Οι κάτοικοι της Πράγας κουράστηκαν από τον τουρισμό

Αλλαγές για την επιστροφή... στην κανονικότητα

Πράγα

Διαμερίσματα με θέα την υπέροχη πλατεία της Παλιάς Πόλης στην Πράγα, θα έπρεπε να θεωρούνται μοναδικά. Ωστόσο, οι ορδές των τουριστών και οι δρόμοι γεμάτοι κόσμο κάθε άλλο παρά ονειρεμένο το κάνουν. 

Με τους Τσέχους να ετοιμάζονται για την επέτειο των 30 ετών από τη «Βελούδινη Επανάσταση» (την ημέρα πτώσης του κομμουνισμού που αποτέλεσε εφαλτήριο για την αύξηση του τουρισμού και την οικονομική ανάπτυξη), δε βλέπουν όλοι οι κάτοικοι της πόλης με καλό μάτι αυτή την αλλαγή. 

Πόλος έλξης εκατομμυρίων επισκεπτών η Πράγα

Σχεδόν 8 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν την Πράγα πέρυσι, γεγονός που την καθιστά μια από τις πόλεις με τους περισσότερους επισκέπτες στην Ευρώπη, ασκώντας πιέσεις στις τοπικές αρχές για τις ανάγκες του 1,3 εκατ. κατοίκων. 

To star.gr σας ξεναγεί στην Πράγα-Η ιστορική πλατεία Βέντσεσλας και η πληθωρική λεωφόρος που χωρά 400.000 άτομα!

Προβλήματα στις ενοικιάσεις λόγω… Airbnb    

Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα είναι η έλλειψη προσιτής οικονομικά στέγασης, καθώς πολλά διαμερίσματα μετατρέπονται σε γραφεία ή βραχυπρόθεσμα καταλύματα. Η Airbnb είχε πέρυσι καταχωρισμένα σχεδόν 12.000 ακίνητα στην Πράγα, σύμφωνα με το ινστιτούτο ανάπτυξης της πόλης IPR. 

Ράλι ανόδου στις τιμές των ακινήτων: Πού έγιναν απλησίαστα

Φθηνό αλκοόλ και… διασκέδαση μέχρι το πρωί

Οι τουρίστες συρρέουν, πλέον, μαζικά στα ιστορικά δρομάκια και λόγω… φθηνής μπύρας διασκεδάζουν μέχρι αργά στους δρόμους, ενώ ο αριθμός των τουριστών είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι μπορεί να αντέξει η πόλη. 

Η Πράγα προσπαθεί, πλέον, να προσελκύσει επισκέπτες υψηλότερου οικονομικού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένων όσων ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους με την  ελπίδα ότι θα αλλάξει, έστω για λίγο, η εικόνα «Ντίσνευλαντ» που την χαρακτηρίζει.

Οφέλη και προβλήματα

Όταν έπεσε ο κομμουνισμός το 1989, η Πράγα ήταν ένα ακατέργαστο διαμάντι, με ατμοσφαιρική ρύπανση και χωρίς υπηρεσίες. Το γεγονός ότι δαπανήθηκαν πολύ λίγα χρήματα, είχε ως αποτέλεσμα πολλά κτίρια να είναι σε άσχημη κατάσταση.

Έκτοτε εισέρρευσαν δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων και τουριστικών δαπανών, μεταμορφώνοντας την Πράγα στην πιο πλούσια περιοχή στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη.

Τώρα οι βασικές τουριστικές περιοχές της πόλης, όπως αυτές γύρω από το κάστρο και τη Γέφυρα του Καρόλου, είναι γεμάτες με καταστήματα με σουβενίρ, ανταλλακτήρια συναλλάγματος και κέντρα μασάζ.

Διορισμός… «δημάρχου νύκτας» και απαγορεύσεις

Η πόλη έχει κάνει βήματα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, όπως το να διορίσει έναν «δήμαρχο για την νύκτα»,  προκειμένου να περιοριστεί η φασαρία που κάνουν όσοι διασκεδάζουν τα βράδια. 

Επίσης, έχουν πραγματοποιηθεί εξώσεις σε κάποια ανταλλακτήρια συναλλάγματος που χρέωναν διψήφιες προμήθειες, ενώ σχεδιάζεται να τερματιστούν τα ενοικιαστήρια σε τουριστικά καταστήματα, προς όφελος της παροχής υπηρεσιών για τους κατοίκους. 

Παράλληλα, απαγορεύτηκε η λήψη φωτογραφιών επί πληρωμή με ανθρώπους που φορούν αστεία κοστούμια στην πλατεία της Παλιάς Πόλης, καθώς και η κυκλοφορία οχημάτων που υποτίθεται ότι είναι αντίκες. 

Την επόμενη σεζόν θα απαγορευτούν και τα beer bikes  – όπου οι τουρίστες κάνουν πετάλι πίνοντας μπύρα. 

Νομοσχέδιο για την αύξηση του φόρου διανυκτέρευσης

Παράλληλα έχει περάσει από τη Βουλή νόμος που θα επιτρέψει την αύξηση της χρέωσης για διανυκτέρευση στην Πράγα στα 2 ευρώ την νύκτα από το 0,8 ευρώ, αν και ο δήμαρχος Χριμπ υποστηρίζει ότι η ανώτατη τιμή θα πρέπει να είναι υψηλότερη στο κέντρο της πόλης. 

Προς το παρόν, πάντως, πολλοί είναι οι Τσέχοι που αποφεύγουν το κέντρο της πόλης, εκτός κι αν είναι να επισκεφθούν ένα από τα λίγα μέρη, όπου μόνο οι ντόπιοι μπορούν να κάνουν κράτηση. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top