O Ερντογάν είναι ο μόνος κερδισμένος από την κατάπαυση πυρός στη Συρία

Ο τουρκικός στρατός θα έχει τον κύριο έλεγχο στη «ζώνη ασφαλείας»

O Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως είναι ο μόνος κερδισμένος από την κατάπαυση πυρός στη Συρία. Εάν τελικά εφαρμοστεί η συμφωνία θα ελέγχει μία στρατηγική περιοχή πάνω από 400 χλμ., διώχνοντας μέσα από τα πόδια του τους Κούρδους. 

Ερντογάν: Αν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις... η «Πηγή Ειρήνης» θα συνεχιστεί!

Τουρκία: Αποφασίστηκε κατάπαυση του πυρός στη Συρία για 120 ώρες

Τούρκοι και Κούρδοι άμαχοι θέλουν να σβήσουν από τη μνήμη τους αυτές τις εικόνες. Χαρακτηρίζουν ως ένα ανεκτίμητο δώρο την εκεχειρία. 

Η περιβόητη συμφωνία για κατάπαυση πυρός στη Συρία κλείνει υπό το άγρυπνο βλέμμα του Κεμάλ Ατατούρκ. Ο Ταγίπ Ερντογάν καμαρώνει που αφήνει τους Κούρδους χωρίς πατρίδα, μία μεγάλη νίκη γράφει η «Γενί Σαφάκ». Ο τουρκικός στρατός θα έχει τον κύριο έλεγχο στη «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία. 

«Στη ζώνη ασφαλείας από το Μάνμπιτζ  μέχρι τα σύνορα με το Ιράκ σε μήκος 444 χλμ και πλάτος 30-32 χλμ σχεδιάζουμε την επιστροφή 1 με 2 εκατομμυρίων προσφύγων» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο σουλτάνος σχεδιάζει να δημιουργήσει 140 χωριά με 5.000 κατοίκους και 10 χωριά των 30.000 κατοίκων. Έχει ήδη εντοπίσει τις τοποθεσίες όπου θα χτίσει νοσοκομεία , σχολεία  και σπίτια με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κόστος υπολογίζεται στα 25 δις ευρώ.

Τζέφρι: Οι Τούρκοι «υποσχέθηκαν» ότι η κατοχή τους στη βόρεια Συρία θα είναι προσωρινή

«Οι Τούρκοι μας διαβεβαίωσαν επανειλημμένα ότι δεν έχουν απολύτως καμία πρόθεση, ούτε ο πρόεδρος Ερντογάν, ούτε άλλοι κατώτεροι αξιωματούχοι, να μείνουν στη Συρία για μεγάλο διάστημα» είπε ο Τζέιμς Τζέφρι, Αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για τη συριακή σύρραξη.
Κάποιοι εκτιμούν ότι ξαναστήνεται μία επιχείρηση όπως ο Αττίλας το 1974 στην Κύπρο. 

«Οι Αμερικανοί χειροκροτούν κι αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει ότι στο μέρος που οι Τούρκοι εισέβαλαν και καλά προσωρινά, εγώ στοιχηματίζω πως όπως και στην Κύπρο θα εξακολουθούν να βρίσκονται για 50 χρόνια» είπε ο Ζαν Κριστόφ Λαγκάρντ Πρόεδρος Κεντρώου κόμματος UDI

Τα βασανιστήρια των Τούρκων στους Κούρδους

Την ίδια ώρα έρχονται στο φως βίντεο με τα βασανιστήρια των Τούρκων κομάντος σε Κούρδους. Τους ρίχνουν στο έδαφος, δεμένους χειροπόδαρα και τους χτυπούν δίχως έλεος  στο κεφάλι.

«Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκαν 4 Τούρκοι στρατιώτες και 74 μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ενώ σκοτώθηκαν 750 Κούρδοι μαχητές. Από τις οβίδες των Κούρδων μαχητών σκοτώθηκαν 20 άμαχοι Τούρκοι πολίτες. Για τις απώλειες αμάχων μας δε μας πήρε κανείς να μας συλλυπηθεί. Ενώ για να προστατεύσουν τους τρομοκράτες έγιναν ένα σωρό δηλώσεις. Θέλω αυτά να γραφτούν στην ιστορία ως μια μαύρη υποσημείωση» είπε ο Ερντογάν.
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος θα συζητήσει τις επόμενες κινήσεις του με τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας  Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι στις  22 Οκτωβρίου, την ημέρα δηλαδή που λήγει η εκεχειρία. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top