Απτόητος ο Ερντογάν: «Δεν πρόκειται να κηρύξω ποτέ εκεχειρία στη Συρία»

Σπεύδει στην Άγκυρα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος

«Δεν είμαστε αντίθετοι στο να μπει το καθεστώς Άσσαντ στο Μέμπιτς, φτάνει να εκδιώξει τους Κούρδους μαχητές». Αυτό δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι ακόμη δεν έχει πάρει απάντηση από Ρώσους και καθεστώς Άσσαντ σε αυτό το θέμα. 

Σε δηλώσεις του εν πτήσει προς τους Τούρκους δημοσιογράφους επιστρέφοντας από το Αζερμπαϊτζάν, ο Ερντογάν είπε ότι «το να μπει το καθεστώς Άσαντ στο Μέμπιτζ δεν είναι πολύ πολύ αρνητικό για μένα. Τελικά είναι δικά τους εδάφη. Αλλά για μένα είναι πολύ σημαντικό να μη μείνουν εκεί τρομοκρατικές οργανώσεις. Το 85% με 90% είναι Άραβες εκεί, όχι Κούρδοι», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Αποκάλυψε ακόμα  ότι ρώτησε τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαδιμίρ Πούτιν εάν θα μείνει εκεί το YPG/PYD (Κούρδοι μαχητές) ή όχι. «Εάν θα καθαρίσετε το Μέμπιτς από τις τρομοκρατικές οργανώσεις, παρακαλώ διασφαλίστε το εσείς και το καθεστώς Άσαντ. Αλλά αν δεν θα το κάνετε, οι φυλές εκεί μας καλούν να τις γλιτώσουμε. Δεν πήραμε απάντηση από τον Πούτιν και το καθεστώς μέχρι στιγμής», απάντησε. 

Και το Κομπάνι στη ζώνη ασφαλείας

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμα ότι συνεχίζονται οι επαφές για το Μέμπιτς και το Κομπάνι και με τους Ρώσους και  τους Αμερικανούς, τονίζοντας πως και το Κομπάνι θα είναι στη ζώνη ασφαλείας. Ανέφερε ότι στην περιοχή ο πληθυσμός είναι κυρίως Κούρδοι και πως στόχος της Τουρκίας δεν είναι να επιτεθεί στον κουρδικό πληθυσμό και τους αμάχους εκεί. Όπως είπε στόχος είναι να τεθεί η περιοχή υπό έλεγχο και να εγκαταλείψει το YPG/PYD. Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο «από το Κομπάνι πήγαν στην Τουρκία 300 χιλιάδες πρόσφυγες οι οποίοι εξακολουθούν να φιλοξενούνται στη χώρα. Αλλά η δύση δεν το βλέπει αυτό. Λένε αποκεφαλίζουμε τους Κούρδους, τους σκοτώνουμε. Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει», ανέφερε. Ωστόσο ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως «για το Κομπάνι τώρα δεν ενδιαφερόμαστε σοβαρά, αλλά αν υπάρξει μια διαφορετική εξέλιξη θα παρέμβουμε και εκεί».

Στην Αγκυρα εσπευσμένα ο Μάικ Πενς

Να μαζέψει τα ασυμμάζευτα θα επιχειρήσει σήμερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ο οποίος πηγαίνει εσπευσμένα στην Άγκυρα για να έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία

Τουρκία: Ανυποχώρητη για τη Συρία - Απτόητη με τις κυρώσεις

Οι ΗΠΑ επιχειρούν έτσι να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τη διπλωματική πίεση στην Τουρκία, καθώς ο Μάικ Πενς θα επαναλάβει τις απειλές επιβολής επιπλέον κυρώσεων κατά της Άγκυρας, ώστε να πεισθεί για την κατάπαυση του πυρός και να τερματίσει τη στρατιωτική της επίθεση στη βορειοανατολική Συρία.

«Στάχτη στα μάτια» οι κυρώσεις Τραμπ εναντίον της Τουρκίας

Παρ’ όλ’ αυτά, το αυτί του Ερντογάν δε φαίνεται να… ιδρώνει, καθώς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί ποτέ με τους τρομοκράτες. 

