175 ευρώ τον μήνα.

Το επίδομα αφορά τόσο δικαιούχους που μένουν στο νοίκι όσο και νοικοκυριά που επιβαρύνονται με το κόστος αποπληρωμής στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας.

Τα κριτήρια για το επίδομα

Θα χορηγείται βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Επίδομα στέγασης: Πότε θα δοθεί – Ποιοι το δικαιούνται

Όσον αφορά το εισόδημα, το ανώτατο όριο ξεκινά από τις 8.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό και αυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος. Δεν μπορεί συνολικά, όμως, να υπερβαίνει τα 24.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως του από πόσα μέλη αποτελείται το νοικοκυριό. 

Επίδομα στέγασης: Τα εισοδηματικά κριτήρια

Όσον αφορά τα περιουσιακά κριτήρια, το ανώτατο όριο για την ακίνητη περιουσία ξεκινά από τις 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό και αυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος. Δεν μπορεί συνολικά, όμως, να υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως του από πόσα μέλη αποτελείται το νοικοκυριό. 

Επίδομα στέγασης: Τα κριτήρια για την ακίνητη περιουσία

Όσον αφορά την κινητή περιουσία (καταθέσεις σε τράπεζες, μετοχές, κλπ.), το ανώτατο όριο ξεκινά από τις 8.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και αυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος. Δεν μπορεί συνολικά, όμως, να υπερβαίνει τα 24.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως του από πόσα μέλη αποτελείται το νοικοκυριό. 

Επίδομα στέγασης: Τα κριτήρια για την κινητή περιουσία

Σημειώνεται, τέλος ότι υπάρχει και κριτήριο διαμονής, που ορίζει πως ο δικαιούχος και τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία πέντε έτη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top