Χονγκ Κονγκ: Διαδηλωτές «βούτηξαν» σε φίδια και κατσαρίδες για να σωθούν

Προσπάθησαν να αποδράσουν μέσω των υπονόμων

Με όλες τις άλλες διόδους αποκλεισμένες, κάποιοι από τους εναπομείναντες διαδηλωτές που είχαν κρυφθεί στην Πολυτεχνική Σχολή του Χονγκ Κονγκ, προσπάθησαν να διαφύγουν από τους υπονόμους, «βουτώντας» μέσα στις κατσαρίδες και τα φίδια.

«Κάθε βήμα ήταν πολύ, πολύ δύσκολο», είπε η φοιτήτρια που τελικά αναγκάστηκε να επιστρέψει πίσω. Η ομάδα της, που ανησυχούσε μήπως πέσει πάνω σε αστυνομικούς βγαίνοντας στην επιφάνεια, πέρασε μια ολόκληρη ώρα κολυμπώντας πριν βρει ένα σημείο για ξεκούραση.

Όταν αποφάσισαν να βγουν την κοντινότερη έξοδο, θεωρώντας ότι είχαν ήδη βγει από το χώρο του Πολυτεχνείου, συνειδητοποίησαν ότι βρίσκονταν ακόμα εντός της σχολής.

Έκρηξη αερίου σε ανθρακωρυχείο- 15 νεκροί και 9 τραυματίες

Όπως δήλωσε φοιτήτρια, η ίδια και άλλοι είχαν δοκιμάσει διάφορους τρόπους για να δραπετεύσουν από την Πολυτεχνική Σχολή, που πολιορκείται από την αστυνομία, αλλά κανείς δεν τα κατάφερε. Μόνη λύση για να γλιτώσουν, η διέξοδος μέσω των υπονόμων.

Ύστερα από δύο ημέρες έντονων συγκρούσεων, μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πόλη που ξεκίνησαν πριν από πέντε μήνες, η αστυνομία έχει στήσει οδοφράγματα στους δρόμους γύρω από την Πολυτεχνειούπολη και περιμένει τους ακτιβιστές να παραδοθούν.

Δύο ημέρες έντονων συγκρούσεων μετράει η Πολυτεχική Σχολή : Φωτογραφία από Associated Press

Οι αρχές επιχείρησαν να τους σταματήσουν

Υπό τον φόβο της σύλληψης και για να μην αντιμετωπίσουν κατηγορίες για ταραχές που επισύρουν ποινή πολυετούς κάθειρξης, μικρές ομάδες διαδηλωτών περίμεναν την άμπωτη, πριν ανοίξουν τις σχάρες των υπονόμων και κατέβουν... στο άγνωστο. 

Οι αρχές, που γνώριζαν τις απόπειρές τους, προσπάθησαν να σταματήσουν την πρακτική αυτή. Δύτες της πυροσβεστικής υπηρεσίας απέκλεισαν την είσοδο των υπονόμων εντός του Πολυτεχνείου, ενώ άλλοι αναζητούσαν ακτιβιστές που πιθανόν είχαν εγκλωβιστεί, τραυματιστεί ή ακόμα και χάσει τη ζωή τους.

Διαδηλωτές μεταφέρονται τραυματισμένοι : Φωτγραφία Associated Press

Συνελήφθησαν πέντε άνδρες και μία γυναίκα

Διοικητής της τοπικής αστυνομίας, δήλωσε ότι συνελήφθησαν δύο άνδρες που σκαρφάλωναν για να βγουν από τον υπόνομο σε έναν κοντινό δρόμο. 

Τρεις ακόμα άνδρες και μια γυναίκα που είχε μετακινήσει το καπάκι ενός υπονόμου, ώστε να βγουν στην επιφάνεια, βρέθηκαν μπροστά στην αστυνομία χωρίς να αποφύγουν τελικά τη σύλληψή τους.

Εξοπλισμένοι με προμήθειες οι φοιτητές στους υπονόμους

Αυτοί που προσπάθησαν να δραπετεύσουν, μέσω των υπονόμων, είχαν μαζί τους φακούς, σκοινί, κουτιά πρώτων βοηθειών και νερό, ενώ προσπαθούσαν να «πιάσουν» σήμα στα τηλέφωνά τους, προκειμένου να παρακολουθήσουν την πορεία τους. Κάποιες ομάδες είχαν επίσης σπρέι, προκειμένου να μαρκάρουν τις σήραγγες για αυτούς που ίσως ακολουθούσαν.

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να δραπετεύσουν μέσω των υπονόμων της σχολής : Φωτογραφία από Associated Press

Το χρονικό της κρίσης στο Χονγκ Κονγκ

Οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ ξεκίνησαν πριν από τέσσερις μήνες και η αφορμή ήταν το κυβερνητικό σχέδιο για την έκδοση υπόπτων στην κινεζική ενδοχώρα.

Στην πορεία ωστόσο, οι διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε ένα ευρύτερο κίνημα διαμαρτυρίας με αίτημα την παραχώρηση δημοκρατικών ελευθεριών και τον τερματισμό της αστυνομικής βίας, κάτι που συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση για την Κίνα που έχει την κυριαρχία του Χονγκ Κονγκ από το 1997 όταν την παρέλαβε από τη Βρετανία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top