Στο νότιο τμήμα της Κύπρου το Yavuz- Έντονη η αντίδραση της Λευκωσίας

Κύπρος: Η Τουρκία εξελίσσεται σε κράτος – πειρατή στην Ανατολική Μεσόγειο 

Μεταφέρθηκε το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz σε θαλάσσια περιοχή στο νότιο τμήμα της Κύπρου. Ο Ταγίπ Ερντογάν συμπεριφέρεται ως ο απόλυτος κυρίαρχος της Μεσογείου. Η Άγκυρα δοκιμάζει τις αντοχές της Κύπρου ενώ δεν έχει προλάβει να στεγνώσει η υπογραφή για τον αγωγό Εast Med. «Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στην περιοχή» διαμηνύει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών , ενώ έντονη είναι η αντίδραση της Κύπρου για τις παραβιάσεις. 

Τραβάει το σκοινί η Τουρκία με γεώτρηση απέναντι από τη Λεμεσό

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών «το γεωτρύπανο Yavuz έφτασε στην περιοχή άδειας G, στο νότιο τμήμα του νησιού, για να πραγματοποιήσει την τρίτη δραστηριότητά του γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο την περασμένη Παρασκευή. Οι Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης δικαιώματα ως συνιδιοκτήτες του νησιού, όπως και οι Ελληνοκύπριοι. Εάν βρεθούν εδώ πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και τα δύο μέρη θα μοιραστούν μαζί τα έσοδα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ερντογάν: «Η Τουρκία έχει τρελάνει την Ελλάδα- Ο Μητσοτάκης παίζει λάθος»

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ τονίζει ότι: «Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μέχρις ότου εγγυηθούν τα δικαιώματά τους στους φυσικούς πόρους του νησιού».

Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ ετοιμάζει περικοπές στα κονδύλια που δίνει στην Τουρκία. Τα οικονομικά αυτά μέτρα αφορούν τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Από τα μέτρα αυτά θα εξαιρεθούν η χρηματοδότηση που λαμβάνει η Τουρκία για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό.

Κύπρος: Η Τουρκία εξελίσσεται σε κράτος – πειρατή στην Ανατολική Μεσόγειο 

Με ανακοίνωσή της η κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει τη νέα παράνομη γεώτρηση που προγραμματίζει η Τουρκία εντός της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Λευκωσία κάνει λόγο για προκλητική περιφρόνηση των επανειλημμένων εκκλήσεων της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς η Άγκυρα ανακοίνωσε τη διεξαγωγή παράνομης γεώτρησης εντός του τεμαχίου 8 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο έχει αδειοδοτηθεί στις εταιρείες ΕΝΙ και TOTAL.

«Η νέα επαπειλούμενη γεώτρηση θα συνιστά ακόμη μία κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και το σχετικό διεθνές εθιμικό δίκαιο, αγνοώντας τις διεθνείς συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ που βρίσκονται σε ισχύ μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ και Κύπρου – Αιγύπτου, αντίστοιχα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, η κυπριακή κυβέρνηση τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία εξελίσσεται σε κράτος – πειρατή στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς με «κυνισμό και υποκρισία διενεργεί την προδήλως παράνομη δραστηριότητα της στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα προβάλλοντας επιχειρήματα περί δήθεν προάσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων την ίδια στιγμή που διεκδικεί για τον εαυτό της το 44% της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου εις βάρος των νόμιμων δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού».

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top