Πτώχευσε η Thomas Cook: Εγκλωβισμένοι 50.000 τουρίστες μόνο στην Ελλάδα

Tι θα γίνει με τα απλήρωτα συμβόλαια σε επιχειρήσεις

Οι χειρότεροι φόβοι όλων επιβεβαιώθηκαν και παρά τις προσπάθειες για τη διάσωσή της, η Thomas Cook, το αρχαιότερο ταξιδιωτικό γραφείο στον κόσμο κήρυξε πτώχευση. Πλέον σε εξέλιξη βρίσκεται μια τεράστια επιχείρηση επαναπατρισμού, περίπου 600.000 τουριστών και πελατών της εταιρείας, που οι εξελίξεις τους βρήκαν εκτός Βρετανίας, να αναζητούν πλέον τρόπο επιστροφής στα σπίτια τους. 

«Επιχείρηση Μάττερχορν». Αυτή είναι η κωδική ονομασία του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, του μεγαλύτερου σχεδίου επαναπατρισμού που έχει τεθεί σε εφαρμογή σε περίοδο ειρήνης στην ιστορία της Βρετανίας. 

Ένα βήμα πριν την κατάρρευση η εταιρεία «Thomas Cοοκ»

Τα ξημερώματα της Δευτέρας έπεσε η… «ταφόπλακα» της Thomas Cook, καθώς το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας δεν κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές της για ένα πακέτο διάσωσης που θα απέτρεπε την κατάρρευσή της. 

Ήδη, η εταιρεία υπέβαλε αίτημα αναγκαστικής εκκαθάρισης, ενώ εκπρόσωποί της με δηλώσεις τους διαβεβαίωσαν ότι κανένας πελάτης δε θα μείνει εκτεθειμένος. 

Εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες βρίσκονται αυτή την ώρα αποκλεισμένοι σε όλον τον κόσμο. 

Thomas Cook: «Κανένας ταξιδιώτης δε θα εγκαταλειφθεί» λέει ο Βρετανός ΥΠΕΞ

Η βρετανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε πως η Thomas Cook έπαυσε τις εργασίες της και πως η υπηρεσία και η κυβέρνηση θα συνεργαστούν για τον επαναπατρισμό των ταξιδωτών μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. 

«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη στους εκατομμύρια πελάτες μας και τους χιλιάδες εργαζομένους μας, προμηθευτές και συνεργάτες μας, που μας στήριξαν επί πολλά χρόνια», είπε ο Πίτερ Φανκχάουζερ, διευθύνων σύμβουλος της Thomas Cook με ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η Thomas Cook έπρεπε να καταβάλει 227 εκατ. ευρώ επιπρόσθετης χρηματοδότησης, ώστε να μη χρεοκοπήσει, κάτι που δε συνέβη, με το ναυάγιο να είναι πλέον αναπόφευκτο.

«Η Thomas Cook έπαυσε τις εμπορικές συναλλαγές, οπότε οι πτήσεις της εταιρείας έχουν πλέον ακυρωθεί», τόνισε η βρετανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Κατά συνέπεια όλες οι κρατήσεις, πτήσεις και πακέτα διακοπών της εταιρείας είναι πλέον άκυρες. Η AlixPartners και η KPMG θα οριστούν ως διαχειριστές των διαφόρων θυγατρικών της εταιρείας.

Η εταιρεία διαχειρίζεται σήμερα ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιερόπλοια και έχει 600.000 πελάτες που βρίσκονται σε διακοπές. Επίσης απασχολεί 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και από αυτούς 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Thomas Cook ιδρύθηκε το 1841 και ήταν ο αρχαιότερος ανεξάρτητος ταξιδιωτικός πράκτορας στον κόσμο. 

Το σχέδιο επαναπατρισμού των πελατών της Thomas Cook

Οι ραγδαίες εξελίξεις με τον τουριστικό κολοσσό, Thomas Cook οδήγησαν στην οργάνωση σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τον επαναπατρισμό περίπου 600.000 τουριστών, ανάμεσά τους 150.000 Βρετανοί. Αγωνία και για τους ταξιδιώτες που κάνουν διακοπέες στη χώρα μας. 

Οι βρετανικές αρχές ενεργοποίησαν σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Μάττερχορν», από το όνομα μιας εκστρατείας βομβαρδισμού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Οι πελάτες που βρίσκονται στο εξωτερικό θα πρέπει να επισκεφτούν το www.thomascook.caa.co.uk και να πάνε στο αεροδρόμιο μόνο όταν έχουν επιβεβαιωμένη εναλλακτική πτήση», ανέφερε η CAA, δίνοντας τους αριθμούς των ειδικών τηλεφωνικών γραμμών για τη βοήθεια των ταξιδιωτών: 0300 303 2800 για κλήσεις από την Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, και 0044 1753 330 330 από το εξωτερικό.

