Τέλος στο θρίλερ: Υπάρχει συμφωνία για το Brexit

Ποια είναι τα βασικά της σημεία

Στο τέλος φαίνεται να φτάνει το θρίλερ  με το Brexit καθώς η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφεραν να βρουν τη «χρυσή» τομή και να συμφωνήσουν για το πώς θα γίνει το «διαζύγιο» στις 31 Οκτωβρίου. 

Brexit: «Συμφωνία τώρα, αλλιώς παράταση ή άτακτη έξοδος»

Τα νέα ανακοίνωσε πρώτος ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λίγο μετά τις 12:30, λέγοντας πως «έχουμε μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για το Brexit» και κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να την υιοθετήσει.

«Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει συμφωνία - έχουμε μια συμφωνία! Είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο και μαρτυρά τη δέσμευσή μας να βρίσκουμε λύσεις. Συνιστώ (η σύνοδος της ΕΕ) να επικυρώσει αυτή τη συμφωνία»,» έγραψε στο twitter ο Γιούνκερ.

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον δήλωσε μέσω twitter ότι η Βρετανία και η ΕΕ κατέληξαν σε μια «σπουδαία» συμφωνία για το Brexit και κάλεσε τους βουλευτές να την εγκρίνουν το Σαββατοκύριακο.

Έχουμε μια σπουδαία νέα συμφωνία που παίρνει πίσω τον έλεγχο - Τώρα το Κοινοβούλιο πρέπει ολοκληρώσει το Brexit το Σάββατο ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε άλλες προτεραιότητες, όπως το κόστος ζωής, το NHS, η εγκληματικότητα και το περιβάλλον μας

Ο Michel Barnier, ο επικεφαλής διαπραγματευτής παρουσιάζοντας στον Τύπο τη συμφωνία δήλωσε: « Καταφέραμε να βρούμε λύσεις που να σέβονται πλήρως την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς. Δημιουργήσαμε μια νέα και νομικά λειτουργική λύση για την αποφυγή σκληρών συνόρων και την προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας στο νησί της Ιρλανδίας».

Η Συμφωνία θα τεθεί υπόψιν των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ προς επικύρωση σήμερα και στη συνέχεια θα πάρει τον δρόμο των κοινοβουλευτικών εγκρίσεων. 

To περιεχόμενο της αναθεωρημένης συμφωνίας ΕΕ- ΗΒ έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν

H Koμισιόν συνιστά και επίσημα σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εγκρίνει τη συμφωνία που επετεύχθη σε επίπεδο διαπραγματευτών σχετικά με τη συμφωνία αποχώρησης και να εγκρίνει μια αναθεωρημένη πολιτική δήλωση σχετικά με το πλαίσιο της μελλοντικής συμφωνίας ΕΕ- Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συμφωνία αυτή προστατεύει πλήρως την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ και αποφεύγει κάθε ρυθμιστικό και τελωνειακό έλεγχο στα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας

Νέο στοιχείο ότι η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν «νέο μηχανισμό "συναίνεσης"», ο οποίος θα δώσει στα μέλη της Συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας αποφασιστική φωνή για τη μακροπρόθεσμη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ στη Βόρειο Ιρλανδία. 

Το αναθεωρημένο πρωτόκολλο παρέχει μια νομικά επιχειρησιακή λύση που αποφεύγει τα σκληρά σύνορα στη νήσο της Ιρλανδίας, προστατεύει την οικονομία του συνόλου των νησιών και τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής (Μπέλφαστ) σε όλες τις διαστάσεις της και διασφαλίζει την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς.

«Όλα τα άλλα στοιχεία της συμφωνίας απόσυρσης παραμένουν αμετάβλητα ως προς την ουσία, σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2018», ξεκαθαρίζει η Κομισιόν.

«Περιέχει ασφάλεια δικαίου για τα δικαιώματα των πολιτών, τον οικονομικό διακανονισμό, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020, τη διακυβέρνηση, τα πρωτόκολλα για το Γιβραλτάρ και την Κύπρο, καθώς και μια σειρά άλλων ζητημάτων διαχωρισμού» ξεκαθαρίζεται.

Η Βόρειος Ιρλανδία «θα παραμείνει ευθυγραμμισμένη με ένα περιορισμένο σύνολο κανόνων σχετικά με την ενιαία αγορά της ΕΕ, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία σκληρών συνόρων: η νομοθεσία για τα εμπορεύματα, οι υγειονομικοί κανόνες για τους κτηνιατρικούς ελέγχους, εμπορία, ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης όσον αφορά τα εμπορεύματα, καθώς και τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις».

Η πολιτική δήλωση προβλέπει μια φιλόδοξη συμφωνία με μηδενικούς δασμούς και ποσοστώσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αναφέρει ότι οι ισχυρές δεσμεύσεις για ισότιμους όρους ανταγωνισμού πρέπει να διασφαλίζουν τον ανοικτό και δίκαιο ανταγωνισμό. Η ακριβής φύση των δεσμεύσεων θα είναι ανάλογη με τη φιλοδοξία της μελλοντικής σχέσης και θα λαμβάνει υπόψη την οικονομική συνδεσιμότητα και τη γεωγραφική εγγύτητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το DUP διατηρεί αμετάβλητη την θέση του για τη συμφωνία

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας δηλώνει πως η ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει το σχέδιο συμφωνίας ισχύει και μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας.

του Θάνου Αθανασίου

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top