Το μήνυμα της ΕΕ στην Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ

Καταδικάζει τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη Συρία

κυπριακή ΑΟΖ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσυπογράφει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 14ης Οκτωβρίου 2019 σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη της προς την Κύπρο, σύμφωνα με την παράγραφο 9 του κειμένου των συμπερασμάτων της πρώτης μέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία εκδόθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε επίσης συμπεράσματα σχετικά με την Τουρκία αλλά και την κατάρριψη της πτήσης MH17.

Στο εν λόγω κείμενο αναφέρεται ότι η ΕΕ καταδικάζει τη μονομερή στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη Βορειοανατολική Συρία, «η οποία προκαλεί απαράδεκτα ανθρώπινα δεινά». Επίσης καλείται εκ νέου την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική της δράση, «να αποσύρει τις δυνάμεις της και να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο». Υπενθυμίζεται επίσης πως στις 14 Οκτωβρίου τα κράτη μέλη αποφάσισαν να αναστείλουν τις άδειες εξαγωγής όπλων στην Τουρκία.

Τέλος σε σχέση με την πτήση MH17 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή του σε όλες τις προσπάθειες για την εδραίωση της αλήθειας για τα θύματα της κατάρρευσης της MH17 και των συγγενών τους και καλεί όλα τα κράτη να συνεργαστούν πλήρως με τη διεξαγόμενη έρευνα σύμφωνα με την απόφαση 2166 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top