Χάος ξανά στο Χονγκ Κονγκ: Δακρυγόνα, φωτιές και βανδαλισμοί

Άγριες συμπλοκές μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών

Δείτε στο video του Reuters, εικόνες από τις άγριες συμπλοκές

Νέες ταραχές σημειώθηκαν στο Χονγκ Κονγκ, όταν περίπου 1.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν τον χώρο έξω από το εμπορικό κέντρο New Town Plaza για μια αρχικά ειρηνική διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης.

Ωστόσο τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν άτομα ντυμένα στα μαύρα, άρχισαν να αποσυναρμολογούν τις πόρτες καταστημάτων προκειμένου να φτιάξουν πρόχειρα οχυρώματα στην είσοδο του εμπορικού κέντρου.

Χονγκ Κονγκ: «Νεκρό» το νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα

Στη συνέχεια μία ομάδα ακτιβιστών πήρε την σημαία της Κίνας και άρχισε να την ποδοπατά, λίγο πριν την πετάξει σε ένα ποτάμι που βρισκόταν κοντά.

Κάποιοι από τους διαδηλωτές χρησιμοποίησαν τους πυροσβεστήρες του εμπορικού κέντρου προκειμένου να θρυμματίσουν τις γυάλινες βιτρίνες με τους χάρτες των πληροφοριών, ενώ στη συνέχεια άρχισαν να καταβρέχουν τα πάντα με νερό και να πετάνε τους σκουπιδοτενεκέδες από τις σκάλες.

Η αστυνομία επενέβη άμεσα κλείνοντας το εμπορικό κέντρο αλλά και τον κοντινό σταθμό του μετρό στην περιοχή Σα Τιν.

Διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το εμπορικό άρχισαν να σπάνε τα τούβλα από τα πεζοδρόμια και να τα πετάνε στην αστυνομία, η οποία «απάντησε» κάνοντας χρήση χημικών.

Εκτός από το εμπορικό κέντρο, ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να «εισβάλλει» και στο αεροδρόμιο του Χονγκ-Κονγκ, το οποίο αποτελεί υπέρτατο στόχο των ακτιβιστών. Ωστόσο οι δυνάμεις ασφαλείας τους εμπόδισαν, ενώ έκλεισαν για το κοινό και τον σταθμό του μετρό που οδηγεί απευθείας στο αεροδρόμιο, επιτρέποντας να επιβιβαστούν μόνο εκείνοι που είχαν εισιτήρια για να ταξιδέψουν με το αεροπλάνο.

Τι έχει συμβεί στο Χονκγ Κονγκ – Για ποιο λόγο διαμαρτύρονται

Αυτή ήταν η 16η συνεχόμενη εβδομάδα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, στις οποίες συμμετέχουν κατά κύριο λόγο νέοι σε ηλικία πολίτες.

Η διαμαρτυρία είχε ξεκινήσει ειρηνικά τον περασμένο Ιούνιο και στρεφόταν κατά ενός νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την έκδοση υπόπτων από το Χονγκ Κονγκ στην ηπειρωτική Κίνα, το οποίο η Πρωθυπουργός αρνούταν να αποσύρει. Γρήγορα όμως εξελίχθηκε σε μια ευρεία διαμαρτυρία υπέρ της δημοκρατίας και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Θέματα όπως το γενικό δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες, το αίτημα για έρευνα στις δράσεις της αστυνομίας αλλά και η φημολογούμενη ανάμειξη συμμοριών στην κατάπνιξη διαμαρτυριών ήρθαν στο προσκήνιο.

Η κοινωνική αναταραχή θεωρήθηκε ως η μεγαλύτερη πρόκληση για το Κινεζικό καθεστώς από τότε που η κυριαρχία επιστράφηκε από τη Βρετανία στο Χονγκ Κονγκ το 1997.

Το επίμαχο νομοσχέδιο αρχικά μπήκε στο συρτάρι και στη συνέχεια αποσύρθηκε τελείως. Ωστόσο δεν κατάφερε να κοπάσει την οργή των πολιτών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top