Νέα Ζηλανδία: Τα θύματα είναι τόσο καμένα που δεν μπορούν να αναγνωριστούν

Φόβοι ότι θα ακολουθήσουν και νέες εκρήξεις στο νησί Γουάιτ

Δύο ημέρες μετά την ηφαιστειακή έκρηξη στο νησί Γουάιτ της Νέας Ζηλανδίας που άφησε πίσω του 6 νεκρούς, 8 αγνοούμενους και τουλάχιστον 30 τραυματίες, οι Αρχές παλεύουν να αναγνωρίσουν τα θύματα.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους είναι τόσο άσχημα καμένοι, κάνοντας την ταυτοποίησή τους δύσκολη έως αδύνατη.

Νέα Ζηλανδία: Νεκροί πιθανότατα και οι οχτώ αγνοούμενοι

Οι Αρχές της Νέας Ζηλανδίας προσπαθούν να επιστρέψουν τις σορούς στις οικογένειές τους όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ενώ παράλληλα κάνουν αγώνα για να προσφέρουν ανακούφιση στους τραυματίες που έχουν πολύ σοβαρά εγκαύματα από την ηφαιστειακή έκρηξη.

Όσοι νοσηλεύονται δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με κανένα δυνατό τρόπο, καθώς εκτός από τα εγκαύματα στο κορμί τους έχουν σοβαρά εγκαύματα και στα εσωτερικά τους όργανα και τους πνεύμονές τους.

Νέα Ζηλανδία: Καμία ελπίδα για επιζώντες

Φόβοι για νέες εκρήξεις

Την ίδια στιγμή δύσκολη είναι και η δουλειά των σωστικών συνεργείων, καθώς θα πρέπει να βρεθούν οι 8 αγνοούμενοι και αν είναι νεκροί να ανασυρθούν οι σοροί τους.

Η όλη διαδικασία είναι άκρως επικίνδυνη, τόσο λόγω των τοξικών αερίων που απελευθερώθηκαν μετά την ηφαιστειακή έκρηξη, όσο και λόγω του κινδύνου για νέες ηφαιστειακές εκρήξεις.

Όπως προειδοποίησε η νεοζηλανδική γεωλογική υπηρεσία GeoNet, η σεισμική δραστηριότητα στον κρατήρα του ηφαιστείου στο νησί Γουάιτ που βρίσκεται λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από τις ακτές του Βόρειου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας, κλιμακώνεται σήμερα.

«Αν χθες υπήρχε μεγάλος κίνδυνος νέας ηφαιστειακής έκρηξης, σήμερα ο κίνδυνος αυτός είναι ακόμη υψηλότερος και οι παράμετροι επιδεινώνονται στον κρατήρα όσο περνούν οι ώρες» δήλωσε ο Γκρέιαμ Λέοναρντ, ηφαιστειολόγος της GeoNet.

«Θα ήταν τρέλα να στείλουμε τους άνδρες και τις γυναίκες -που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας- στο νησί Γουάιτ όσο δεν πιστεύεται πως είναι ασφαλές», τόνισε ο Στούαρτ Νας, υπουργός αρμόδιος για την Αστυνομία, τα Δημόσια Έσοδα, τις Μικρές Επιχειρήσεις και τα Αλιεύματα, μιλώντας στο Radio New Zealand. «Έχουμε ευθύνη έναντι των μελών της νεοζηλανδικής αστυνομίας να φροντίζουμε», να μην εκτίθενται «σε κίνδυνο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το νησί Γουάιτ, το ανώτερο τμήμα του κρατήρα του ηφαιστείου που βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του κάτω από το νερό, αποτελεί μαγνήτη για εκδρομείς, ντόπιους και ξένους τουρίστες. Τη στιγμή που έγινε η απροειδοποίητη έκρηξη, πάνω στο νησί ή γύρω από αυτό βρίσκονταν 47 άνθρωποι.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top