Συμμαχία Κούρδων με Άσαντ: Εφτασαν στα σύνορα δυνάμεις της Δαμασκού

Κούρδισσα μητέρα: «Όλοι εσείς ξυπνάτε κι έχετε γάλα για τα παιδιά σας»

Δείτε στο video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία

Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Συρία, με τους εκτοπισμένους να έχουν ξεπεράσει τους 130.000.

Ολόκληρες οικογένειες αναγκάζονται να μαζέψουν τα υπάρχοντά τους και να φύγουν από τον τόπο τους. Αλλά δεν έχουν πού να πάνε. Οι περισσότεροι φεύγουν δίχως να ξέρουν πού θα τους βγάλει ο δρόμος. 

Τραγική φιγούρα μία Κούρδισσα μάνα τεσσάρων παιδιών. Τα λόγια της αποτυπώνουν γλαφυρά την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία:

Πού να πάω; Πώς να γλιτώσω από τους βομβαρδισμούς; Όλοι εσάς ξυπνάτε το πρωί και έχετε νερό και γάλα για τα παιδιά σας. Εγώ με το ζόρι βρίσκω νερό για να τους φτιάξω γάλα. Ο Ερντογάν θέλει τη γη μας. Ας την πάρει. Δεν αντέχουμε άλλο.

Τρόμος, απόγνωση και θρήνος επικρατούν τις τελευταίες πέντε ημέρες στην περιοχή.  Τους τραυματίες τους σέρνουν με κάρα, ενώ γονείς κλαίνε τα παιδιά τους. Πρόσωπο βγαλμένο από αρχαία τραγωδία ένας πατέρας που κλαίει πεσμένος στο έδαφος καθώς έχασε και τον δεύτερο γιο του. Τον πρώτο τον είχαν σκοτώσει οι Τζιχαντιστές.

Έφτασαν στα σύνορα δυνάμεις του Άσαντ - Η Δαμασκός παρατάσσει δυνάμεις απέναντι στην Άγκυρα

Στην πόλη Τελ Τάμερ στη βορειοανατολική Συρία έφτασαν σήμερα δυνάμεις της Δαμασκού, μετά τη συμμαχία Άσαντ και Κούρδων για την αντιμετώπιση της τουρκικής εισβολής που βαφτίστηκε «Πηγή Ειρήνης».

Η συμφωνία των προβλέπει την ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων σε αυτήν για να αποκρούσουν επίθεση της Τουρκίας.

Η Τελ Τάμερ βρίσκεται σε έναν στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο, τον M4, που εκτείνεται από το ανατολικό τμήμα της Συρίας ως το δυτικό. Οι τουρκικές δυνάμεις είχαν ανακοινώσει ότι κατέλαβαν τον αυτοκινητόδρομο αυτόν χθες Κυριακή. Η Τελ Τάμερ βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ρας Αλ Αΐν, η οποία αποτελεί ένα από τα σημεία στα οποία επικεντρώνεται η τουρκική επίθεση.

Την ίδια ώρα υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Κούρδων της Συρίας διευκρίνισε σήμερα ότι η «προκαταρκτική στρατιωτική» συμφωνία που συνήφθη μεταξύ των συριακών κουρδικών αρχών με την Δαμασκό περιορίζεται στην ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία και οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για τα πολιτικά ζητήματα αργότερα.

Η συμφωνία αυτή προβλέπει την είσοδο των κυβερνητικών δυνάμεων στις συνοριακές περιοχές από την πόλη Μάνμπιτζ ως την Ντέρικ στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, δήλωσε στο Reuters ο Μπάντραν Τζία Κουρντ.

«Επιλέξαμε τον λαό μας αντί της γενοκτονίας»

Οι κουρδικές αρχές της Συρίας αναγκάστηκαν να βρουν τρόπους για την προστασία της περιοχής την περιοχή μετά «το πράσινο φως που έδωσαν» οι ΗΠΑ για την τουρκική επίθεση σε αυτήν.

