Κοροναϊός - Ρωσία: 8 Κινέζοι στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό

Στους 41 ανέρχονται πλέον οι νεκροί

Οκτώ άνθρωποι μεταφέρθηκαν από ένα ξενοδοχείο της Ρωσίας και συγκεκριμένα, της Μόσχας, στο νοσοκομείο, καθώς παρουσίασαν υψηλό πυρετό και συμπτώματα οξείας αναπνευστικής λοίμωξης. Υπενθυμίζεται ότι από χθες ο κοροναϊός έχει περάσει και στην Ευρώπη, αφού είχαμε δύο κρούσματα στη Γαλλία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, που επικαλείται μια ιατρική πηγή, όλοι οι ασθενείς είναι Κινέζοι πολίτες. Οι ασθενείς διέμεναν σε ξενοδοχείο της περιοχής Βοϊκόφσκι. Έφτασαν στη Μόσχα πριν από λίγες ημέρες, με ένα γκρουπ συνολικά 20 ατόμων.

«Αυτή τη στιγμή 220 πολίτες της Κίνας μένουν στο ξενοδοχείο, οι οκτώ μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Η αρχική διάγνωση για τους επτά είναι οξεία αναπνευστική λοίμωξη, ενώ ο όγδοος πάσχει από αμυγδαλίτιδα», είπε  ο διευθυντής του ξενοδοχείου, Μιχαήλ Βολκόφ στο πρακτορείο Tass.

Στους 41 ανέρχονται πλέον οι νεκροί στην Κίνα από την επιδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κοροναϊός στην Ασία, ενώ σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αγγίζουν τα 1.372.

Τι είναι ο νέος κοροναϊός και ποια τα συμπτώματα του

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα» 450 γιατροί και άλλο ιατρικό προσωπικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έφτασαν στην πόλη Ουχάν, από όπου ξεκίνησε η μετάδοση του ιού, ώστε να βοηθήσουν στην περίθαλψη των ασθενών και στην αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής κατάστασης. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς έχουν εμπειρία στην καταπολέμηση του ιού Έμπολα και του Sars. 

Ήδη καταγράφηκαν 22 κρούσματα του ιού εκτός Κίνας, σε Χονγκ Κονγκ, Μακάο, Ταϊβάν, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ιαπωνία, Βιετνάμ και ΗΠΑ, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως η περαιτέρω εξάπλωση εκτός Ασίας είναι δεδομένη.

Φονικός κοροναϊός: Στους 26 οι νεκροί – 32 εκατ. άνθρωποι σε καραντίνα

Σε… καραντίνα οι τουρίστες από την Ουχάν

Από σήμερα το μεσημέρι, η πόλη Χαϊκού, πρωτεύουσα της επαρχίας Χαϊνάν, θα ξεκινήσει κεντρική ιατρική παρακολούθηση, διάρκειας 14 ημερών όλων των τουριστών που καταφτάνουν από την κεντρική επαρχία Χουμπέι. 

Οι τουρίστες αυτοί, ειδικά όσοι φτάνουν από την πόλη Ουχάν, δε θα επιτρέπεται να φύγουν από το ξενοδοχείου, όπου γίνεται η ιατρική παρακολούθηση καθ’ όλη τη διάρκεια αυτή. 

ΠΟΥ για κοροναϊό: Νωρίς για να τεθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης διεθνώς

Η κεντρική κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει σε «καραντίνα» τουλάχιστον 13 πόλεις στην περιφέρεια Χουμπέι στα ανατολικά – μεταξύ αυτών και την πόλη Ουχάν. Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι απαγορεύεται να φύγουν από τους τόπους κατοικίας τους και φυσικά απαγορευτική είναι η είσοδος πολιτών στις πόλεις που έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Η Χουμπέι έχει 729 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, ενώ υπάρχουν φόβοι από τον ΠΟΥ ότι ο αριθμός θα αυξηθεί.

Το τηλεοπτικό δίκτυο China Global τόνισε σε ένα tweet ότι ο Λιάνγκ Γουντονγκ, ένας 62χρονος γιατρός σε ένα νοσοκομείο στην επαρχία Χουμπέι πέθανε από τον ιό.

