Τραμπ: Κακή ιδέα η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία

«Η εμπλοκή μας στη Μ.Ανατολή ήταν η χειρότερη απόφαση στην ιστορία των ΗΠΑ»

Δείτε στο βίντεο του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star τα πυρά που δέχεται ο Τραμπ... πανταχόθεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε σήμερα την Τουρκία για την επίθεση στη Συρία, επισημαίνοντας ότι η στρατιωτική επιχείρησή της είναι «κακή ιδέα», την οποία δεν στηρίζουν οι ΗΠΑ, ενώ κάλεσε την Άγκυρα να προστατεύσει τις θρησκευτικές μειονότητες.

«Σήμερα το πρωί, η Τουρκία, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, εισέβαλε στη Συρία. Οι ΗΠΑ δεν επιδοκιμάζουν αυτήν την επίθεση και το κατέστησαν σαφές στην Τουρκία ότι αυτή η επιχείρηση είναι μια κακή ιδέα» αναφέρει ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία - Τουλάχιστον δύο νεκροί

«Η Τουρκία έχει δεσμευτεί να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό, τις θρησκευτικές μειονότητες, μεταξύ αυτών τους Χριστιανούς, και να διασφαλίσει ότι δεν θα εκτυλιχθεί καμία ανθρωπιστική κρίση, και εμείς κρατάμε αυτή τη δέσμευση».

«Η Τουρκία είναι επομένως υπεύθυνη να διασφαλίσει ότι όλοι οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που κρατούνται, θα παραμείνουν στη φυλακή και ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν θα ανασυνταχθεί με κανέναν τρόπο», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Οι ηλίθιοι ατελείωτοι πόλεμοι τελειώνουν για εμάς!»

«Η εμπλοκή μας στη Μέση Ανατολή ήταν η χειρότερη απόφαση στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών», υποστήριξε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ, τρεις ημέρες αφότου ανακοίνωσε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Τραμπ: Δεν έχουμε εγκαταλείψει τους Κούρδους- Κάλεσε τον Ερντογάν στις ΗΠΑ

Η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση που έλαβε την Κυριακή φαίνεται να έδωσε το πράσινο φως σε μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, συμμάχων της Ουάσινγκτον στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.

Αντιμετωπίζοντας επικρίσεις από το ίδιο το στρατόπεδό του, ο Αμερικανός πρόεδρος πολλαπλασίασε έκτοτε τις δηλώσεις, αντιφατικές μερικές φορές, για το θέμα αυτό, απειλώντας κυρίως την Τουρκία με βαριές οικονομικές κυρώσεις αν «υπερβεί τα όρια».

Όμως εμφανίζεται αποφασισμένος να «θέσει τέλος στους ατελείωτους πολέμους», όπως ήταν μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έπρεπε ποτέ να έχουν πάει στη Μέση Ανατολή», εκτίμησε σήμερα. «Οι ηλίθιοι ατελείωτοι πόλεμοι τελειώνουν για εμάς!».

«Θα φέρουμε σιγά σιγά και προσεκτικά τους σπουδαίους στρατιώτες και τον στρατό μας στο σπίτι», προσέθεσε σε ένα άλλο πρωινό τουίτ ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος, σύμφωνα με τον οποίο οι συρράξεις στη Μέση Ανατολή κόστισαν στις Ηνωμένες Πολιτείες κάπου «8.000 τρισεκατομμύρια δολάρια» και χιλιάδες ζωές.

«Πήγαμε σε πόλεμο βασισμένοι σε μια λάθος υπόθεση όπως έχει αποδειχθεί τώρα: [ότι υπήρχαν] όπλα μαζικής καταστροφής. Δεν υπήρχε ΚΑΝΕΝΑ», έγραψε αναφερόμενος στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top