Η CAA πρόσθεσε ότι έχει εξασφαλίσει ειδικά αεροσκάφη για την κολοσσιαία επιχείρηση που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, αν και μερικοί τουρίστες θα μπορέσουν να επιστρέψουν με εμπορικές πτήσεις. Όσοι μάλιστα έχουν εισιτήριο επιστροφής μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της επιχείρησης θα ταξιδέψουν χωρίς καμία χρέωση σε ημερομηνία όσο πιο κοντά σε εκείνη της επιστροφής τους. 

Το υπουργείο Μεταφορών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ναυλώσει δεκάδες πτήσεις τσάρτερ για να μεταφέρει πίσω στη Βρετανία χωρίς χρέωση τους εγκλωβισμένους τουρίστες.

Υπενθυμίζει ότι οι οργανωμένες εκδρομές επωφελούνται από την εγγύηση της ATOL, η οποία απορρέει από ευρωπαϊκή οδηγία.

Αυτή η νομοθεσία ισχύει για άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, που έχουν μεγάλα τμήματα πελατών της Thomas Cook και μπορούν να επωφεληθούν από την εγγύηση.

Θεοχάρης: «Περίπου 50.000 εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα»

Παρέμβαση για το ζήτημα της χρεοκοπίας της Thomas Cook έκανε το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και ο υπουργός τουρισμού, Χ. Θεοχάρης.

Όπως είπε στη χώρα μας βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 50.000 τουρίστες και ήδη έχει ξεκινήσει η επιχείρηση επαναπατρισμού τους. Mόνο στην Κέρκυρα υπάρχουν περίπου 3.500 τουρίστες της Thomas Cook και αναμένονται έξι αεροσκάφη για να τους παραλάβουν. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, η βρετανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία ασφαλίζει τις πτήσεις της εταιρείας θα αναλάβει το κόστος διαμονής των τουριστών που βρίσκονται στην Ελλάδα από σήμερα έως και τις 6 Οκτωβρίου, όπως επίσης και τα έξοδα επιστροφής τους στη Βρετανία. 

Ήδη σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας φτάνουν αεροσκάφη που έχει ναυλώσει η υπηρεσία, ώστε να παραλάβουν τους τουρίστες, ενώ τις επόμενες τρεις μέρες αναμένεται να αναχωρήσουν περίπου 22.000 τουρίστες – πελάτες της Thomas Cook. 

Όσον αφορά σε τυχόν απλήρωτες υποχρεώσεις της εταιρείας προς ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, ο κ. Θεοχάρης τόνισε πως αναπόφευκτα θα υπάρξει ζημιά και θα ακολουθήσει μια δικαστική διαδικασία. 

Πάντως, όπως σημείωσε, το υπουργείο θα καταρτίσει ένα πλάνο για να μη χάσει η χώρα μας μερίδιο της αγοράς, μετά την κατάρρευση του αρχαιότερου ταξιδιωτικού γραφείου στον κόσμο. 

ΣΕΤΕ: «Ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να ανταπεξέλθει»

Μετά από τις ραγδαίες εξελίξεις με την πτώχευση της Thomas Cook, o SETE εξέδωσε ανακοίνωση για τις συνέπειες που θα υπάρξουν στον ελληνικό τουρισμό. 

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η παύση λειτουργιών της Thomas Cook, αποτελεί μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη που απαιτεί τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

Η Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ενημέρωση του τουριστικού κόσμου, για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση από σήμερα όσον αφορά την Thomas Cook UK, αλλά και για το τι ακριβώς ισχύει με τις άλλες αγορές (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σκανδιναβία). Παράλληλα, θα πρέπει να σχεδιάσει και να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την απορρόφηση των προβλημάτων που θα προκύψουν στις τουριστικές επιχειρήσεις. 

Από την πλευρά μας, όλος ο ιδιωτικός τομέας, χρειάζεται να δείξει ψυχραιμία και κυρίως αλληλεγγύη στους χιλιάδες τουρίστες της Thomas Cook που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η συμπεριφορά και ο χειρισμός των Ελλήνων τουριστικών επιχειρηματιών προς τους ανθρώπους αυτούς, θα αποτελέσει τον καθρέφτη της εικόνας της χώρας μας ως χώρας φιλόξενης και υπεύθυνης, διεθνώς.

Ο ελληνικός τουρισμός έχει το βάθος και την ποιότητα για να ανταπεξέλθει και σε αυτή τη δυσκολία».
 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top