Τους λόγους για τους οποίους οι Κούρδοι αναγκάστηκαν να καταφύγουν στον Άσαντ (και κατά συνέπεια στον Πούτιν) εξηγεί με άρθρο του στο Foreign Policy ο  στρατηγός τους, Μαζλούμ Κομπανί Αμπντί.

Πέντε ημέρες μετά την τουρκική εισβολή στα βόρεια σύνορα της χώρας που έχει αφήσει πίσω της δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες εκτοπισμένους, η ανακοίνωση της συμμαχίας Κούρδων-Συρίας αλλά και η ανάπτυξη στρατού από τον Άσαντ προκειμένου να πολεμήσει από κοινού με τους Κούρδους τις δυνάμεις του Ερντογάν, αλλάζει εντελώς το σκηνικό στην περιοχή η οποία μοιάζει με βόμβα έτοιμη να εκραγεί.

Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο «Foreign Policy» λίγο πριν ανακοινωθεί και επίσημα η συμμαχία Κούρδων-Άσαντ, ο στρατηγός των Κούρδων, ανέφερε:

«Γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να κάνουμε οδυνηρούς συμβιβασμούς με τη Μόσχα και τον Άσαντ εάν επιλέξουμε συνεργασία μαζί τους. Αλλά αν πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ συμβιβασμών και γενοκτονίας του λαού μας, σίγουρα θα επιλέξουμε τη ζωή για τους ανθρώπους μας».

Σε μία προσπάθεια να εξηγήσει στον δυτικό κόσμο τι συμβαίνει στην περιοχή, αναφέρει σε άλλο σημείο του άρθρου:

«Πιστεύουμε στη δημοκρατία ως βασική ιδέα, αλλά υπό το πρίσμα της εισβολής της Τουρκίας και της υπαρκτής απειλής που θέτει η επίθεσή της για τον λαό μας, ίσως χρειαστεί να επανεξετάσουμε τις συμμαχίες μας. Οι Ρώσοι και το καθεστώς της Συρίας έχουν κάνει προτάσεις που θα μπορούσαν να σώσουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν υπό την προστασία μας. Δεν εμπιστευόμαστε τις υποσχέσεις τους. Για να είμαι ειλικρινής, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιον να εμπιστευτούμε». 

Με τον Άσαντ συμμάχησαν οι Κούρδοι - Αναπτύσσει στρατό η Συρία

Συρία: Αποχωρούν τα Αμερικανικά στρατεύματα

«Μας εγκαταλείψατε – Αφήνετε να μας σφάξουν»

Σύμφωνα με το CNN, ο Κομπανί πριν ανακοινωθεί η συμμαχία με τον Άσαντ, είχε στείλει μήνυμα στην Ουάσινγκτον, απαιτώντας να μάθει από τις ΗΠΑ αν θα κάνουν κάτι για να τους προστατεύσουν από τους Τούρκους.

Επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο της κυβέρνησης το CNN αναφέρει ότι ο στρατηγός των Κούρδων εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια στον αναπληρωτή ειδικό απεσταλμένο του διεθνούς συνασπισμού ενάντια στον ISIS, William Roebuck, κατά τη διάρκεια συνάντησης την Πέμπτη.

Ο στρατηγός είχε προειδοποιήσει πως οι Κούρδοι σκέφτονταν να στραφούν σε συμμαχία με τη Ρωσία και τον Άσαντ. «Δεν είστε διατεθειμένοι να προστατέψετε τους ανθρώπους μας, αλλά δεν θέλετε να έρθει κάποια άλλη δύναμη για να μας προστατεύσει. Μας πουλήσατε, αυτό είναι ανήθικο».

Ερντογάν: Παραπληροφόρηση ότι δραπέτευσαν εκατοντάδες μέλη του Ισλαμικού Κράτους

Συρία: Τουρκικά πυρά σε φυλάκιο των ΗΠΑ - Προειδοποιεί το Πεντάγωνο

Η κατάσταση στη Συρία μέσα από τα λόγια του Κούρδου στρατηγού

Όπως εξηγεί στο «Foreign Policy» ο Μαζλούμ Κομπανί Αμπντί, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) έχουν 70.000 στρατιώτες που πολέμησαν το 2015 κατά των τζιχαντιστών, του εθνικού μίσους και της καταδυνάστευσης των γυναικών.

