Ταυτοποίησαν νεκρό του Α' Παγκοσμίου Πολέμου 102 χρόνια μετά τον θάνατό του

Σήμερα ο κόσμος γιορτάζει τα 101 χρόνια από τη λήξη του Μεγάλου Πολέμου

Ημέρα μνήμης στη Βρετανία

Μπορεί σήμερα να μετράμε πάνω από έναν αιώνα από την εκεχειρία που έδωσε τέλος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλοί όμως στρατιώτες που «έπεσαν» στο μέτωπο τότε αγνοούνται ακόμα.

Ο «άγνωστος» Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

Η σορός ενός Βρετανού στρατιώτη που σκοτώθηκε κοντά στο Λένς της βόρειας Γαλλίας ταυτοποιήθηκε 102 χρόνια μετά χάρη σε ερευνητές και μια ασυνήθιστη ανακάλυψη.

Ο 25χρονος Frederick Thomas Perkins σκοτώθηκε σε μάχη το 1917 κι έγινε ένας από τους πολλούς στρατιώτες που δηλώθηκαν ως αγνοούμενοι. Με το πέρας του πολέμου, μόνο οι μισοί από αυτούς που σκοτώθηκαν τιμήθηκαν με στρατιωτική επικήδεια τελετή, ενώ μέχρι σήμερα ανακαλύπτονται 50 πτώματα κάθε χρόνο.

Το κουτάλι που βοήθησε στην ανακάλυψη

Ο Perkins παρέμενε εξαφανισμένος για πάνω από 100 χρόνια, μέχρι την τυχαία ανακάλυψη των προσωπικών του αντικειμένων, λίγες ημέρες μετά την «Κυριακή Μνήμης», ετήσιο μνημόσυνο στη Μεγάλη Βρετανία για τους πεσόντες στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. 

Τα απομεινάρια του σώματός του βρέθηκαν τυχαία έναν χρόνο πριν, κατά τη διάρκεια ενός τυπικού ελέγχου σε σημείο που θα χτιζόταν καινούριο νοσοκομείο.  Βρέθηκαν το κράνος του, η ξιφολόγχη του κι ένα σετ μαχαιροπίρουνα, που είχαν διαβρωθεί αρκετά με τα χρόνια.

Ωστόσο, η ανακάλυψη ενός κουταλιού με χαραγμένα τα αρχικά “4EX” και τον αριθμό 3899 παρέπεμψαν στον Perkins. Το 3899  ήταν το τάγμα που ανήκε. Συνήθιζαν, όσοι ανήκαν στο εν λόγω τάγμα, να χαράσσουν αριθμούς στα κουτάλια τους.

Η 67χρονη εγγονή του αδυνατεί να πιστέψει ότι βρέθηκε ο παππούς της ύστερα από τόσα χρόνια. Ο Perkins ενταφιάστηκε ξανά στο Loos, σε βρετανική στρατιωτική τελετή ένεκα της «Ημέρας Μνήμης».


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top