Κλείνουν σινεμά, καφετέριες και τουριστικά αξιοθέατα

Η κυβέρνηση της Κίνας αποφάσισε το κλείσιμο του Σινικού Τείχους και άλλων φημισμένων αξιοθέατων της χώρας, ενώ κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σινεμά στη Σανγκάη κατά τη διάρκεια των εορτών του νέου κινεζικού έτους, έως και τις 30 Ιανουαρίου. 

Νέος κοροναϊός: Και τρίτη κινεζική πόλη σε καραντίνα

Κλειστά επίσης θα παραμείνουν αρκετά καταστήματα εστίασης και καφετέριες, όπως και χώροι, όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι. 

Θα πέσει το ΑΕΠ μία μονάδα για το πρώτο τρίμηνο το 2020

Ο κοροναϊός αναμένεται να βλάψει την ανάπτυξη της Κίνας μετά από μήνες οικονομικών ανησυχιών για τις εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ. 

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το ΑΕΠ της Κίνας για το πρώτο τρίμηνο θα μπορούσε να «λαβωθεί» κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα, με τον τουρισμό και το λιανικό εμπόριο να έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. 

Οι μετοχές σε εταιρείες πολυτελείας αγαθών υπέφεραν από την προβλεπόμενη πτώση της ζήτησης από την Κίνα. 

Η Gareth Leather από την ερευνητική εταιρεία Capital Economics, δήλωσε στο Sky News ότι το 2003 το ξέσπασμα του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS), το οποίο άρχισε επίσης στην Κίνα και σκότωσε περίπου 800 άτομα, μπορεί να δώσει ένδειξη για τον πιθανό αντίκτυπο του τελευταίου ιού.

Η ομάδα είχε εκτιμήσει ότι το προηγούμενο ξέσπασμα SARS του 2003 κόστισε στον παγκόσμιο τομέα ταξιδίων και τουρισμού έως και τα 38 δισ. λίρες.

Τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γαλλία

Την ίδια ώρα μεγαλώνουν οι φόβοι για εξάπλωση του ιού και στην Ευρώπη, καθώς εντοπίστηκε και τρίτο κρούσμα κοροναϊού στη Γαλλία. 

Πρόκειται για στενό συγγενή ενός εκ των δύο προηγούμενων ασθενών. Οι τρεις νοσούντες είχαν επισκεφτεί την Κίνα και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του Μπορντό και του Παρισιού. Παραμένουν σε κλινική απομόνωση, με τις διοικήσεις των νοσοκομείων να έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, ενεργοποιώντας τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Από τη μεριά της η υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζέν διαβεβαίωσε νωρίτερα ότι οι αρχές θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα και στην Αυστραλία

Οι αυστραλιανές αρχές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού στην Πολιτεία Βικτόρια.

Ένας ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σε ένα προάστιο της Μελβούρνης. Πρόκειται για Κινέζο υπήκοο, περίπου 50 ετών, ο οποίος αφίχθη από την Κίνα στις 19 Ιανουαρίου με μια πτήση από την πόλη Κουανγκτσόου.

Ο ασθενής είναι απομονωμένος και υποβάλλεται σε θεραπεία, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα άλλο ύποπτο κρούσμα.

Τρία κρούσματα κοροναϊού στη Μαλαισία

Οι μαλαισιανές αρχές γνωστοποίησαν ότι εντόπισαν τρία κρούσματα του κορονοϊού, τα πρώτα στη χώρα.

Ο υπουργός Υγείας, Ντζολκεφλάι Αχμάντ δήλωσε πως τα τρία άτομα είναι υπήκοοι Κίνας και σχετίζονται με τον 66χρονο άνδρα που βρέθηκε θετικός στον νέο κοροναϊό από τις υγειονομικές αρχές της Σιγκαπούρης.

Πρόκειται για μια 65χρονη γυναίκα, τη σύζυγο του άνδρα που βρέθηκε θετικός στον ιό στη Σιγκαπούρη, και τους δύο εγγονούς τους, 11 και 12 ετών.

Παράλληλα, η εταιρία διαχείρισης αεροδρομίων Malaysia Airports ανακοίνωσε ότι σε όλη τη χώρα έχουν ενταθεί οι έλεγχοι που διενεργούνται σε επιβάτες και πληρώματα αεροσκαφών που έρχονται από την Κίνα.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων σαββατοκύριακου  του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top