Brexit: Ομόφωνη έγκριση από τους «27» - Πέταξαν τη μπάλα στο άλλο γήπεδο

Toυσκ: «Προσωπικά νιώθω θλίψη»

Δείτε στο video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star όλες τις τελευταίες εξελίξεις για το Brexit

Μετά από τρία χρόνια ανεπιτυχών διαπραγματεύσεων, παραιτήσεων αλλά και αγωνίας για το τι μέλλει γενέσθαι, η συμφωνία για το Brexit είναι πλέον γεγονός.

O pρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε πως αυτή η συμφωνία έλαβε χώρα, επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο αποδέχτηκε τους τελωνειακούς ελέγχους στο «σημείο εισόδου», κάτι που επιτρέπει την αποφυγή συνοριακών ελέγχων στη νήσο της Ιρλανδίας και προστατεύει την ενιαία αγορά. «Επιτρέπει επίσης να αποφευχθεί το χάος και η συγκρουασιακή ατμόσφαιρα μεταξύ της Ε.Ε. και του Ην. Βασιλείου», επισήμανε μετά το τέλος της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Τέλος στο θρίλερ: Υπάρχει συμφωνία για το Brexit

Ωστόσο φρόντισε να πετάξει και τη μπάλα στο… βρετανικό γήπεδο, λέγοντας πως αυτό που περιμένουν τώρα «είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Βρετανικό κοινοβούλιο».

Όταν ρωτήθηκε αν οι «27» ηγέτες της Ευρώπης είναι διατεθειμένοι να εγκρίνουν περαιτέρω παράταση, ο Ντόναλτν Τουσκ ανέφερε ότι η Ε.Ε. είναι προετοιμάσμενη για την έγκριση από τη Βουλή των Κοινοτήτων πριν το τέλος του μήνα, αλλά σε περίπτωση που κατατεθεί σχετικό αίτημα και απορριφθεί,  «θα συμβουλευτεί τα κράτη-μέλη» εκ νέου.

«Προσωπικά νιώθω θλίψη. Στην καρδιά μου θα είμαι πάντα υπέρ της παραμονής. Ελπίζω μια μέρα να επιστρέψει το Ην. Βασίλειο. Η πόρτα μας θα είναι ανοιχτή», κατέληξε ο Ντ. Τουσκ.

Γιούνκερ: Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημείωσε ότι η εν λόγω συμφωνία είναι «κάτι παραπάνω από ένα νομικό κείμενο», υπογραμμίζοντας ότι προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών και στις δύο πλευρές αλλά και την ειρήνη στη νήσο της Ιρλανδίας. 

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε επίσης ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ. 

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός τόνισε πως η συμφωνία αυτή είναι διαφορετική από τη συμφωνία που είχε κάνει η Ε.Ε. με την πρώην πρωθυπουργό του Η. Βασιλείου, Τερέζα Μέι, καθώς δεν περιλαμβάνει τη λύση του backstop. 

«Το backstop δεν ήταν ο σκοπός να χρησιμοποιηθεί, ενώ η καινούργια λύση πιθανότατα θα τεθεί σε λειτουργία μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου, που θα διαρκέσει το λιγότερο μέχρι το τέλος του 2020, με δυνατότητα παράτασης μέχρι το τέλος του 2022», δήλωσε ο Λ. Βαράντκαρ, εξηγώντας ότι με αυτήν τη λύση θα γίνονται οι έλεγχοι στα λιμάνια και έτσι δεν θα υπάρχουν δασμοί και έλεγχοι στα χερσαία σύνορα. Επιπλέον, ευχαρίστησε την ΕΕ για την αλληλεγγύη που έδειξε στην Ιρλανδία, υπογραμμίζοντας ότι το αποτέλεσμα αυτό, αποτελεί απόδειξη των επιτευγμάτων που μπορεί να πετύχει η Ε.Ε. όταν παραμένει ενωμένη. 

Τέλος, ο Μ. Μπαρνιέ υπογράμμισε πως η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί πριν από το τέλος Οκτωβρίου και μετά θα ακολουθήσουν οι συνομιλίες για τη μελλοντική συνεργασία.

Ο Μπόρις Τζόνσον, σφοδρός πολέμιος οιασδήποτε μετάθεσης της προβλεπόμενης για το Brexit ημερομηνίας της 31ης Οκτωβρίου χαιρέτισε ένα «λογικό και δίκαιο αποτέλεσμα».

Κάλεσε αμέσως τους Βρετανούς βουλευτές να υποστηρίξουν τη συμφωνία ώστε να «υλοποιηθεί το Brexit χωρίς καθυστέρηση», ενώ δήλωσε σίγουρος πως η συμφωνία θα εγκριθεί και από το βρετανικό κοινοβούλιο, το οποίο θα συγκληθεί εκτάκτως το Σάββατο --στην πρώτη σαββατιάτικη συνεδρίαση από το 1982.

«Εγώ έκανα τη δουλειά μου», δήλωσε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος απαντούσε σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέας αναθεώρησης της συμφωνίας στην περίπτωση που απορριφθεί και πάλι από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Θα πρέπει κάποια μέρα σε αυτό το Κοινοβούλιο (...) να αναλάβουν τις ευθύνες τους και αυτό που αποφασίστηκε σε ένα δημοψήφισμα και υποστηρίχθηκε από τις διάφορες κυβερνήσεις με τις οποίες διαπραγματευθήκαμε να εφαρμοστεί», παρατήρησε ο Μπαρνιέ.

Εκτός από το βρετανικό κοινοβούλιο, η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top