Brexit: Επιβεβαιώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ενδεχόμενο νέας παράτασης

Παρά την απροθυμία του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε σήμερα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο νέας παράτασης του Brexit, πέραν της 31ης Οκτωβρίου, παρά την απροθυμία του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

«Το αίτημα για παράταση του άρθρου 50 υπεβλήθη από τον μόνιμο εκπρόσωπο του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ παρέλαβε το αίτημα το Σάββατο και τώρα διαβουλεύεται με τους εκπροσώπους των 27 χωρών της Ε.Ε.» ανέφερε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

«Θα παρακολουθούμε από κοντά όλα τα γεγονότα στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα» πρόσθεσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.
Από την πλευρά της, η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει πως δεν υπάρχει ανάγκη για νέα παράταση, καθώς υπάρχουν οι απαιτούμενες ψήφοι για να περάσει η συμφωνία μέσα στην εβδομάδα και να φύγει κανονικά η χώρα από την Ε.Ε. έως τις 31 Οκτωβρίου. 

Νωρίτερα, δημοσίευμα της εφημερίδας Sunday Times ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει παράταση στο Brexit μέχρι τον Φεβρουάριο. Αυτό υπό την προϋπόθεση ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δεν καταφέρει μέσα στην επόμενη εβδομάδα να εξασφαλίσει την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων για τη συμφωνία που έχει προτείνει.

Brexit: Νέα ήττα για Τζόνσον - Παράταση ακόμη κι αν υπερψηφιστεί η συμφωνία

Brexit: Χαμός με τις επιστολές του Τζόνσον - Ζητά και δε... ζητά αναβολή!

Η αναβολή αυτή θα είναι ευέλικτη, κάτι που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να φύγει νωρίτερα -την 1η ή στις 15 Νοεμβρίου, τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, εφόσον η συμφωνία επικυρωθεί στο μεταξύ, προσθέτει η εφημερίδα επικαλούμενη διπλωματικές πηγές.

Δεν πρόκειται πάντως να ληφθεί καμία απόφαση μέχρις ότου οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ να έχουν την ευκαιρία να αποτιμήσουν πόσες πιθανότητες έχει να περάσει από το κοινοβούλιο η Συμφωνία Αποχώρησης μέχρι την Τρίτη 22 Οκτωβρίου.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι είπαν νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters ότι αναλόγως των εξελίξεων στο Λονδίνο, μπορεί να δοθεί παράταση στο Brexit από έναν μήνα (μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου) έως και έξι μήνες ή και ακόμη περισσότερο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top