Τζόνσον: «Αποχωρούμε από την Ε.Ε στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία»

Τι θα γίνει αν κερδίσει ή αν χάσει την ψηφοφορία o Βρετανός Πρωθυπουργός

Έχοντας εξασφαλίσει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Βρετανός πρωθυπουργός βρίσκεται στο Λονδίνο για να αφιερωθεί στο παιγνίδι των αριθμών, αναζητώντας την αναγκαία κοινοβουλευτική στήριξη για να εξασφαλίσει την έγκριση της συμφωνίας του από το βρετανικό Κοινοβούλιο.

Η Βουλή των Κοινοτήτων συνεδριάζει εκτάκτως αύριο Σάββατο, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο των Φόκλαντς το 1992.

Μπόρις Τζόνσον: «Θα φύγουμε από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου»

H Βρετανία θα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου όπως είναι προγραμματισμένο, ακόμη κι αν η πλέον πρόσφατη συμφωνία του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες για το Brexit καταψηφιστεί, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. 

«Θα φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου», είπε ο Τζόνσον στο BBC την παραμονή της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο επί της συμφωνίας, στην οποία κατέληξε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας με την ΕΕ.

«Δεν υπήρχε καλύτερη έκβαση»

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως «δεν υπήρχε καλύτερη έκβαση» στην κρίση του Brexit από τη συμφωνία εξόδου που απέσπασε στις Βρυξέλλες.
«Δεν υπάρχει καλύτερη έκβαση από αυτήν που θα υποστηρίξω αύριο» για να φύγει η χώρα από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, δήλωσε σε συνέντευξη στο BBC. «Καλώ όλους να φανταστούν αύριο το βράδυ ότι τα ρυθμίσαμε όλα αυτά και σεβαστήκαμε τη βούληση των πολιτών, θα έχουμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε μπροστά».

«Η χώρα θα ανασάνει με ανακούφιση»

Μιλώντας στο δίκτυο ITV, ο Τζόνσον κάλεσε τους βουλευτές να «σκεφτούν έναν κόσμο» όπου το εμπόδιο του Brexit, το οποίο έχει παραλύσει την πολιτική ζωή εδώ και τρία χρόνια» θα έχει ξεπεραστεί. Η χώρα θα ανασάνει με ανακούφιση. 
Τρείς μήνες μετά την άνοδό του στην εξουσία με τη δέσμευση να υλοποιήσει το Brexit πάση θυσία στις 31 Οκτωβρίου, ο Τζόνσον έκανε την έκπληξη και απέσπασε μια συμφωνία ενώ οι διαπραγματεύσεις έδειχναν να βρίσκονται σε τέλμα. 
«Αυτοί που δεν πήραν στα σοβαρά τον Μπόρις Τζόνσον, έσφαλαν», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι δύο προτάσεις και δύο τροπολογίες θα συζητηθούν στην έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής

Δύο προτάσεις έχει καταθέσει η βρετανική κυβέρνηση προς συζήτηση στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου: η πρώτη που ζητά την έγκριση του σώματος για τη νέα συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον, και η δεύτερη που ζητά την έγκριση για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Τη δεύτερη πρόταση αναμένεται να προωθήσει η κυβέρνηση προς έγκριση από το Σώμα, μόνο σε περίπτωση που απορριφθεί η πρώτη πρόταση.

Στη δεύτερη αυτή πρόταση, οι βουλευτές του Εργατικού κόμματος, Πίτερ Κάιλ και Φιλ Γουίλσον, προτείνουν τροπολογία που ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι εάν η συμφωνία δεν κερδίσει την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, τότε οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν πάνω στην τροπολογία των Κάιλ-Γουίλσον, και η οποία εάν εγκριθεί, θα ζητά από την κυβέρνηση να θέσει στην επιλογή των πολιτών οποιουσδήποτε όρους για το Brexit.

Μία ακόμη τροπολογία προτείνει για αύριο ο πρώην βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, Όλιβερ Λέτουιν, την οποία χαρακτηρίζει ως «ασφαλιστική δικλείδα» στο νόμο Μπεν - που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση στο Brexit, εάν δεν υπάρξει έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης. Η τροπολογία αυτή προβλέπει ότι ακόμη και εάν αύριο το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής. Τη συγκεκριμένη τροπολογία υπογράφουν μεταξύ άλλων, οι πρώην υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης που διαγράφηκαν, Φίλιπ Χάμοντ και Ντέιβιντ Γκοκ.

Σε επιστολή του, ο Λέτουιν εξηγεί ότι σκοπεύει να υπερψηφίσει τη συμφωνία που θα φέρει αύριο ο πρωθυπουργός, ωστόσο αυτό που επιδιώκει με την τροπολογία είναι να παραμείνει ενεργός ο νόμος για την παράταση ως ασφαλιστική δικλείδα, μέχρις ότου επικυρωθεί ο νόμος για την αποχώρηση. Προσθέτει ότι σε καμία περίπτωση δεν προτείνει την καθυστέρηση της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ, απλά διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει κατά λάθος άτακτη έξοδος στις 31 Οκτωβρίου, εάν κάτι πάει στραβά στην έγκριση του νομοσχεδίου αποχώρησης.

Σημειώνεται ότι η επιλογή των τροπολογιών που θα κατατεθούν αύριο, εναπόκεινται στην ευχέρεια του προέδρου της Βουλής για να συζητηθούν και να ψηφιστούν.

Τι θα γίνει αν κερδίσει ή αν δεν κερδίσει την ψηφοφορία

Εάν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τον αναγκαίο αριθμό ψήφων, ο Μπόρις Τζόνσον θα αναγκασθεί να ζητήσει από τις Βρυξέλλες νέα τρίμηνη αναβολή του Brexit, όπως επιτάσσει ο νόμος που ψηφίσθηκε τον Σεπτέμβριο από τους βουλευτές, ανάμεσά τους και 21 αντάρτες του δικού του στρατοπέδου.

Ο Μπόρις Τζόνσον όμως έχασε τις πρώτες εβδομάδες της πρωθυπουργίας του την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία και δεν διαθέτει πλέον παρά 288 βουλευτές στην 650μελή Βουλή των Κοινοτήτων, την στιγμή που χρειάζεται 318 ψήφους για να επικυρώσει την συμφωνία του.

Εάν κερδίσει την ψηφοφορία, ο Μπόρις Τζόνσον θα περάσει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που υλοποίησε το Brexit, για καλό ή για κακό.

Εάν την χάσει, θα αντιμετωπίσει την ταπείνωση ότι απέτυχε στον στόχο που εναγκαλίσθηκε με τόσο πάθος εν όψει του δημοψηφίσματος του 2016 και πρόσφατα ως πρωθυπουργός.

Πορεία πολιτών με αίτημα νέο δημοψήφισμα για το Brexit

Την ώρα που οι βουλευτές θα συζητούν την σημαντικότερη γεωπολιτική κίνηση στην ιστορία της χώρας τους μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές θα πραγματοποιούν πορεία προς το Ουέστμίνστερ για να ζητήσουν νέο δημοψήφισμα για το Brexit.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top