Εξελίχτηκαν σε μία πολύ πειθαρχημένη, επαγγελματική αμυντική δύναμη. «Ποτέ δεν ρίξαμε ούτε μία σφαίρα εναντίον της Τουρκίας. Οι αμερικανοί στρατιώτες και αξιωματούχοι γνωρίζουν πλέον καλά τις ικανότητές μας στη μάχη και μας επαινούν γι΄αυτές» αναφέρει ο Κούρδος στρατηγός.

Πάντα έλεγα στις δυνάμεις μας πως αυτός ο πόλεμος είναι δικός μας. Οι τρομοκράτες τζιχαντιστές ήρθαν στη Συρία απ΄όλα τα μέρη του κόσμου. Εμείς είμαστε αυτοί που τους πολεμήσαμε, επειδή κατέλαβαν τη γη μας, ρήμαξαν τα χωριά μας, σκότωσαν τα παιδιά μας και σκλάβωσαν τις γυναίκες μας.

Στον πόλεμο αυτό «χάσαμε 11.000 στρατιώτες, ανάμεσά τους μερικούς από τους καλύτερους μαχητές και διοικητές, για να σώσουμε τους ανθρώπους μας από τον κίνδυνο αυτό. Πάντα έλεγα στους στρατιώτες μας πως οι Αμερικανοί και οι συμμαχικές δυνάμεις είναι σύντροφοί μας σε αυτό, επομένως έπρεπε πάντα να προσέχουμε να μην τους βλάψουμε».

Toυρκική εισβολή στη Συρία: Γιατί ο Ερντογάν πολεμά τους Κούρδους

Προσθέτει ακόμα ότι «πλέον ο δυνάμεις μας είναι αναγκασμένες να προστατέψουν το 1/3 της Συρίας ενάντια σε μία εισβολή της Τουρκίας και των Τζιχαντιστών μισθοφόρων της.Η περιοχή της Συρίας που υπερασπιζόμαστε ήταν ένα ασφαλές καταφύγιο για ανθρώπους που επιβίωσαν από γενοκτονίες και εθνικά ξεκαθαρίσματα της Τουρκίας απέναντι στους Κούρδους, τους Σύρους, τους Ασσύριους και τους Αρμένιους κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο αιώνων».

Φυλάμε πάνω από 12.000 τρομοκράτες του ισλαμικού κράτους και κουβαλάμε το φορτίο των ριζοσπαστικοποιημένων γυναικών και συντρόφων τους.

«Όταν όλος ο κόσμος απέτυχε να μας προστατεύσει, η Αμερική μας έτεινε χείρας βοηθείας. Δώσαμε τα χέρια και εκτιμήσαμε τη γενναιόδωρη προσφορά της. Κατά παραγγελία της Ουάσινγκτον, συμφωνήσαμε να αποσύρουμε τα βαριά μας όπλα από τη σύνορα με την Τουρκία, να καταστρέψουμε τους αμυντικούς μας μηχανισμούς και να καταστείλουμε τους πιο δυνατούς μαχητές μας. Η Τουρκία ποτέ δεν θα μας έβλαπτε όσο η αμερικανική κυβέρνηση ήταν στο πλευρό μας. Τώρα στεκόμαστε με γυμνά στήθη μπροστά στα τουρκικά μαχαίρια» λέει ο Κούρδος στρατηγός.

Προειδοποιεί ακόμα ότι ο κίνδυνος αναγέννησης των Τζιχαντιστών είναι πιο ορατός από ποτέ. «Μπορούν ανά πάσα στιγμή να εξεργεθούν. Οι φυλακές όπου κρατούνται είναι σαν βόμβα έτοιμη να σκάσει».

Τέλος τονίζει τη βαθιά τους πίστη στη Δημοκρατία, δηλώνοντας πως είναι «απογοητευμένοι. Ο λαός μας δέχεται επίθεση και η ασφάλειά του είναι κορυφαίας σημασίας. Είναι ακόμα σύμμαχοί μας οι Αμερικανοί;»
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top