Ερντογάν: Γιατί αδιαφορεί για την ευρωπαϊκή κατακραυγή;

Πρόσθεσε πως στη συνομιλία που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ, ξεκαθάρισε στον Αμερικανό πρόεδρο πως δεν έχει καμία πρόθεση να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους και ότι δεν πρόκειται να κηρύξει ποτέ μια εκεχειρία στην περιοχή. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε πως στόχος της τουρκικής επέμβασης είναι οι Κούρδοι μαχητές να εκδιωχθούν σε μια απόσταση πάνω από 32 χλμ. εντός της συριακής επικράτειας. 

Για το αν θα ανοίξει τις πόρτες στους πρόσφυγες για να κινηθούν στην Ευρώπη, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση προς τα εκεί πάει το πράγμα.

Συρία: Σκεπάζουν τους νεκρούς με κουβέρτες και τους φορτώνουν σε καρότσες

Όσον αφορά στην απόκτηση των F-35, με έπαρση ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές και πως οι προσφορές καταφτάνουν. 

Παράλληλα, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε πως ο Ερντογάν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδροκ, Βλαντιμίρ Πούτιν, του ανέφερε πως η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση θα συμβάλει στην μάχη κατά της τρομοκρατίας, στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και στην διαδικασία εξεύρεσης πολιτικής λύσης.

Συνάντηση Τραμπ με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς για τη Συρία

Την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να έχει σήμερα συνάντηση με τους επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το ζήτημα της Συρίας, όπως και με τους προέδρους των επιτροπών Διεθνών Σχέσεων και Ενόπλων Δυνάμεων. 

Η συνάντηση γίνεται τη στιγμή που εντείνονται οι ανησυχίες και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία και να δώσει το πράσινο φως στην Τουρκία να εισβάλει εκεί. 

Μπαίνει στο παιχνίδι και η Ρωσία

Στη διπλωματική σκακιέρα το παιχνίδι είναι σκληρό. Στο παιχνίδι μπήκε και η Ρωσία από τη στιγμή που οι Κούρδοι συντάχθηκαν με το Συριακό καθεστώς για να αντιμετωπίσουν τον Ερντογάν. 

Η Μόσχα καταδικάζει ως «απαράδεκτες» τις στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. 

Αξιοσημείωτη είναι δήλωση του Ρώσου πρεσβευτή στην ΕΕ, Βλαντιμίρ Τσιζόφ, ο οποίος έστειλε μήνυμα στην Αθήνα: «Προειδοποιήσαμε τους Κούρδους ότι οι Αμερικάνοι θα τους εγκαταλείψουν. Μπορώ να προειδοποιήσω τους Έλληνες ότι πρέπει να σκεφτούν αν τους περιμένει μια παρόμοια μοίρα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο TASS από το Φόρουμ της Ρόδου «Διάλογος Πολιτισμών».

Οι στρατιωτικές εξελίξεις

Στο μέτωπο των μαχών πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συριακός στρατός θα αναπτυχθεί στο υπόλοιπο τμήμα των συνόρων και μάλιστα αυτό θα προβλέπεται και από τη συζητούμενη συμφωνία, την οποία προετοιμάζει ο ρωσικός παράγοντας. Αυτό θα αποτελέσει όχι απλά ένα ανάχωμα στην τουρκική επιθετικότητα, αλλά μπορεί και να οδηγήσει στην απελευθέρωση και περιοχών στις οποίες έχει εισέλθει ο τουρκικός στρατός.

Στην πραγματικότητα, οι δυνάμεις του Άσαντ και η Ρωσία σπεύδουν να καλύψουν το κενό που άφησε η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων. Ο ειδικός απεσταλμένος του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη Συρία Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ επιβεβαίωσε πως η Ρωσία, η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ και οι κουρδικές δυνάμεις, έφτασαν σε τριμερή συμφωνία που προβλέπει ότι οι  Κούρδοι παραχωρούν τον έλεγχο της περιοχής στα συριακά στρατεύματα.

Την ίδια ώρα οι μάχες μαίνονται, με δύο Τούρκους στρατιώτες να προστίθενται στα θύματα, παρότι το κύριο βάρος της επίθεσης εναντίον των Κούρδων το σηκώνουν οι τζιχαντιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, οι οποίοι λειτουργούν ως μισθοφόροι της Άγκυρας. 

Η ρωσική αεροπορία έκλεισε τον συριακό εναέριο χώρο για τα τουρκικά μαχητικά, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθούν χθες τουρκικές αεροπορικές επιδρομές. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top