Ερντογάν για Συρία: «Τελευταία μέρα για να αποχωρήσουν οι τρομοκράτες»

«Αν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις θα συνεχιστεί η επιχείρηση»

Απόψε στις 22:00 λήγει η εκεχειρία που είχαν συμφωνήσει την προηγούμενη εβδομάδα Τουρκία και ΗΠΑ, με τον Ερντογάν να δηλώσει αποφασισμένος να συνεχίσει την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» και τις ΗΠΑ να «απειλούν» με στρατιωτική επέμβαση στην Τουρκία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, έρχονται νέες δηλώσεις του Ερντογάν, ο οποίος τόνισε πως σήμερα «είναι η τελευταία μέρα για αποχώρηση των τρομοκρατών από την περιοχή. Αν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις που έδωσαν οι ΗΠΑ στη χώρα μας, η επιχείρησή μας θα συνεχιστεί από εκεί που έμεινε, αυτή τη φορά με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», ανέφερε.

Συρία: Λήγει απόψε η εκεχειρία - Κρίσιμο ραντεβού Ερντογάν με Πούτιν

Έτοιμος για «στρατιωτική δράση» κατά της Τουρκίας ο Τραμπ

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε ότι η χώρα του δεν μπορεί πλέον να σηκώνει το βάρος που σηκώνει τα τελευταία 8 χρόνια, ενώ δήλωσε αισιόδοξος για τη συμβολή της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» στην περιοχή της Συρίας.

«Η επιχείρηση θα εγγυηθεί ολόκληρη τη Συρία. Στο μέλλον της Συρίας δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει PKK/YPG», ανέφερε. Όπως είπε θα κάνουν «τις απαραίτητες επαφές για να τελειώσει η παρουσία της τρομοκρατικής οργάνωσης στις περιοχές που βρίσκεται το καθεστώς (Άσαντ)», ενώ θα θέσει και το θέμα της συνέχισης της γαλήνης στο Ίντλιμπ.

Για το κρίσιμο τετ-α-τετ που θα έχει σήμερα με τον Πούτιν, ο Ερντογάν επικαλέστηκε τον Αλλάχ. «Πρώτα ο Αλλάχ θα διασφαλίσουμε την συμφωνία που θέλουμε με τη Ρωσία».

Αναχωρώντας για το Σότσι όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του είπε ότι το έθεσαν ξεκάθαρα πως δεν θα επιτρέψουν ένα διάδρομο τρομοκρατίας κατά μήκος των συνόρων τους, προσθέτοντας ότι «έχει καθαριστεί μια περιοχή 2 χιλιάδων 200 τ.χλμ».

Δήλωσε ακόμα πως από τη Συρία έχουν αποχωρήσει 700-800 Κούρδοι μαχητές του YPG και αναμένεται να αποχωρήσουν άλλοι 1200-1300, ενώ διεμήνυσε πως «όσο αυξάνεται η ασφάλεια βορείως της Συρίας θα αυξάνονται και οι ασφαλείς επιστροφές, προσθέτοντας ότι μπορούν να εγκατασταθούν εκεί μέχρι 2 εκατομμύρια άνθρωποι. «Έχουμε υπολογίσει το κόστος όλων αυτών, τα προγράμματά μας είναι έτοιμα. Τα έχουμε εξηγήσει σε επαφές που είχαμε με περίπου 17 ηγέτες στα Ηνωμένα Έθνη», ανέφερε..

Τέλος, για τον αυξάνεται η ασφάλεια βορείως της Συρίας θα αυξάνονται και οι ασφαλείς επιστροφές, προσθέτοντας ότι μπορούν να εγκατασταθούν εκεί μέχρι 2 εκατομμύρια άνθρωποι. «Έχουμε υπολογίσει το κόστος όλων αυτών, τα προγράμματά μας είναι έτοιμα. Τα έχουμε εξηγήσει σε επαφές που είχαμε με περίπου 17 ηγέτες στα Ηνωμένα Έθνη», ανέφερε. 

Της Άννας Ανδρέου, ανταποκρίτριας του Star στην Κωνσταντινούπολη

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top