Toυρκική εισβολή στη Συρία: Γιατί ο Ερντογάν πολεμά τους Κούρδους

Ο διάδρομος του τρόμου και η επανεμφάνιση των Τζιχαντιστών

Δείτε στο video του Reuters πλάνα από την τουρκική εισβολή στη Συρία

Συνολικά 277 νεκρούς Κούρδους έχει αφήσει πίσω της μέχρι στιγμής η τουρκική εισβολή στη Συρία. Το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας της χώρας παρά τη διεθνή κατακραυγή, χαρακτήρισε τους νεκρούς «τρομοκράτες».

Συρία: Εξουδετερώνει «τρομοκράτες» η Τουρκία - Καμία απόφαση από ΟΗΕ

Για ποιο λόγο όμως ο Ερντογάν έδωσε το πράσινο φως για την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στα βόρεια σύνορα της Συρίας;

Η Άγκυρα νιώθει ότι απειλείται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις – Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΥPG) θεωρώντας πως αποτελούν «παρακλάδι» του PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν).

Το PKK που μάχεται για την αυτονομία των Κούρδων στην Τουρκία από το 1984, είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του Ερντογάν, ενώ έχει χαρακτηριστεί τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Αμερική ως «τρομοκρατική οργάνωση».

Συρία: Οι «Beatles του ISIS» και ο φόβος για αναγέννηση των Τζιχαντιστών

Συγκλονιστικές εικόνες: Κάτοικοι στη Συρία εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Παρά τις υπόνοιες της Τουρκίας πως η Συριακή Κουρδική Δημοκρατική Ένωση και οι Μονάδες Προστασίας του Λαού συνδέονται, τόσο το YPG όσο και το PKK αρνούνται την οποιαδήποτε σχέση μεταξύ τους, παρά το γεγονός ότι μοιράζονται κοινά πιστεύω.Το YPG στη Συρία έχει σχηματίσει συμμαχία με την Αραβική παραστρατιωτική οργάνωση γνωστή και ως Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), με τις Δυνάμεις – Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΥPG) να έχουν το πάνω χέρι και να θεωρούνται η ισχυρότερη δύναμη.

Τραμπ: «Θα πλήξουμε οικονομικά την Τουρκία αν δεν τηρήσει τους κανόνες»

Απειλές Eρντογάν: «Συνέλθετε. Θα στείλουμε στην Ευρώπη 3,6 εκ. πρόσφυγες»

Τα τελευταία χρόνια η SDF είχε καθοριστικό ρόλο στη μάχη κατά των Τζιχαντιστών στη Συρία. Με τη βοήθεια της διεθνούς συμμαχίας και την καθοδήγηση της Αμερικής, σε συνδυασμό με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς αλλά και το πυροβολικό, τα τελευταία χρόνια κατάφεραν να επανακτήσουν δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα γης που βρισκόταν στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους.

Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για τον Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει όπως λέει να δημιουργήσει μία ασφαλή ζώνη 32 χιλιομέτρων κατά μήκος της συριακής πλευράς των συνόρων. Με αυτόν τον τρόπο θέλει να προσφέρει έναν τόπο κατοικίας στους περισσότερους από δύο εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες που μένουν στην Τουρκία.

Όταν τον Δεκέμβριο του 2018 ο Τραμπ ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι αποσύρει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη Συρία, ο Ερντογάν βρήκε την ευκαιρία να επαναφέρει το παραπάνω αίτημά του, προτείνοντας την πολυπόθητη ζώνη των 32 χιλιομέτρων.Τον περασμένο Αύγουστο η Αμερική συμφώνησε με τον Ερντογάν στη δημιουργία της «ασφαλούς ζώνης», την οποία και βάφτισαν ως «μηχανισμό ασφαλείας».

Το YPG άρχισε σιγά σιγά να αποσύρει τα στρατεύματά του από την περιοχή, αλλά δύο μήνες μετά τη συμφωνία με την Αμερική, ο Ερντογάν ανακοίνωσε στον Τραμπ πως θα προχωρήσει μόνος του στην όλη διαδικασία. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συμφώνησε να αποσύρει από την περιοχή τα αμερικανικά στρατεύματα, καθιστώντας την Τουρκία υπεύθυνη για τους Ισλαμιστές που θα συλλαμβάνονται από εδώ και στο εξής από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Για τον Ερντογάν η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» είναι μία προσπάθεια να «αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός διαδρόμου του τρόμου κατά μήκος του νότιου συνόρου μας. Θα εξουδετερώσουμε τις τρομοκρατικές απειλές εναντίον της Τουρκίας και θα ιδρύσουμε μία ασφαλή ζώνη, που θα διευκολύνει την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην πατρία τους».

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο η εισβολή αυτή έχει ως στόχο να διατηρήσει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και ταυτόχρονα να απελευθερώσει τις τοπικές κοινότητες από τους «τρομοκράτες».

Ωστόσο αγνόησε την προειδοποίηση του SDF, το οποίο έκανε λόγο για επικείμενο «λουτρό αίματος», τονίζοντας πως η Συρία βρίσκεται «στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής», καθώς στο σημείο των επιχειρήσεων ζουν χιλιάδες αθώοι πολίτες και όχι «τρομοκράτες».Τόνισε τέλος πως η τουρκική επιχείρηση θα μπορούσε να ανοίξει και πάλι τον δρόμο για την επανεμφάνιση του ISIS.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top