Το Ριάντ δείχνει τις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις μετά την επίθεση

Κυρώσεις Τραμπ στο Ιράν - Ειρηνευτικές συνομιλίες ζητούν οι Χούτι

Δείτε στο video του Reuters εικόνες από τις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις

Μία εβδομάδα μετά την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσρις της Σαουδικής Αραβίας, οι Χούτι (που είχαν αναλάβει την ευθύνη), ανακοίνωσαν απόψε ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να σταματήσουν όλες τις επιθέσεις τους εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής πρωτοβουλίας. Στόχος να τερματιστεί ο πόλεμος που συνεχίζεται εδώ και πέντε χρόνια.

Ο πρόεδρος του Πολιτικού Συμβουλίου των Χούτι (το αντίστοιχο του προέδρου της Δημοκρατίας), Μάχντι Μάσατ, ανακοίνωσε σε ομιλία του για την επέτειο της κατάληψης της Σαναά, στις 21 Σεπτεμβρίου 2014, ότι «σταματούν όλες οι επιθέσεις εναντίον του εδάφους της Σαουδικής Αραβίας».

Ο σουνιτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας δεν έχει προς το παρόν απαντήσει σε αυτό το κάλεσμα. Ο Μάσατ πάντως απείλησε ότι οι Χούτι «δε θα διστάσουν να εξαπολύσουν μια περίοδο μεγάλης οδύνης» αν αγνοηθεί η πρότασή τους.

Το Ριάντ έδειξε τις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις μετά την επίθεση

Λίγο νωρίτερα, η Σαουδική Αραβία  είχε «ανοίξει« στους δημοσιογράφους τις κατεστραμμένες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις σε Κουράις και Αμπκάικ, δείχνοντάς τους από κοντά τους λιωμένους σωλήνες και τον καμένο εξοπλισμό.

Θυμίζουμε ότι αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να μειωθεί στο μισό η πετρελαϊκή παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας, της μεγαλύτερης στον κόσμο χώρας εξαγωγής πετρελαίου, στερώντας ποσοστό μεγαλύτερο από το 5% της ημερήσιας κατανάλωσης αργού πετρελαίου από την παγκόσμια αγορά.

 

Έτοιμοι για πόλεμο Ιράν-ΗΠΑ; Ένταση μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία

Αυτά είναι τα drones που «χτύπησαν» πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Στο Κουράις, το οποίο σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας επλήγη από τέσσερις πυραύλους, δημοσιογράφοι του Reuters είδαν τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που είναι σε εξέλιξη, με γερανούς να υψώνονται γύρω από δύο καμένους πυλώνες και λιωμένους σωλήνες. 

Πρόκειται για ένα μεγάλο συγκρότημα που έχει το μέγεθος πολλών γηπέδων ποδοσφαίρου και περιλαμβάνει διασυνδεμένα συστήματα αγωγών και πυλώνων. Στο έδαφος υπήρχαν αποκαΐδια, ενώ κάποιοι εργάτες ψέκαζαν με ένα υγρό που φάνηκε να είναι νερό. Κινητοί γερανοί και βυτιοφόρα βρίσκονταν κοντά σε ό,τι έχει απομείνει από έναν κατεστραμμένο από τη φωτιά πυλώνα. 

Ο γενικός διευθυντής της Aramco, δήλωσε πως «εργαζόμαστε 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα», εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι θα «επανέλθουμε στην πλήρη παραγωγή που βρισκόμασταν πριν την επίθεση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου».

Κυρώσεις Τραμπ στην κεντρική τράπεζα του Ιράν

«Μόλις επιβάλαμε κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα του Ιράν. Αυτό μόλις έγινε» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από το Οβάλ γραφείο, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για τις «αυστηρότερες κυρώσεις που έχουν ποτέ επιβληθεί σε μια χώρα». 

Ο Τραμπ δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για τις κυρώσεις. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν είπε πως η τράπεζα ήταν το τελευταίο καταφύγιο της Τεχεράνης για την άντληση κεφαλαίων.

Τραμπ: «Μπορώ να απαντήσω στο Ιράν ακόμη και με πόλεμο»

Προειδοποιεί η Τεχεράνη

Οι επιθέσεις του προηγούμενου Σαββάτου είχαν ως αποτέλεσμα η ένταση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας-ΗΠΑ και Ιράν να αγγίξει «κόκκινο».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε τις επιθέσεις «πράξη πολέμου», ωστόσο λίγο αργότερα δήλωσε πως ο πρόεδρος Τραμπ, παρά την επιβολή κυρώσεων, επιθυμεί μια ειρηνική επίλυση της κρίσης. 

Η Τεχεράνη από την πλευρά της αρνείται την οποιαδήποτε ανάμειξη, προειδοποιώντας τον Τραμπ να μην οδηγηθεί σε έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή, καθώς θα αντιμετωπίσει επιθετικές ενέργειες με συντριπτική απάντηση. 

«Εάν οι Αμερικανοί σκέφτονται συνομωσίες, το ιρανικό έθνος θα απαντήσει από τη Μεσόγειο έως την Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό», δήλωσε ο στρατηγός Γιαχιά Ραχίμ-Σαφάβι, υψηλόβαθμος σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top