Ερντογάν: «Η Τουρκία έχει τρελάνει την Ελλάδα- Ο Μητσοτάκης παίζει λάθος»

«​​​​​​​...μαθήματα διεθνούς νομιμότητας από τον κατεξοχήν παραβάτη αυτής»

Όλα τα βλέματα είναι στραμμένα σήμερα στο Βερολίνο, όπου ξεκινά η Διάσκεψη για τη Λιβύη με τη συμμετοχή Μέρκελ, Μακρόν, Πούτιν και Ερντογάν, του Αιγύπτιου Προέδρου Σίσι, του Aμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ανώτερων αξιωματούχων της Ε.Ε. και διαφόρων άλλων χωρών. Οι προσδοκίες πάντως για την επίτευξη λύσης είναι χαμηλές.  Χαφτάρ και Σαράζ σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel, θα βρίσκονται στα ξενοδοχεία τους και θα κληθούν να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη, μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν προηγουμένως συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν.  

Ωστόσο, προκλητικός στις δηλώσεις του εμφανίστηκε γι’ακόμη μια φορά ο Ταγίπ Ερντογάν, κατά την αναχώρησή του από την Τουρκία με προορισμό το Βερολίνο για τη Διάσκεψη της Λιβύης. Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι η Αθήνα είναι σε δύσκολη θέση λόγω των κινήσεων της Τουρκίας, επειδή δεν προσκλήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Ερντογάν πριν τη Διάσκεψη: «Δε φεύγουμε από τη Λιβύη…»

«Η Τουρκία έχει τρελάνει την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός «παίζει λάθος το παιχνίδι».

Διάσκεψη Βερολίνου:Μπαράζ επαφών στην Αθήνα-Στις 15:10 ξεκινούν οι εργασίες

 

«Η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε στη Λιβύη και ενοχλήθηκε γι’ αυτό. Είχε ήδη ενοχληθεί από τις συμφωνίες μας με τη Λιβύη. Προσκάλεσαν τον Χαφτάρ στην Αθήνα με μια προσέγγιση ρεβανσισμού. Έκαναν συζητήσεις που δεν είχαν καμία αξία. Φυσικά, περιμένουμε να δούμε τι θα μας πει ο Χαφτάρ στη Γερμανία. Ωστόσο, ο Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι», υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι σωστά τα βήματα που κάνει» ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να συναντήσει η ελληνική κυβέρνηση τον Χαφτάρ από τη στιγμή που αναγνωρισμένος ηγέτης από τον ΟΗΕ στη Λιβύη είναι ο Φαγέζ αλ Σαράζ. 

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα ότι δεν αντέδρασε αρκούντως στις επιθέσεις του «πραξικοπηματία» Χαφτάρ, για τον οποίο είπε ότι δεν έχει καμία αξία. Υποστήριξε ότι «οι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το ISIS και η Αλ Κάιντα έχουν επανακτήσει έδαφος στη Λιβύη και οι επιθέσεις τους απειλούν ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου» κι ότι «η Τουρκία έχει το κλειδί για την ειρήνη στη Λιβύη».

Για τη Διάσκεψη του Βερολίνου

Κληθείς να σχολιάσει ανταπόκριση του Reuters ότι έχει ετοιμαστεί εξασέλιδο κείμενο πριν την Σύνοδο του Βερολίνου, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι δεν έχει φτάσει στα χέρια τους τέτοιο κείμενο και πως αν υπήρχε κάτι τέτοιο θα το γνώριζε. Σε ερώτηση ποιος θα είναι οδικός χάρτης της Τουρκίας σε περίπτωση που δεν βγει θετικό αποτέλεσμα από τη Σύνοδο του Βερολίνου, ο Τούρκος Πρόεδρος απάντησε με μια τουρκική παροιμία: «Δε φτιάχνεις βρακί στο παιδί που δε γεννήθηκε ακόμη».

«Είναι λάθος να πούμε από τώρα ότι θα γίνει έτσι ή αλλιώς. Πρέπει να δούμε πρώτα τις εξελίξεις σε αυτή την συνάντηση και μετά τις εξελίξεις α δούμε το τελικό ανακοινωθέν και μετά το τελικό ανακοινωθέν θα κάνουμε τις αξιολογήσεις μας για το τί βήματα θα κάνουμε και πρώτα ο Αλλάχ μετά θα προβούμε σε ανακοινώσεις στη διεθνή κοινότητα» ανέφερε.

Η απάντηση της Ελλάδας: «Ας μην επιχειρεί μαθήματα διεθνούς νομιμότητας ο κατεξοχήν παραβάτης αυτής στην περιοχή μας»

Ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις πρόσφατες αναφορές του Τούρκου Προέδρου για την Ελλάδα. 

«Για την Ελλάδα, σταθερή μέριμνα δεν είναι η άσκηση πολιτικής μέσω ανεδαφικών και προκλητικών δηλώσεων, αλλά η εφαρμογή των βημάτων εκείνων που διασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή.

Όσο για τα περί ορθού βηματισμού, είναι τουλάχιστον οξύμωρο να επιχειρεί μαθήματα διεθνούς νομιμότητας ο κατεξοχήν παραβάτης αυτής στην περιοχή μας»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top