Χονγκ Κονγκ: Εκτός ελέγχου η κατάσταση - Πυρπολήθηκε το Πολυτεχνείο

Με αληθινές σφαίρες απειλεί να απαντήσει η αστυνομία

Δείτε στο video του Reuters πλάνα από τα επεισόδια στο Χονγκ Κονγκ

Από κάθε έλεγχο έχει ξεφύγει η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, με τους διαδηλωτές που είναι κλεισμένοι στην Πολυτεχνική Σχολή να πυρπολούν την είσοδο, ώστε να εμποδίσουν την επέμβαση της αστυνομίας.

Οι Αρχές από την πλευρά τους απείλησαν να κάνουν χρήση «πραγματικών σφαιρών» και «φονικών όπλων» εναντίον τους.

Οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στην πρώην βρετανική αποικία εδώ και περισσότερους από πέντε μήνες πέρασαν την προηγούμενη εβδομάδα σε μία πολύ πιο ακραία και βίαιη φάση, με αποτέλεσμα να κλείσουν σχολεία και να προκληθεί ανησυχία για το κατά πόσο είναι εφικτή η επίλυση της άνευ προηγουμένου πολιτικής κρίσης.

Χονγκ Κονγκ: Σφοδρές συγκρούσεις στο υπό πολιορκία Πολυτεχνείο

Επεισόδια στο Χονγκ Κονγκ.Φωτογραφία: Αssociated Press

Προπύργιο των διαδηλωτών το Πολυτεχνείο

Η αστυνομία έχει χαρακτηρίσει την πε ριοχή του Πολυτεχνείου «περιοχή ταραχών», καθώς από την Κυριακή μαίνονται άγριες συγκρούσεις.
Ενδεικτικό των επεισοδίων που λαμβάνουν χώρα, είναι το γεγονός ότι οι διαδηλωτές έχουν υιοθετήσει νέες τακτικές, εκτοξεύοντας ακόμα και βέλη εναντίον των αστυνομικών.

Ένα τεθωρακισμένο όχημα της αστυνομίας πυρπολήθηκε από βόμβες μολότοφ την ώρα που οι δυνάμεις της τάξης προσπαθούσαν να ανακτήσουν τον έλεγχο μιας πεζογέφυρας που βρίσκεται στους σταθμούς διοδίων της σήραγγας.

«Ζητώ από εδώ από τους ταραχοποιούς να μην χρησιμοποιούν βόμβες μολότοφ, βέλη, αυτοκίνητα ή φονικά όπλα για να επιτεθούν στους αστυνομικούς», ανέφερε. «Αν συνεχίσουν τις τόσο επικίνδυνες ενέργειες, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιήσουμε την ελάχιστη απαραίτητη βία, περιλαμβανομένων των πραγματικών σφαιρών, για να απαντήσουμε» δήλωσε μέσω Facebook εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Χονγκ Κονγκ: Η στιγμή που αστυνομικός πυροβολεί διαδηλωτή

Διαδηλωτές πυρπόλησαν το Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ. Φωτογραφία: Αssociated Press

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ φέρει όπλα, αλλά τα χρησιμοποιεί σπάνια σε συγκεκριμένα περιστατικά. Μέχρι στιγμής στη διάρκεια των κινητοποιήσεων τρεις άνθρωποι έχουν χτυπηθεί από πραγματικές σφαίρες, αλλά κανένας θανάσιμα.

Για να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές που τους πετούν βόμβες μολότοφ και τούβλα οι αστυνομικοί προτιμούν μέχρι στιγμής τα δακρυγόνα και τις σφαίρες που είναι καλυμμένες με πλαστικό ή αντλίες νερού.

Πεκίνο σε ΉΠΑ και Βρετανία: Σταματήστε να επεμβαίνετε

Το Πεκίνο καλεί τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να σταματήσουν να επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της πρώην βρετανικής αποικίας
Ο πρεσβευτής της Κίνας στο Λονδίνο δήλωσε σήμερα ότι οι ξένες χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και η Βρετανία, θα πρέπει να σταματήσουν να επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ την ώρα που οι φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές συνεχίζουν να συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις της πρώην βρετανικής αποικίας και προειδοποίησε ότι το Πεκίνο «δε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια» αν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο.

«Κάποιες δυτικές χώρες έχουν υποστηρίξει δημοσίως τους ακραίους βίαιους παραβάτες, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε το αποκαλούμενο νομοσχέδιο του Χονγκ Κονγκ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία που επεμβαίνει ωμά στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ, οι οποίες είναι εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», είπε στους δημοσιογράφους ο πρεσβευτής Λιού Σιαομίνγκ.

Χάος στο Χονγκ Κονγκ: Δάγκωσε το αυτί πολιτικού και μαχαίρωσε ανθρώπους

Χάος στο Χονγκ Κονγκ: Μαχαίρωσαν βουλευτή- Ήταν κατά των διαδηλώσεων

Σοβαρά επεισόδια στο Χονγκ Κονγκ. Φωτογραφία: Αssociated Press

«Η βρετανική κυβέρνηση και η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων δημοσίευσαν εκθέσεις που αφορούν την Κίνα κάνοντας ανεύθυνα σχόλια για το Χονγκ Κονγκ. Αυτό που είναι χειρότερο είναι ότι συγκεκριμένοι βρετανοί πολιτικοί σχεδίαζαν να απονείμουν βραβείο σε έναν προπαγανδιστή της ανεξαρτησίας του Χονγκ Κονγκ», είπε.

Ο κινέζος πρεσβευτής κατηγόρησε σήμερα το Λονδίνο για μεροληψία επειδή, όπως είπε, ασκεί κριτική εις βάρος της αστυνομίας και της κυβέρνησης.

«Έχουμε κοινοποιήσει τη θέση μας στη βρετανική πλευρά όταν έκαναν ανεύθυνα σχόλια για το Χονγκ Κονγκ. Θεωρώ ότι όταν η βρετανική κυβέρνηση επικρίνει την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ, ασκεί κριτική εις βάρος της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ ως προς τον χειρισμό της κατάστασης, παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας. Δείχνουν αμερόληπτοι αλλά στην πραγματικότητα συντάσσονται με τη μία πλευρά. Αυτή είναι η θέση μας».

Την ώρα που διεξαγόταν η συνέντευξη Τύπου του κινέζου πρεσβευτή στην κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο, το Φόρεϊν Όφις εξέδωσε την τελευταία από μια σειρά ανακοινώσεις σχετικά με την κρίση στην πρώην βρετανική αποικία, στην οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την κλιμάκωση της βίας και ζητεί να δοθεί ασφαλής έξοδος και ιατρική βοήθεια στους φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές εκείνους που έχουν εγκλωβιστεί στις πανεπιστημιουπόλεις.

Το χρονικό της κρίσης στο Χονγκ Κονγκ

Οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ ξεκίνησαν πριν από τέσσερις μήνες και η αφορμή ήταν το κυβερνητικό σχέδιο για την έκδοση υπόπτων στην κινεζική ενδοχώρα.

Στην πορεία ωστόσο, οι διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε ένα ευρύτερο κίνημα διαμαρτυρίας με αίτημα την παραχώρηση δημοκρατικών ελευθεριών και τον τερματισμό της αστυνομικής βίας, κάτι που συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση για την Κίνα που έχει την κυριαρχία του Χονγκ Κονγκ από το 1997 όταν την παρέλαβε από τη Βρετανία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top