Κοροναϊός: Σε ποιες χώρες έχουν καταγραφεί κρούσματα και πώς μεταδίδεται

2.744 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 81 νεκροί

Δείτε το χθεσινό ρεπορτάζ του Δελτίου Ειδήσεων του Star

Σε επαγρύπνηση και συντονισμό είναι ο κρατικός μηχανισμός υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο με αφορμή τον νέο κοροναϊό που εμφανίστηκε στην κινέζικη πόλη Ουχάν κι άρχισε να εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς από τον Δεκέμβριο. 

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία για την επιδημία μιλούν για 2.744 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 81 νεκρούς. 

Τι είναι ο νέος κοροναϊός και ποια τα συμπτώματα του

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας και η Εθνική Επιτροπή Υγείας αποδέσμευσαν 60,33 δισ. γουάν (περίπου 7,85 δισ. ευρώ) για να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του υπουργείου.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση παρέτεινε τις διακοπές για το κινεζικό σεληνιακό Νέο Έτος και οι περισσότερες από τις μεγάλες επιχειρήσεις έκλεισαν ή συνέστησαν στο προσωπικό τους να εργάζεται από το σπίτι σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Πώς μεταδίδεται ο κοροναϊός 

Τα συμπτώματα του κοροναϊού είναι ο βήχας και ο υψυλός πυρετός. Ο ασθενής παρουσιάζει στοιχεία «πνευμονίας» κι έχει κακή κλινική εικόνα. 

Ουσιαστικά, πρόκειται για ιογενή λοίμωξη που προσβάλλει το αναπνευστικό. Η μετάδοσή του γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, εφόσον έχει προηγηθεί στενή επαφή.  Ως τέτοια, ορίζεται η επαφή που υπάρχει μεταξύ του ασθενή και των ατόμων που τον φροντίζουν ή η παραμονή στον ίδιο χώρο με τον ασθενή κατά τη φάση της λοίμωξης. Έχουν αναφερθεί περιστατικά μετάδοσης του ιού από ασθενείς σε νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ τα κρούσματα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση σε αρκετές ενδημικές χώρες.

Αυτός είναι και ο λόγος που τα κρούσματα απομονώνονται. 

Σε επιφυλακή η Ελλάδα για τον κοροναϊό: Δεν καλύπτει το εμβόλιο της γρίπης

Σε ποιες χώρες έχουν καταγραφεί κρούσματα

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Κίνα. Οι 24 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, εστία της μόλυνσης. Κανένας νέος θάνατος δεν αναφέρθηκε εκτός αυτής της περιοχής. Επίσης όσοι έχουν επιβεβαιωθεί με τον ιό είναι όλοι Κινέζοι ή έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στην Ουχάν. 

Χθες Κυριακή αναφέρθηκε ο πρώτος θάνατος στη Σαγκάη, ενός 88χρονου άνδρα.

Έξι κρούσματα καταγράφηκαν στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ. Πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς είχαν ταξιδέψει στην Ουχάν. Πέντε κρούσματα έχουν αναφερθεί στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο, το πρώτο την 22η Ιανουαρίου. Επρόκειτο για μια επιχειρηματία 52 ετών που είχε φθάσει με τρένο τρεις ημέρες νωρίτερα από την πόλη Τζουχάι.

Το πρώτο κρούσμα εκτός Κίνας ήταν στην Ταϊλάνδη 

Πέντε κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Ταϊλάνδη. Πρόκειται για τέσσερις Κινέζους από την Ουχάν και μια Ταϊλανδή που είχε ταξιδέψει στην πόλη αυτή.

Στην Ταϊλάνδη αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα εκτός Κίνας, την 8η Ιανουαρίου.

ΗΠΑ

Πέντε κρούσματα έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ. Πρόκειται για πέντε ανθρώπους που έχουν μολυνθεί και βρίσκονται στην Καλιφόρνια, στην Αριζόνα, στο Ιλινόι και στην Ουάσινγκτον. Όλοι τους είχαν ταξιδέψει στην Ουχάν, σύμφωνα με τις αρχές. 

Αυστραλία
Πέντε κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στην Αυστραλία από την 25η Ιανουαρίου. Ο πρώτος ασθενής αφίχθη από την Ουχάν στη Μελβούρνη μία εβδομάδα νωρίτερα. Οι άλλοι τρεις είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα. Οι αρχές της Αυστραλίας ανακοίνωσαν σήμερα το πέμπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα, με τους αξιωματούχους να εξηγούν ότι πρόκειται για μια 21χρονη γυναίκα η οποία βρισκόταν στην τελευταία πτήση που αναχώρησε από την Ουχάν, την κινεζική πόλη από όπου ξεκίνησε η επιδημία, για το Σίδνεϊ προτού το Πεκίνο ανακοινώσει ταξιδιωτική απαγόρευση. 

Μαλαισία

Τέσσερα κρούσματα αναφέρθηκαν και στη Μαλαισία. Πρόκειται για τέσσερις Κινέζους από την Ουχάν που πήγαν για διακοπές στη Μαλαισία. Ανάμεσά τους είναι μια γυναίκα 66 ετών και δύο μικρά αγόρια που είχαν φθάσει δύο ημέρες νωρίτερα από τη Σιγκαπούρη και ένας άνδρας 40 ετών που μπήξε στη χώρα με λεωφορείο που μετέφερε ομάδα κινέζων τουριστών.

