Brexit: «Συμφωνία τώρα, αλλιώς παράταση ή άτακτη έξοδος»

Μπλοκάρει το βορειοιρλανδικό DUP τη συμφωνία για το Brexit

«Δεν υπήρξε καμία πρόοδος» στις συνομιλίες για το Brexit δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον προ ημερών.

Η Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα πρέπει "να κλείσει" κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής (17 και 18 Οκτωβρίου, σήμερα και αύριο), καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπάρχει τεχνικά ο χρόνος επικύρωσής της από τα κοινοβούλια των Κρατών Μελών της ΕΕ και το ΗΒ θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε αίτημα παράτασης (έστω και τεχνικής για μικρό διάστημα) και σε ένα άτακτο Βrexit. 

Tα παραπάνω μετέφερε στον Τύπο κοινοτικός αξιωματούχος με γνώση της διαπραγμάτευσης που διεξήχθη και χθες μέχρι αργά μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών. Στην πράξη, παραδέχθηκε ότι το πλαίσιο της συμφωνίας, περιλαμβανομένου του "backstop" υπάρχει και εναπόκειται στον Μπόρις Τζόνσον να πείσει τα μέλη του κοινοβουλίου να την αποδεχθούν.

Μπλοκάρει το βορειοιρλανδικό DUP τη συμφωνία για το Brexit

Νωρίτερα η επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα έλεγε πως "κάθε ώρα και κάθε λεπτό μετρά - θέλουμε μια συμφωνία" καθώς  "οι συζητήσεις μεταξύ των ομάδων ΕΕ και ΗΒ συνεχίζονται". Ανακοίνωσε μάλιστα και νέα επικοινωνία Τζόνσον - Γιούνκερ μέσα στη νύχτα.

Tην ίδια ώρα αξιωματούχος με αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο για τη Σύνοδο Κορυφής έλεγε σε σχέση με την πλευρά του Συμβουλίου, "κείμενο συμφωνίας μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και της Κομισιόν δεν έχουμε λάβει-  όμως με το Brexit πρέπει να περιμένεις το αναπάντεχο". "Περιμένουμε ακόμα. Όλα μπορεί να συμβούν. Ακόμη και μία έκτακτη Σύνοδος ως το τέλος Οκτωβρίου", συμπλήρωσε, αρνούμενος να σχολιάσει τις διαρροές για επί μέρους σημεία της συμφωνίας.

"Όλοι οι ηγέτες εμπιστεύονται τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε το ενδεχόμενο παράτασης θα είναι και αυτό στο τραπέζι", επανέλαβε ο αξιωματούχος.

Νωρίτερα, τo Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία για το Brexit που προτείνουν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η ΕΕ.

Στη ανακοίνωση της Αρλιν Φόστερ και του Νάιτζελ Ντοντς αναφέρεται: «Οπως έχει η κατάσταση δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε την πρόταση για τα τελωνεία ενώ είναι ασαφές το θέμα του ΦΠΑ. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την κυβέρνηση με στόχο την επίτευξη μιας λογικής συμφωνίας που θα λειτουργήσει για την βόρεια Ιρλανδία και θα προστατεύσει την οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου». 

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Ζαν Μπαπτίστ Λεμουάν δήλωσε πως η συμφωνία για το Brexit είναι πολύ κοντά αλλά ακόμα δεν είναι εγγυημένη.

Σύνοδος Κορυφής: Ετοιμάζει παρέμβαση για το μεταναστευτικό ο Μητσοτάκης

Το Brexit βρίσκεται στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες.

 

Του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top