Σιγκαπούρη

Τέσσερα κρούσματα έχουν σημειωθεί στη Σιγκαπούρη.
Το πρώτο εντοπίστηκε την 23η Ιανουαρίου, είναι ένας 66χρονος άνδρας που έφθασε από την Ουχάν τρεις ημέρες νωρίτερα. Ο 37χρονος γιος του που τον συνόδευε επίσης επιβεβαιώθηκε ότι έχει μολυνθεί. Όπως και μια κάτοικος της Ουχάν, 52 ετών, που έφθασε την 21η Ιανουαρίου.

Το πρώτο κρούσμα ανακοινώθηκε την Κυριακή, πρόκειται για έναν 36χρονο που είχε φθάσει την Τετάρτη.

Ιαπωνία

Τρία κρούσματα στην Ιαπωνία. Το πρώτο είναι αυτό ενός τριαντάρη, που εισήχθη τη 10η Ιανουαρίου σε νοσοκομείο έπειτα από τη διαμονή του μερικές ημέρες νωρίτερα στην Ουχάν. Δύο κάτοικοι της κινεζικής πόλης διαπιστώθηκε επίσης ότι έχουν μολυνθεί.

Ταϊβάν

Τρία κρούσματα.Το πρώτο είναι μια γυναίκα περίπου πενήντα ετών που έφθασε στη νήσο από την Ουχάν, όπου διαμένει.

Νότια Κορέα

Τρία κρούσματα. Το πρώτο είναι αυτό μιας 35χρονης Κινέζας, που έφθασε αεροπορικώς στη Σεούλ τη 19η Ιανουαρίου από την Ουχάν. Δύο ακόμη άνθρωποι που ταξίδεψαν σε αυτή την πόλη επίσης επιβεβαιώθηκε ότι έχουν μολυνθεί.

Βιετνάμ
Δύο κρούσματα. Πρόκειται για δύο Κινέζους, έναν άνδρα που αφίχθη στη χώρα τη 13η Ιανουαρίου από την Ουχάν και τον γιο του, κάτοικο της πόλης Χο Τσι Μινχ, που μολύνθηκε κατόπιν, ανακοίνωσαν οι αρχές την 23η Ιανουαρίου.

Νεπάλ
Ένα κρούσμα ανακοινώθηκε την 24η Ιανουαρίου. Πρόκειται για έναν άνδρα 32 ετών που επέστρεψε την 9η Ιανουαρίου από τη Ουχάν.

Καναδάς
Ένα ύποπτο κρούσμα εντοπίστηκε στο Τορόντο. Πρόκειται για έναν άνδρα περίπου πενήντα ετών, που είχε ταξιδέψει στην Ουχάν και έφθασε στην καναδική πόλη την 22η Ιανουαρίου.

Στη Γαλλία τα πρώτα κρούσματα του κοροναϊού στην Ευρώπη

Τρία κρούσματα καταγράφηκαν στο Παρίσι και πρόκειται για τα πρώτα στην Ευρώπη. Επιβεβαιώθηκαν την 24η Ιανουαρίου, ένα στο Μπορντό (νοτιοδυτικά), τα άλλα δύο στο Παρίσι. Οι τρεις ασθενείς είχαν πρόσφατα ταξιδέψει στην Κίνα. Συνολικά έξι άτομα βρίσκονται σε καραντίνα στη Γαλλία. Οι τρεις που νόσησαν και βρίσκονται σε γαλλικά νοσοκομεία πηγαίνουν καλά, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Star στο Παρίσι, Μαρία Δεναξά.

Οι Γάλλοι ταξιδιωτικοί πράκτορες ανέστειλαν όλα τα προγραμματισμένα ταξίδια στην Κίνα 

Η υπουργός υγείας της Γαλλίας έδωσε λεπτομέρειες για τον επαναπατρισμό όλων των Γάλλων που διαμένουν στη Oυχάν, περίπου 500 Γάλλοι πολίτες. Το γαλλικό σχέδιο επαναπατρισμού προβλέπει την απομάκρυνση τους απο την περιοχή της καραντίνας με λεωφορείο. Προορισμός τους η πόλη Τσανσχάν που βρίσκεται 300 χλμ μακριά. Εκεί θα παραμείνουν σε καραντίνα για δυο εβδομάδες πριν επαναπατριστούν, με τους περισσότερους Γάλλους να είναι απρόθυμοι σε αυτή τη λύση. 

Πώς μπορείτε να προστατευθείτε;

Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη των αναπνευστικών λοιμώξεων:

-Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Βοηθήστε επίσης τα μικρά παιδιά να κάνουν το ίδιο. Αν δεν είναι διαθέσιμα νερό και σαπούνι, τότε χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ.

-Καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας με χαρτομάντηλο, όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και στη συνέχεια πετάξτε το στο καλάθι απορριμμάτων.

-Αποφύγετε να αγγίξετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας με ακάθαρτα χέρια.

-Αποφύγετε τη στενή επαφή, όπως ανταλλαγή φιλιού, κοινή χρήση μαχαιροπήρουνων ή άλλων οικιακών σκευών με άτομα που είναι άρρωστα.

-Καθαρίζετε και απολυμαίνετε τακτικά επιφάνειες όπως ο πάγκος της κουζίνας, τα πόμολα, οι πόρτες και τα παιχνίδια των παιδιών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top